İstanbul'da paniğe sebep oldu: Vampir kelebek nedir? Vampir kelebek zararlı mıdır?

Son zamanlarda başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere İstanbul'da da yaygınlaşan vampir kelebek paniğe sebep oldu. Vampir kelebek nedir? Vampir kelebek zararlı mıdır? Vampir kelebeklere karşı nasıl önlem alınır? İşte bütün bu soruların cevabı haberimizde.

VAMPİR KELEBEK NEDİR?

Vampir kelebek (Ricania simulans) halk arasında yalancı kelebek olarak da bilinir. 1851 yılında keşfedilen bir çekirge türü olan vampir kelebek, başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere İstanbul'da sık sık görülmeye başladı.

Vampir kelebek, 1851 yılında keşfedilen bir çekirge türüdür. İlk defa Çin'de ortaya çıktı. Palearktik bölgede yaşayan bu kelebeğin görüldüğü ülkeler ise Japonya, Güney Çin, Kore, Ukrayna, Rusya, Gürcistan ve Türkiye'de oldu. Kore'de tarım ürünlerine zarar verdiği için vampir kelebekler, 1900 yıllarında Güney Asya'dan Rusya'ya gönderildi. Rusya'dan ise 1950 yıllarında Gürcistan'a yayıldı.

Vampir kelebek 2006 yılında Doğu Karadeniz'de görüldü. İlk görüldüğü yer ise Artvin Kemalpaşa ilçesi oldu. Daha sonra ilk defa 2010 yılında İstanbulda görüldü.

İstanbul'da paniğe sebep oldu:  Vampir kelebek nedir? Vampir kelebek zararlı mıdır?

Vampir kelebeklerin dişisinin boyu yaklaşık 10,5 mm, kanat açıklığı 14,5 mm’dir. Erkeğin boyu ise yaklaşık olarak 8,8 mm, kanat açıklığı 13 mm, kanatları ve pronotumu dişiye göre biraz daha açıktır. Dişi ve erkek bireylerin kanatları üzerinde enine, öndeki biraz daha kısa olmak üzere açık gri renkte iki bant bulunur. Alt kanatlar bantsız ve şeffaftır. Kanatlar istirahat halinde çatı şeklinde durur. Yumurta 0,97 mm boyunda ve 0,46 mm eninde, oval ve soluk renktedir. Yumurtalar konukçu kabuğu içine tespih tanesi gibi dizilir.

VAMPİR KELEBEKLER ZARARLI MIDIR?

Vampir kelebeklerin insanlara karşı ısırması dışında bir zarırı olmadığı bilinmektedir. Ancak bu kelebeğin ısırığı hissedilir derecede acı vericidir, vampir kelebeklerden kaçınmak ve onları kendimizden uzak tutmak en sağlıklısıdır.

İnsanlara bilinen büyük bir zararı olmasa da vampir kelebekler bitki ve meyveler için zararlıdır. Vampir kelebekler bitki ve meyvelerin üstüne yumurtalarını bırakırlarsa kurumalarına sebep olur.

Vampir kelebeklerinin başka bir zararı ise bitkilerden ve meyvelerden beslenerek tatlımsı bir madde salgılamaları ve fumajine olmalarına neden olmasıdır.

İstanbul'da paniğe sebep oldu:  Vampir kelebek nedir? Vampir kelebek zararlı mıdır? - Resim : 2

VAMPİR KELEBEKLEE KARŞI NASIL ÖNLEM ALINIR?

Vampir kelebeklerin yayılımını ve üremesini engellemek amacıyla ilaçlama yapılabilmektedir. Aynı zamanda vampir kelebeklerin yumurta bıraktığı bitkinin dalları bulanabilir ve geçmiş senelerden kalan çalı çırpılar yok edilebilmektedir.

 

İstanbul'da paniğe sebep oldu: Vampir kelebek nedir? Vampir kelebek zararlı mıdır? ile ilgili etiketler vampir kelebek Vampir kelebek zararları Vampir kelebek nedir
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.