Kirli eller virüsün yayılmasında nasıl bir rol oynuyor?

Dün Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının ardından sosyal medyada ellerimizi uygun biçimde yıkamanın önemini gösteren bir dizi fotoğraf ve video yayınlandı. Peki kirli eller virüsün yayılmasında nasıl bir rol oynuyor? İşte detaylar...

Kovid-19 olarak da bilinen koronavirüs, dünya genelinde yayılmaya devam ediyor ve öldürücü hastalığın yayılışını kontrol altına almak isteyen sağlık kuruluşları temel koruyucu önlemleri teşvik etmeye çalışıyor. Dünyada bu zamana kadar 4 bin kişiden fazla insanı öldüren ve dün ilk olarka Türkiye'de de görülen koronavirüs için en iyi önlemlerden birisi de el yıkamak.

EL YIKAMAKLA İYİ EL YIKAMAK ARASINDAKİ FARK 

Bu önlem aşikar görünse de internette yayılan morötesi ışık altında çekilmiş bir dizi fotoğraf ve video el yıkamakla eli iyi yıkamak arasındaki farkı ortaya koyuyor.

Oyuncu Kristen Bell'in geçtiğimiz günlerde Instagram'da paylaştığı 6 fotoğraftan oluşan kolaj, yıkanmamış ve tam 30 saniye boyunca sabunla yıkanmış eller arasındaki önemli farkı göstermişti.

Kirli eller virüsün yayılmasında nasıl bir rol oynuyor?

Oyuncu, görselle birlikte şunları yazdı:

"Annem bana el yıkamanın morötesi ışık altındaki karşılaştırmasını gönderdi. 30 SANİYE SABUNLA YIKAYIN!!!"

6 fotoğraf da Glo-Germ isimli (mikroba yapışan ve sadece morötesi ışık altında görünür olan) bir krem kullanılarak bir kadının elinde ne kadar bakteri bulunduğu morötesi ışıkla görünür hale getiriyor.

Fotoğraflar, "yıkamadan önce", "durulama ve silkeleme", "6 saniye sabunsuz" ve "30 saniye sabunlu" gibi farklı temizlik kademelerinde ellerin durumunu gösteriyor.

İlk birkaç fotoğraf geriye kalan bakteri yoğunluğunu ortaya çıkarırken, birbirine daha yakın olsa da 15 saniye ve 30 saniye sabunla yıkama arasındaki kayda değer farkı da ortaya çıkardı.

KİRLİ ELLER VİRÜSÜN YAYILMASINDA NASIL BİR ROL OYNUYOR?

BBC Türkçe'de yer alan bir videoda ise, Dr. Adele McCormick, ''Kirli eller virüsün yayılmasında nasıl bir rol oynuyor? Morötesi ışık altında mikroplar nasıl görüntüleniyor?'' sorularına yanıt verdi. 

Kirli eller virüsün yayılmasında nasıl bir rol oynuyor? - Resim : 2

Kirli eller virüsün yayılmasında nasıl bir rol oynuyor? ile ilgili etiketler Temizlik Koronavirüs Korona el yıkama hijyen Hijyenik
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.