İlk kez oluyor: Taliban, vilayet merkezini tamamen ele geçirdi!

ABD'nin çekilme kararının ardından Afganistan'da durum Afgan Hükümeti aleyhinde hızla kötüleşmeye devam ediyor. Taliban'ın önüne geçilemeyen ilerleyişi ilk defa bir şehir merkezine sıçradı. Bugüne kadar hep kırsalı kontrol eden Taliban, ilk kez bir vilayet merkezini ele geçirdi. Zaranc, savaşmadan teslim oldu. Hükümet orduyu suçladı. Öte yandan Taliban, kuzeydeki Cüzcan'da Raşid Dostum'un evini basarak evi ateşe verdi. Kabil'de de bir hükümet yetkilisine suikast düzenleyerek öldürdü.

Afganistan'ın batısındaki İran sınırındaki Nimruz vilayetinin merkezi, Taliban kontrolüne geçti. Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu.

Güneyde Helmand, kuzeyde Cüzcan ve batıda Herat vilayet merkezleri de Taliban’ın şiddetli saldırıları altında.

Cüzcan'da Türkiye'nin yakın ilişkilere sahip olduğu bilinen Raşid Dostum'un evine giren Taliban, evi ateşe verdi.

Taliban, Afganistan topraklarının yüzde 80’den fazlasını kontrol ettiğini iddia ediyor. Fakat bu alanlar her zaman kırsal alanlardan oluşmakta, ülkedeki şehir merkezlerinde Taliban'ın değil Kabil hükümetinin güçleri bulunmaktaydı. 

Bugün itibariyle bu değişti.

VALİ YARDIMCISI: ŞEHİR TAMAMEN MİLİTANLARIN KONTROLÜNE GEÇTİ

Nimruz Vali Yardımcısı Ruhgul Hayirzad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, militanların Nimruz vilayetinin merkezi Zaranc şehrine saldırı düzenlediğini söyledi.

Hayirzad, saldırı sonucu Zaranc şehrinin tamamen militanların kontrolüne geçtiğini belirtti.

MİLLETVEKİLİ: VİLAYET, ÇATIŞMA YAŞANMADAN TESLİM OLDU

Öte yandan Nimruz Milletvekili Gul Ahmet Nurzad da Taliban'ın Zaranc şehrindeki tüm kamu binalarını kontrol ettiğini kaydetti.

'EMNİYET YETKİLİLERİNİN UMURSAMAZLIĞI YÜZÜNDEN'

Vilayet merkezinin çatışma yaşanmadan Taliban'a teslim edildiğini ifade eden Nurzad, emniyet yetkililerinin umursamazlığı yüzünden Zaranc'ın Taliban'ın eline geçtiğini kaydetti.

ŞEHRE ARTIK HAVAYOLU İLE DE ULAŞILAMAYACAK

Nurzad, vilayet merkezinin yanı sıra Nimruz Havalimanı'nın da Taliban'ın kontrolüne geçtiğini belirterek vilayet merkezinin Taliban kontrolüne geçmesiyle yüzlerce ailenin İran'a geçmek için sınıra doğru ilerlediğini sözlerine ekledi.

TALİBAN, DAHA ÖNCE DE KUNDUZ'U ELE GEÇİRİP KAYBETMİŞTİ

Öte yandan 2016'da ülkenin kuzeyindeki Kunduz vilayetinin merkezi kısa süreliğine Taliban kontrolüne geçmişti.

ABD, İSTİKRARSIZLAŞTIRIP KADERİNE TERK ETTİ

ABD’nin Afganistan'dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban’la barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırıları hız kazandı.

Taliban, hazirandan ayından itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi.

Zaman zaman savaş uçaklarıyla Afgan ordusuna destek veren ABD’nin askeri faaliyetleri ay sonunda bitecek.

1 MİLYON SİVİL EVLERİNDEN OLMUŞ DURUMDA

BM’ye göre Taliban saldırıları ve çatışmalarda son bir ayda binden fazla sivil hayatını kaybederken Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu mayıs ayı başından ağustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı.

TALİBAN, RAŞİD DOSTUM'UN EVİNİ BASIP ATEŞE VERDİ!

Taliban'ın Afganistan'ın kuzeyinde, Türkiye ile çok yakın ilişkilere sahip olan Raşid Dostum'un kalesi olarak bilinen Cüzcan ilinin şehir merkezi Şibirgan'a girdiği ve emniyet müdürlüğü binasını ele geçirdiği bildiriliyor.

İlk kez oluyor: Taliban, vilayet merkezini tamamen ele geçirdi!

Afganistan'ın kuzey bölgelerinde, Özbek, Tacik ve Türkmenler yaşamakta.

Raşid Dostum'un evinin yakılması, Ankara'nın Taliban ile olabilecek ilişkilerinde orta vadede sorun yaratabilecek bir konu olarak yorumlandı.

İRAN, AFGANİSTAN SINIR KAPISINI KAPATTI

İran, Afganistan’daki çatışmaların artması nedeniyle ülkenin güneydoğusunda bulunan Sistan-Belucistan’daki sınır kapısını kapattı.

İran devlet televizyonu, Afganistan'ın İran sınırında bulunan Nimroz eyaletinin Zerenc şehri ve çevresinde Taliban ile hükümet güçleri arasındaki çatışmaların artması nedeniyle Sistan-Belucistan eyaletinde yer alan Milak sınır kapısının kapatıldığını duyurdu.

Sistan-Belucistan Eyaleti Vali Yardımcısı Muhammed Hadi Mereşi yaptığı açıklamada, Zerenc şehrinin Taliban tarafından ele geçirildiğini belirtti Milak sınır kapısının artan çatışmalar nedeniyle kapatıldığını ifade eden Mereşi, sınır bölgelerinde Afgan mülteci yoğunluğunun oluştuğunu bildirdi.


HÜKÜMET MEDYA VE BİLGİ MERKEZİ BAŞKANI DAWA KHAN ÖLDÜRÜLDÜ

Afganistan'da Hükümet Medya ve Bilgi Merkezi Başkanı Dawa khan Menapal, başkent Kabil'de Taliban militanları tarafından gerçekleştirilen suikast sonucu hayatını kaybetti.

Afganistan Hükümet Medya ve Bilgi Merkezi (GMIC) Başkanı Dawa khan Menapal, başkent Kabil'de Taliban militanlarının saldırısına uğradı.

Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mirwais Stanekzai yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki vahşi teröristler bir korkakça eylem daha gerçekleştirerek düşman propagandasına direnen Dawa Khan Menapal'ı cuma namazı sırasında öldürdü" ifadesini kullandı. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mujahid de, Taliban militanlarının Dawa Khan Menapal'ı öldürdüğünü, Menapal'ın "yaptıklarının cezasını çektiğini" belirtti.

 

Kaynak: İHA, AA, M5, The Economist, Mete Sohtaoğlu (Gazeteci)

İlk kez oluyor: Taliban, vilayet merkezini tamamen ele geçirdi! ile ilgili etiketler Afganistan zerenc cüzcan raşid dostum vilayet
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.