İranlı gençler ülkelerine iade edildi mi?

Geçtiğimiz günlerde Adana'dan Afgan ve Pakistanlı göçmenlerel Türkiye'ye giriş yapan biri kadın biri erkek iki İran vatandaşının hikayesi sosyal medyada büyük ilgi çekti. İran'a geri gönderilirlerse yaşam tarzları yüzünden kol kesme ve idam cezası alacakları herkesi etkileşmişti. Peki İranlı gençlerin son durumu ne? Ülkelerine iade edildi mi? İşte detaylar...

İranlı gençlerin son durumu ne? Adana'dan göçmenlerle birlikte Türkiye'ye giriş yapan İranlı iki gencin hikayesi her kesimden insanı etkileşmişti. İran uyruklu biri kadın 2 kişi ülkelerine geri gönderilmemek için gözyaşlarına boğuldu. "Benim kolumu kesecekler, sevgilimi idam edecekler" diyen gençler için kampanya başlatıldı. Peki İranlı gençler ülkelerine iade edildi mi? Son durumları ne? İşte detaylar...

İranlı gençler ülkelerine iade edildi mi?


İRANLI GENÇLER ÜLKELERİNE İADE EDİL Mİ?

Adana'da, Türkiye'ye kaçak yollardan giren Afganistan ve Pakistan uyruklu göçmenlerle birlikte yakalanan İran uyruklu biri kadın 2 kişi ülkelerine geri gönderilmemek için gözyaşlarına boğuldu. "Benim kolumu kesecekler, sevgilimi idam edecekler" diyen gençler için kampanya başlatıldı. 1'i kadın 2 İranlı göçmenin, güvenli başka bir ülkeye gönderilinceye kadar Türkiye'de kalmalarına karar verildi.

NE OLMUŞTU
Adana Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi Müdürlüğü ekipleri, 6 Mayıs'ta yaptıkları çalışmayla çok sayıda yabancı uyruklunun iki farklı minibüsle kente getirileceğini belirlemişti.

Şehrin girişlerinde önlem alan ekipler, Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) otoyolunun Sarıçam ilçesi İncirlik Park alanındaki uygulama noktasına yaklaşan iki minibüsü durdurmuş, minibüslerde yapılan aramalarda, 31'i Afganistan, 18'i Pakistan ve 2'si İran vatandaşı 51 yabancı uyruklu bulunmuştu.

Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gitmeyi planlayan yabancı uyrukluların polise sundukları belgelerin sahte olduğu tespit edilmişti.

Yabancı uyruklular, İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilmiş, gözaltına alınan iki minibüs sürücüsü ise emniyetteki işlemlerin ardından sevk edildikleri adliyede tutuklanmıştı.

İRAN'DA YAŞAM

Iran’da Yaşam ve Sosyal Hayat Nasıldır?

İran, sosyo kültürel açısından her ne kadar Türkiye ile benzerliklere sahip olsa da ülkedeki siyasal islam rejimi sosyal hayat ve yaşam tarzında insanlar üzerinde çeşitli baskı ve zorlamalara neden olmaktadır. Bu kısıtlamalar en çok giyim, eğlence sektörü ve internet-tv gibi dış dünyaya açılan iletişim kanallarında kendini belli ediyor.

İran kadınları nasıl giyinir? Kadınların iran’da yaşam ve giyim şekilleri
İran’daki kısıtlamaların en bariz örneği kadınların giyim tarzı ile kendini belli ediyor.

Ülkede yaşayan gerek İran kadınları gerekse turist olarak gelen kadınlar belirli bir miktar kapanmak zorundalar. Buradaki kapalı olma durumu Arabistan gibi şeriat ile yönetilen ülkelerdeki kadar sıkı değildir. Kadınların başını örtmeleri ve basenlerini kapatacak uzunlukta tunik tarzı kıyafetler giyinmeleri yeterlidir. Genç bayanlar genellikle başlarını yarım kapatmaktadırlar. Yani ön kısımda başlarının üst kısımlarına kadar saçları gözükür. Giyim tarzına örnek olması açısından aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

İran’da eğitim sistemi nasıldır?
Yurt dışından gelen yabancılar için çocuklarını gönderebileceği özel okullar mevcuttur. Bu okulların fiyatları yüksek olmakla birlikte verilen eğitim Türkiye’deki özel okullarla benzerlik gösterir. Yerel halk Farsça konuşur. Ancak Azeri oranı yüksek olduğu için Azerice de yaygın olarak konuşulmaktadır. Eğitim dili İngilizce olan ve farsça olan özel okullar vardır. Lise ve üniversite eğitimini İran’da alan çocuklar Türkiye’deki benzer okullardan denklik belgesi alabilmektedirler.

İran, eğitim sektörüne çok ciddi yatırım yapmaktadır. Dünyada, savunma sanayinden daha fazla kaynağın eğitime ayrıldığı ender ülkelerdendir. Üniversite çağına gelmiş çocuklar üniversiteyi kazanamazsa meslek okullarına giderek ara eleman olarak yetiştirilirler.

Ayrıca çalışmak için İran’a giden kişiler, çocuklarına eğitim aldırmak için Türk büyükelçiliğine başvurabilir ve bu konuda destek alabilirler.

İran’da yaşayan yüksek gelirli kişiler genellikle çocuklarının çok daha iyi eğitim alabilmesi için Türkiye yada Avrupa’ya okumak için gönderirler. Ülkedeki üniversite mezunu oranı oldukça yüksektir. Hatta yüksek lisans ve doktora yapmış kişi sayısı da ciddi anlamda fazladır.

İran’da internet ve ulusal TV kanalları yasak mı?
İran’da internet yasak değildir. Ancak devletin bu konuda çok ciddi baskısı söz konusudur. En büyük sıkıntı ise internetin yavaş olmasıdır. Eğer normal bir e-posta göndermek yada whatsup tarzı sosyal medya araçları ile yazışmak isterseniz sorun yok. Ancak resim yada video gönderip almak, yada internetten tv-film-video dinlemek çok zordur. İnternet yavaş olduğu için çok fazla beklemek gerekir. Facebook, Tweeter ve Youtube yasak ancak Instagram kullanılabilmektedir. VPN kullanarak yasaklı sitelere girebilirsiniz ancak internetin yavaşlığından dolayı yine dosya indirme yada video izleme gibi seçenekler hala kısıtlıdır.

TV kanalları olarak da yine uluslararası kanalların izlenmesi yasaktır. Uydu anteni kullanımına izin verilmiyor. Sadece yerel tv kanallarının izlenmesine izin veriliyor.

İranlı gençler ülkelerine iade edildi mi? ile ilgili etiketler İran iranlı gençler iranlı gençler ülkelerine iade edildi mi son durum ne
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.