İşsizlik maaşı ne kadar olacak 2020? Şartları nelerdir?

İşsizlik maaşı ne kadar olacak 2020? Yeni yıla kısa bir süre kaldı. Yeni yılda asgari ücrete zam gelecek. Aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçmeyen işsizlik maaşının 2020 yılında ne kadar olacağı ise merak ediliyor. İşte detaylar...

İşsizlik maaşı ne kadar olacak 2020? İşsiz kalanlar ve işsizlik maaşı şartlarını sağlayanlar belirli bir süre işsizlik maaşı alıyorlar.İşsizlik maaşı alabilmek için işten çıkış belgesi verildikten sonra 30 gün içerisinde İşkur'a başvurmak gerekiyor. Yeni yılda işsizlik maaşının ne kadar olacağı merak konusu.

Üzerinde tartışlan rakamlara ve Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine göre; 2020'de asgari ücrette en az yüzde 12-15 arasında artış olacak. Bu durum işsizlik maaşını da direkt etkileyecek. Çünkü yasalara göre; işsizlik maaşı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemiyor. 1 Ocak itibarıyla gelecek zam, asgari ücreti artıracağından yüzde 80'ine isabet eden tutar da otomatik olarak yükselecek.

YÜZDE 15 ZAM GELİRSE...

2020'de asgari ücrette kabaca, yüzde 15 artış olduğunu varsayarsak, işsizlik maaşının tavan tutarı vergi düşüldükten sonra 2.031 liradan 2.335 liraya yükselecek. En düşük asgari ücret de 1016 liradan 1170 lira seviyesine çıkacak. Böylece işsiz kalanların cebine bir miktar daha fazla para girmiş olacak. Buna göre; 2020'de işsiz kalan bir çalışanın 10 ayda alacağı işsizlik parası maksimum 23 bin 350 liraya, 6 ay en düşükten maaş alanın ise toplam 7 bin 20 liraya yükselecek.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELER?

Bilindiği üzere herkes işsizlik maaşından faydalanamıyor. İşsizlik maaşı almak için gerekli şartlar bulunuyor. İŞKUR’un sitesinde yer alan bilgilere göre bu şartlar:

-Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

-Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

-Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

-Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

İŞKUR’un resmi internet sitesi üzerinden işsizlik ödeneği başvurularının nasıl yapılacağı açıklandı.

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin Kanun gereği iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile avukat ya da bir başkası tarafından başvuru yapılması imkanı bulunmamaktadır.

 

İşsizlik maaşı ne kadar olacak 2020? Şartları nelerdir? ile ilgili etiketler asgari ücret işsizlik işsizlik maaşı 2020 şartlar
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.