Kara Harp Okullu komutanın 'Hilal Taktiği' Taliban'ı bozguna uğrattı!

Afganistan'ın Taliban işgaline hala direnen son kalesinin etrafı sarılmış ve teslim olma çağrısı yapılmıştı. Direnişçilerin teslim olmayacaklarını açıklamasının ardından Taliban, vadiye saldırı düzenledi. Direnişçilerin komutanlarının zekice kullandığı 'hilal taktiği' ile pusuya düşürülen Taliban, büyük kayıplar vererek Pençşir'den kaçmak zorunda kaldı. Direnişçilerin komutanı Ahmed Mesud, önümüzdeki saatlerde 1000 kadar esir Taliban militanının arasından konuşma gerçekleştirecek.

Taliban'ın Afganistan'ın 34 vilayetinden 33'ünü elinde tutması, ülkenin kontrolünü tam olarak ele geçiremediği anlamına geliyor. Ülkenin her yanından vadiye gelen mültecilerle birlikte nüfusu 250.000'e yaklaşan Pençşir Vadisi, ilk günden beri Taliban işgaline direnişini sürdürüyor. 

Kara Harp Okullu komutanın 'Hilal Taktiği' Taliban'ı bozguna uğrattı!

Pençşir Vadisi, Hindu Kuş dağlarının arasında, sadece iki girişi olan, verimli ve stratejik bir vadi. Kabil'i Çin'e bağlayan yolun tam ortasında, Kabil'e çok yakın mesafede bulunan vadi, direnişçiler için ise doğal bir kale görevi görüyor. 

Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin ardından teslim olmayan tek yer olan Pençşir'in etrafını sardığı bölgeye on binlerce ağır silahlı militanını gönderdiği biliniyor. 

DİRENİŞİN KOMUTANLARINDAN BİRİ KARA HARP OKULU MEZUNU

Öte yandan, ülkenin her yanındaki eski asker ve polis gücü mensupları, sakladıkları silah ve mühimmatlarına ulaştıktan sonra kuşatmayı yararak Pençşir'e varmaya ve direnişe katılmaya çalışıyor. 

Türkiye Kara Harp Okulu'ndan teğmen olarak mezun olan Yar Dostum, 10.000'e yakın askeriyle birlikte Pençşir direnişçilerine katılmış ve direnişin komutanlarından biri olmuştu.

Kara Harp Okullu komutanın 'Hilal Taktiği' Taliban'ı bozguna uğrattı! - Resim : 5

TESLİM OLMAYI REDDETTİLER VE DİRENMEYE KARAR VERDİLER

Uzun süredir tansiyonun giderek gerildiği ve uzlaşma çalışmalarının sonuç vermediği Pençşir Vadisi'ndeki direnişçiler, Taliban'ın kontrolüne girmeyi reddederek son özgür Afganlar olarak direneceklerini açıklamışlardı. 

İşte tüm bu sürecin giderek gerdiği ortam, bugün daha fazla dayanamayarak patladı. Afganistan'ın son özgür topraklarında yaşanması beklenen büyük çatışma sonunda gerçekleşti.

İşte Pençşir Vadisi'nde bugün yaşanan ve filmleri aratmayan savaş ve yapılan taktikler...

AVA GİDEN AVLANDI: DİRENİŞÇİLER KAZANDI

Sayı ve silahça daha güçsüz görünen Pençşir direnişçileri, komutanlarının parlak zekası sayesinde bugün beklenmedik bir başarı kaydederek Taliban'ı geri püskürttü. 

Vadiyi ablukaya alan Taliban'ın hareketlenmesi üzerine direnişçiler, planlarından birini yürürlüğe koydu.

HİLAL TAKTİĞİ UYGULAYARAK TALİBAN'I BOZGUNA UĞRATTILAR

Vadi'ye, biri Kabil'e bakan kısmında ve diğeri de hemen ilerisinde, kuzeye bakan yamaçlarında olmak üzere iki adet giriş bulunuyor. Pençşir Vadisi'ndeki direnişçiler, vadinin bu özelliğini kullandı. 

(Aşağıdaki haritalarda direnişçiler kırmızı ile, Taliban ise yeşil renkle gösterilmiştir)

Kara Harp Okullu komutanın 'Hilal Taktiği' Taliban'ı bozguna uğrattı! - Resim : 7

Taliban militanlarından 'kaçma' numarası yaparak vadinin içine doğru giden bir kısım direnişçi, vadinin etrafını kuşatmış ve çatışma halinde oldukları Taliban militanlarını ateşledi ve Taliban militanları, hata yaparak vadiye girdiler. 

Onlar vadiye girdiklerinde, girdikleri çıkış, arkalarından dönen iki kol direnişçi tarafından kapatıldı. Bu sırada, vadinin kalan son çıkışı olan Kavak Geçidi, yine direnişçiler tarafından tutulmuştu.

Kara Harp Okullu komutanın 'Hilal Taktiği' Taliban'ı bozguna uğrattı! - Resim : 8

Her şeyin direnişçilerin planına göre ilerlediği çatışmalarda, Taliban, vadinin ortasında ve iki çıkışında mahsur kaldı. Vadi'de kapana kısılan ve çapraz ateşe tutulan ve yüzlerce kayıp veren Taliban militanları, ümitsizce dağlara tırmanmaya başladı.

TALİBAN MİLİTANLARINDAN ŞANSLI OLANLAR CANINI KURTARABİLDİ

Dağlara tırmanarak kaçmaya çalışan militanlar ise direnişçiler tarafından yakalanarak tutuklandı.

Kalan Talibanların ise vadiden çıkmaya çalışıp kaçarak canlarını zor kurtardığı kameralara yansıdı. Yüzlerce militanın öldürüldüğü çatışmada, binlerce esir olduğu iddia ediliyor. 

Çatışmalarda Şotul dahil iki köyün Taliban işgalinden kurtarıldığı da gelen bilgiler arasında.

AHMED MESUD, ESİR TALİBAN MİLİTANLARININ ARASINDAN KONUŞACAK

170.000 nüfuslu Pençşir Vadisi'ndeki medya kuruluşlarına göre; önümüzdeki saatlerde, Pençşir'deki halktan oluşan ve Ulusal Direniş Cephesi isimli direnişçilerin lideri Ahmed Mesud, esir alınan 1000 kadar Taliban militanının arasından bir konuşma gerçekleştirerek son gelişme ve haberleri paylaşması bekleniyor.  

Bozguna uğradıkları saldırılarında esir düşen Taliban militanı sayısının 3000'i bulabileceği belirtiliyor. 

 

 

 

Kara Harp Okullu komutanın 'Hilal Taktiği' Taliban'ı bozguna uğrattı! ile ilgili etiketler Afganistan hilal taktiği pençşir vadi direniş

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.