İdlib ve Türkiye arası kaç kilometre? Rusya İdlib'i vurdu

Rus savaş uçakları Suriye'nin İdlib kentine hava saldırısı düzenledi. Gündemde İdlib ile ilgili detaylar herkes tarafından araştırılmaya başlandı. Merak edilen sorular arasında İdlib ve Türkiye'nin arasının kaç kilometre olduğu bulunuyor. Peki İdlib ve Türkiye arası kaç kilometre? Detaylar haberimizde...

İdlib ve Türkiye arası kaç kilometre? Rus savaş uçaklarının 22 gün aradan sonra Suriye'nin İdlib kentine hava saldırı düzenlediğini bildirdi. Hava saldırısından sonra detaylar araştırılmaya başlandı. Peki İdlib ve Türkiye arası kaç kilometre? Merak edilen detaylar haberimizde...

İdlib ve Türkiye arası kaç kilometre? Rusya İdlib'i vurdu

Reuters'te yer alan bilgilere göre; Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yetkilileri Rus savaş uçaklarının 22 gün aradan sonra Suriye'nin İdlib kentine hava saldırı düzenlediğini bildirdi.

İDLİB'DE 4 MİLYON SİVİL VAR

İdlib, kuzeyinde Hatay'ın Reyhanlı ilçesine, batısında Yayladağı, Güveççi'ye komşu. Bölge, savaşın çıktığı 2011'de Türkiye'ye ilk sivil göçün yaşandığı ve yabancı savaşçıların da Suriye'ye en fazla geçiş yaptığı yerdi.

Birleşmiş Milletler geçtiğimiz gün İdlib'deki sivillerin durumu ile ilgili endişelerini dile getirmişti. Uluslararası kamuoyu yeni göç dalgası konusunda endişelerini her fırsatta dile getirdi.

TÜRKİYE SINIRDA ÖNLEMLERİNİ ARTIRMIŞTI

Suriye'de İdlib'e yönelik müdahaleye karşı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sınır hattında güvenlik önlemlerini artırdı. Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor. Teyakkuz haline geçen TSK, İdlib'e komşu Hatay'ın sınır hattına birçok bölgeden askeri araç ve personel takviyesi yapıyor.

İDLİB NEREDE?
İdlib veya İdlip, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan ve aynı isimli yönetim bölgesinin merkezi olan şehir.

Halep'e 60 km uzaklıktadır.Bulunduğu ilin Türkiye'ye (Hatay iline) de toprak komşuluğu vardır. Bu nedenle Hatay ve Kilis gibi güney illerle benzerlikler gösterir.

Oldukça eski bir yerleşim alanı olan şehir yakınlarında pek çok eski şehir kalıntısı vardır. Bunlardan Ebla antik kenti, bir zamanlar bölgede önemli bir merkezdi.

Şehrin ekonomisi tarıma dayanır ve Suriye'nin önemli tarım merkezlerinden birisidir. Özellikle de zeytin üretimi yapılmaktadır. İdlib zeytin, pamuk, buğday ve meyve, özellikle kiraz için önemli bir üretim merkezidir. Diğer başlıca ürünlerinde badem, susam, incir, üzüm ve domates içerir. 1995 yılında çeşitli narenciye kırpma ile ekili yaklaşık 300 hektar alan vardı.

İdlib ve Türkiye arası kaç kilometre? Rusya İdlib'i vurdu - Resim : 2

İDLİB OPERASYONU GÜNLÜĞÜ
19 Ocak 2018: IŞİD, rejim güçlerinin kontrolündeki 3 köyü ele geçirdi.

17 Ocak 2018: IŞİD rejim güçlerinin ilerleyişini kesmek için saldırırken, rejim güçleri muhaliflerin kontrolündeki askeri üssü ele geçirmek iyi operasyonunu sürdürüyor.

16 Ocak 2018: İdlib’de muhalif kontrolündeki doğu bölgesinin vilayet merkezinden ayırıp kuşatma altına almaya çalışan rejim güçlerinin ilerleyişi sürüyor.

16 Ocak 2018 tarihi itibariyle İdlib’de son durum haritası

13 Ocak 2018: Rejim güçlerinin İdlib operasyonuyla paralel bir şekilde IŞİD de muhaliflere saldırmaya başladı.

İdlib’de rejim güçlerine karşı başlatılan operasyondaki örgütler:

11 Ocak 2018: Rejim güçleri muhalif grupların çekilmesi sonrası Ebu Zuhur askeri hava üssünde kontrolü sağladı.

9 Ocak 2018: Muhaliflerin Abu Zuhur önündeki 30 köyden çekildiği, yakın bir zamanda bölgenin rejim güçlerince ele geçirileceği iddia edildi.

8 Ocak 2018: Rejim güçleri Abu Zuhur bölgesi yönünde ilerleyerek birçok bölgeyi muhaliflerden aldı.

14 Ekim 2017: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’in güneyinde İdlib’e intikal ettiği ve gözlem noktaları oluşturduğu kontrolü altına aldığı bölgeler.
İdlib’de TSK’nın kontrol ettiği bölgeler.

12 Ekim 2017 – (23.51): Türk askeri, zırhlı birliklerle ile Afrin’in güneyine İdlib’e 60’ı aşkın tank ve zırhlı araç ile giriş sağladı. Şu an için HTŞ ile herhangi bir çatışma yaşanmadı. TSK’nın İdlib’e girdiği bölge…

8 Ekim 2017: İdlib’de Heyetül Tahrir-i Şam (HTŞ) ve diğer muhalifler nereyi kontrol ediyor. İdlib kimin elinde? Eyaletin kontrol haritası…

7 Ekim 2017: Sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu ‘İdlib intikali’ sonrasında güncel harita aşağıda yer alıyor. İdlib’te bulunan HTŞ’nin (El Nusra) Afrin’in güneyindeki bölgelerden çekilerek TSK’ya bırakacağı iddia edildi. Henüz bu bilgi teyit edilmedi.

Geçtiğimiz ay Türkiye, İran ve Rusya’nın anlaştığı ‘İdlip çatışmasızlık bölgesi’ planının 3 ayrımlı olacağı ifade edildi. (Suriye güncel ‘Ekim 2017’ haritası)

 

İdlib ve Türkiye arası kaç kilometre? Rusya İdlib'i vurdu ile ilgili etiketler İdlib Türkiye arası kaç kilometre
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.