İngiltere'de yaşayanlar dikkat! 2009 yılı sonrası doğanlara hayat boyu sigara satışı yasaklandı...

İngiltere’de "Sigarasız Nesil" hedefine doğru adım attı. Yeni yasa 2009'dan sonra doğmuş kişileri kapsıyor ve sigara satışını yasaklıyor.

Tarihi bir adımda Birleşik Krallık Parlamentosu, yeni neslin hayat boyu sigaraya erişimini yasaklayan yasa tasarısını onayladı. 1 Ocak 2009'dan sonra doğan kişilere sigara satışı yasaklayan yasa ile hükümet, "sigarasız nesil" yaratmayı amaçlıyor.

YASA KABUL EDİLECEK Mİ?

Salı akşamı onaylanan yasa ile bu yıl 15 yaşına giren çocuklar hayatları boyunca sigara alamayacak. Tasarı Avam Kamarası'nda 383 milletvekilinin onayıyla kabul edilirken, 67 milletvekili karşı oy kullandı. Yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde de tartışmalara yol açtı. Bazı Muhafazakar Partili vekiller yasayı desteklemeyeceklerini açıkladı. Buna karşın, yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyordu.

YASANIN AMACI NE?

Tütün kullanımı, İngiltere'de önlenebilir ölüm sebepleri arasında birinci sırada yer alıyor. Uzun vadeli kullanıcıların yaklaşık üçte ikisi hayatını kaybediyor ve bu da yıllık 80 bin ölüme denk geliyor. Sigara kullanımına bağlı kalp krizi, felç, akciğer kanseri gibi hastalıklar nedeniyle her dakika bir kişi hastaneye yatırılıyor. Sağlık Bakanı Victoria Atkins, yasa ile binlerce hayat kurtarılacağı ve İngiltere'deki sağlık sistemi üzerindeki baskının da azalacağını savundu. Atkins, "Gerçek şu ki tütün kullanımının güvenli bir seviyesi yok. Gerçekten çok zararlı ve bu nedenle gelecek nesilleri korumak için bu adımı atıyoruz" dedi.

CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

Yasa, sahadaki kontrolleri yürütecek yetkililere, çocuklara tütün veya elektronik sigara satan marketlere anında 100 sterlin ceza kesme yetkisi veriyor. Bu cezalardan elde edilecek gelir, yasanın işlerliğini sıkılaştırmak için kullanılacak. Yasa, elektronik sigaraları da daha az cazip hale getirmeyi amaçlıyor. 

Yasanın uzun vadeli etkileri ve "sigarasız nesil" hedefine ulaşıp ulaşılamayacağı ise önümüzdeki yıllarda görülecek.

İngiltere'de yaşayanlar dikkat! 2009 yılı sonrası doğanlara hayat boyu sigara satışı yasaklandı... ile ilgili etiketler sigara
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.