Katar'daki Türk üssü ile ilgili flaş gelişme! İşte, "üs kapatılsın" diyen ülkelerin son kararı...

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın 13 maddelik talep listesini rafa kaldırdığını belirten New York Times bunun yerine söz konusu dört ülkenin Doha yönetiminden altı genel prensipte hareket etmesini isteyeceğini yazdı.

Katar'a ambargo uygulayan Suudi arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn, Doha yönetiminden yerine getirmesini istedikleri 13 talepte artık ısrar etmediklerinin sinyalini verdi. Söz konusu talepler arasında, Katar'daki Türk üssünün kapatılması da vardı.

TÜRK ÜSSÜ ŞART OLMAKTAN ÇIKTI

Son gelişmeyi okuyucularına duyuran Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, dört ülkenin bunun yerine Katar'dan altı genel prensip çerçevesinde hareket etmesini istediklerini yazdı.

Bu genel prensipler arasında; 'terör ve aşırılıkla mücadele', 'terör örgütlerinin para ve güvenli bölgeler bulmasının önlenmesi', 'nefret ve şiddetin kışkırtılmasına son verilmesi' ve 'diğer ülkelerin içişlerine karışmaktan kaçınılması' gibi maddeler bulunuyor.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde konuşan dört ülkenin diplomatları, Katar ile aralarındaki sorunu barışçıl yollarla çözmek istediklerini söyledi.

Suudi Arabistan'ın BM Büyükelçisi Abdullah el Muallimi, dışişleri bakanlarının Kahire'de 5 Temmuz'da yaptıkları toplantıda altı ilke üzerinde uzlaştıklarını ve Katar'ın bunları kabul etmesinin kolay olacağını belirtti.

El Muallimi bu ilkelerden herhangi bir ödün verilmeyeceğini de vurguladı.

KATAR'DAN HENÜZ AÇIKLAMA YOK

'Terör'e finansman sağladığı iddialarını reddeden Katar'dan ise henüz bir açıklama yapmadı.

Katar daha önce egemenliğini ve uluslararası hukuku ihlal eden herhangi bir talebi kabul etmeyeceğini söylemiş ve komşularının 'kuşatmasını' kınamıştı.

5 Haziran'dan bu yana komşuları Katar'ın hava, kara ve deniz sınırlarını kapatmış durumda. Katar ambargoyu Türkiye ve İran'ın desteğiyle aştı.

İLK OLARAK AL JAZEERA ŞARTINDAN VAZGEÇTİLER

22 Haziran'da Katar'dan istenen 13 maddelik talepler listesinde Al Jazeera televizyonunun ve ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılması, ülkenin Müslüman Kardeşler ile ilişkilerini kesmesi ve İran'la ilişkilerin azaltılması bulunuyordu.
Suudi Arabistan'ın BM Büyükelçisi Muallimi, Al Jazeera'nin kapatılmasının gerekmeyebileceğini ancak şiddetin kışkırtılması ve nefret söylemine son verilmesinin hayati önemde olduğunu ifade etti.

BAE'nin BM Daimi Temsilcisi Lana Nuseybe de "Katar'ın bölgemizdeki terörü ve aşırılık yanlılığını tanımlayan bu ana prensipleri kabul etmemesi durumunda Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye kalması çok zor alacak" dedi.

Katar, bazı komşuları tarafından 'terör örgütü' olarak görülen başta Müslüman Kardeşler olmak üzere bazı gruplara destek verdiğini kabul etmiş ancak El Kaide ve DEAŞ gibi gruplara yardımda bulunduğu iddialarını reddetmişti.

Kaynak: BBC Türkçe

Katar'daki Türk üssü ile ilgili flaş gelişme! İşte, "üs kapatılsın" diyen ülkelerin son kararı... ile ilgili etiketler Katar New York Times türk üssü
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.