İki arkadaş kafa kafaya verip işi bıraktı, topraksız tarıma başladı: Yurt dışına satış yapıyorlar!

Mersin'in Mezitli ilçesinde 32 yaşındaki Fahri Orhan ile 33 yaşındaki Faruk Şenol işçi olarak çalıştıkları yerden ayrılarak topraksız tarım yapmaya başladı. Örtü altınan çeşit çeşit marul üreten arkadaşlar, hem ülke içine hem de yurt dışına satış yapmaya başladı.

Mersin’de özel sektörde asgari ücretle çalışan 2 arkadaş, işçiliği bırakıp örtü altında topraksız tarımla çeşit çeşit marul üretip yılda 8 hasat yaparak hem ülke içine hem de yurt dışına satmaya başladı.

HOLLANDA’DA UYGULANAN TOPRAKSIZ TARIMI YAPMAYA BAŞLADILAR

Mezitli ilçesinde ikamet eden 32 yaşındaki Fahri Orhan ile 33 yaşındaki Faruk Şenol, asgari ücretle çalıştıkları iş yerlerinden ayrılarak, tarım sektörüne girmeye karar verdi. İki arkadaş hem internetten hem de bu işi yapanlarla ilgili piyasa araştırması yaptıktan sonra Hollanda’da uygulanan topraksız tarımı yapmak için adım attı.

İLK YILDA 7, İKİNCİ YILDA 8 HASAT YAPTILAR

Erdemli ilçesinde sera alanı kiralayan iki arkadaş plan ve projelerini örtü altında uygulamaya koyarak bir hasatta 13 bin adet ürün alacak topraksız tarım sistemiyle kendi işlerinin patronu oldu. Her mevsim yurt içinde tüketimi olan marul işine giren iki arkadaş topraksız tarımla ilk yılda 7 ikinci yılda ise 8 hasat yaparak yılda ortalama 100 bin adet çeşit çeşit marul üretti. Ürettikleri ürünleri İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana başta olmak üzere yurt içine gönderen 2 arkadaş, Bulgaristan ve Gürcistan’la da ihracata başlayarak Avrupa’ya kapı araladı.

İki arkadaş kafa kafaya verip işi bıraktı, topraksız tarıma başladı: Yurt dışına satış yapıyorlar!

"BURADA TOPRAKSIZ TARIM YAPIYORUZ"

 Özel sektörde çalışırken, kendi işini kurmak için bu sektöre arkadaşıyla birlikte girdiğini belirten Fahri Orhan, "Burada topraksız tarım yapıyoruz. Yılda 7-8 hasat alarak daha az ilaç, daha az gübre ve daha az işçilikle üretim yapıyoruz. Hollanda’nın yıllarca önce başladığı bir sistemi biz burada devam ettiriyoruz. Bu şekilde ülkemize katkı sağlamaya çalışıyoruz. 1,5 dönüm yerde üretim yapıyoruz 13 bin adet fide kapasitemiz var. Yılda 7-8 hasat yapabiliyoruz. Bu da 100 bin adet marula tekabül ediyor. Özel sektörden çok çok iyi. Kendimiz uğraşıp bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Çiftçilik emek isteyen bir iş ama üretimi çoğalttığımızda bize katkısı oluyor" dedi.  Ürettikleri marulları başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana çevresine verdiklerini anımsatan Orhan, 2 yıldır üretim yapmalarına rağmen Bulgaristan ve Gürcistan’a bile gönderdiklerini, hedeflerinde tüm Avrupa'nın olduğunu kaydetti.

İki arkadaş kafa kafaya verip işi bıraktı, topraksız tarıma başladı: Yurt dışına satış yapıyorlar! - Resim : 2

"HER TÜRLÜ İÇ VE DIŞ PİYASAYA GÖNDEREBİLİYORUZ"

 Arkadaşıyla özel sektörden kurtulmak ve kendi işlerini kurmak için başladıklarını anımsatan Faruk Şenol ise belli bir süre araştırıp şehir şehir gezdiklerini, ardından kredi çekerek sektöre girdiklerini ifade etti. Marul üretimi yaptıklarını ve satışını da yapabildiklerine değinen Şenol, “Her türlü iç ve dış piyasaya gönderebiliyoruz. Üretimi tamamen kendimiz yapıyoruz. Tohum olarak alıyoruz, marul ve fide olarak satışlarını gerçekleştiriyoruz. Boylandırdıktan sonra hasat yaptığımız yere hemen bir gün sonra yerleştirerek 35 gün sonra hasat edecek hale getiriyoruz. Çok yorucu işi yok. Dikkat gerektiriyor. Özellikle analiz yaparak suyun takibini yapıyoruz” diye konuştu.

İki arkadaş kafa kafaya verip işi bıraktı, topraksız tarıma başladı: Yurt dışına satış yapıyorlar! - Resim : 3

                                        

İki arkadaş kafa kafaya verip işi bıraktı, topraksız tarıma başladı: Yurt dışına satış yapıyorlar! ile ilgili etiketler Mersin Mezitli tarım topraksız tarım marul

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.