Kandilde oruç tutulur mu? 18 Şubat Regaip Kandilinde oruç tutulur mu?

Recep ayının ilk cuma gecesi Regaip Kandilidir. Regaip Kandili ibadetle geçirmek isteyen ve bu rahmet dolu gecede sevarp kazanmak isteyenler, o gün tutacakları oruç için de Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvasını takip ediyor. Peki, Regaip Kandilinde oruç tutulur mu? Bir gün önce mi, bir gün sonra mı oruç tutulur?

Üç Ayların başlangıcı olan Recep ayına girmiş bulunmaktayız. Regaip Kandili 2021 ise bu yıl 18 Şubat Perşembe akşamına denk geliyor. İslam alemi ise bu mübarek günde yani Regaip Kandilinde oruç tutulur mu, nasıl niyet edilir gibi soruların yanıtlarını arıyor.

Regaip Kandili orucu, Recep ayının ilk Cuma gecesi tutulan oruçtur. Bu kandilin orucu farz değildir. Ancak Regaip Gecesi'ne hürmet göstermek ve Allah'ın lütfuna mazhar olabilmek adına oruç tutulabilir. Tıpkı farz olan oruç gibi Regaip Kandili orucuna da aynı şekilde niyet edilir.

KANDİLDE ORUÇ TUTULUR MU?

Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi', XIV, 15). Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan'ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder.

Regaip kandilinde oruç tutulur mu Diyanet fetvaları!

Mesela "Recebin ilk Cuma gecesi" dendiği zaman perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine "Şaban'ın 15. gecesi" bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, "bayram gecesi" de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.

 

Kandilde oruç tutulur mu? 18 Şubat Regaip Kandilinde oruç tutulur mu? ile ilgili etiketler Kandil kandilde oruç tutulur mu regaip kandili orucu
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.