İtalya Başbakanı Meloni'yi Kapalıçarşı'da gezdiren İlber Ortaylı: Hiç dokunmadığını fark ettim!

İtalya Başbakanı Meloni'yi Kapalıçarşı’da gezdiren İlber Ortaylı gezideki izlenimlerini anlattı. Ortaylı, “Eski motifli lambalarla çok ilgilendi. Gümüşlere, halılara baktı. Kabak tatlısına hiç dokunmadığını fark ettim. Çünkü İtalyanlar pek kabak sevmezler" dedi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi öncesi Kapalıçarşı’yı ziyaret etti.

İstanbul’un dünyaca ünlü mekânına ziyarette Prof. Dr. İlber Ortaylı da yanındaydı. 

Beyazıt kapısından çarşıya giren Meloni’nin ilgisini en çok Osmanlı motifli avizeler çekti. Hediyelik şalları, kahve fincanlarını, halı ve gümüşleri sordu.

Esnafla sık sık fotoğraf çektirdi. Bu ziyarette Meloni’ye eşlik eden Prof. Dr. Ortaylı, gezideki izlenimlerini şöyle anlattı:

"SEMPATİK VE ÇOK CANA YAKIN"

"Son derece sempatik bir hanımefendi, mütevazı da. ‘Sigara içebilir miyim’ diye sordu. Bu da bir zarafet göstergesi. Yaşına göre çok genç görünüyor. Çocuksu bir yüzü var. Cana yakın bir kişiliği var. Lisan da biliyor. Halkla teması olan biri. Zaten İtalya Başbakanı öyle olur. Hiç kendini beğenmişliği yok. Ne bir garsona ne polis memuruna ne kendi heyetine ne de karşılayanlara karşı tevazusunu eksik etti.

"KABAK TATLISINA HİÇ DOKUNMADIĞINI FARK ETTİM"

Herkese karşı kibardı. Kabak tatlısına hiç dokunmadığını fark ettim. Çünkü İtalyanlar pek kabak sevmezler.

"AVİZELER VE ESKİ MOTİFLİ LAMBALARLA ÇOK İLGİLENDİ"

Meloni diğer İtalyanlar gibi lambalara çok meraklıydı. Avizeler, eski motifli lambalarla çok ilgilendi. Gümüşlere, halılara baktı. İki saat vakit geçirdik.

Kapalıçarşı esnafı çok hediye verdi. Gayet sempatik karşıladılar. Meloni de aynı şekilde sempatik bir şekilde davrandı. Halka yakın bir kişiliği var. Büyüdüğü ortamın da tesiri var bunda. Doğup büyüdüğü semti sordum, söyledi. Biliyorum o mahalleyi. Mussolini’nin yaptığı sosyal konutlardan oluşan bir mahalle. O dönemde orta sınıf İtalyan halkı yaşıyordu buralarda. Bugün o konutlar ve semtler lüks sayılıyor tabii.”

İtalya Başbakanı Meloni'yi Kapalıçarşı'da gezdiren İlber Ortaylı: Hiç dokunmadığını fark ettim! ile ilgili etiketler İlber Ortaylı Giorgia Meloni İtalya

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.