İçişleri Bakan Yardımcısı göçmen sayısını açıkladı: Ülkemizde 5 milyon 500 bin 690 yabancı var

Arafta Sorular programında Esra Elönü'nün sorularını yanıtlayan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Türkiye'deki yabancı sayısını açıkladı. Göçmenler konusundaki doğru bilinen yanlışlara da açıklık getiren Çataklı, geri gönderme kapasitesinin 20 bine çıkarıldığını da açıkladı.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, 24 TV'de yayınlanan Arafta Sorular programına konuk oldu. Esra Elönü'nün sorularını yanıtlayan Çataklı, Türkiye'nin göçmen politikası hakkında bilgi veriirken, ülkede bulunan sığınmacıların tam sayısını açıkladı.

"Ülkemizde 5 milyon 500 bin 690 yabancı var. Kayıtlarımızda, geçici koruma altında olan 3 milyon 762 bin 686 Suriyeli var." diyen Çataklı, 1700’lerde olan geri gönderme kapasitesini 20 binlere çıkarttıklarını ifade etti.

Sosyal medyada 'Sessiz İstila' etiketiyle yapılan paylaşımların yüzde 42’sinin bot hesaplar tarafından yapıldığını ve bunların da yüzde 31’nin FETÖ yanlısı hesaplar olduğunu ifade etti. Türkiye'de her gördüğü esmer tenliyi mülteci zanneden bir anlayışın olduğuna da dikkat çeken İsmail Çataklı, "2021 yılı itibarıyla Suriye uyrukluların suç oranı kendi içlerinde yüzde 1,3. Kendi vatandaşlarımızda bu oran 2,1. Devletten maaş almıyorlar, üniversiteye sınavsız girmiyorlar. Her üniversiteye giren Suriyeliye burs verilmiyor." dedi.


İşte Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'nın açıklamalarından öne çıkanlar:

GÖÇMENLER HAKKINDA DEZENFORMASYONLAR

"Eskiden yalan söylemek yüz kızartıcı bir durumdu. Ama maalesef geldiğimiz aşamada yalan işi sistematik bir hale geldi. Göçmenler üzerinden maalesef çok büyük bir dezenformasyonla karşı karşıya kaldık."

'SESSİZ İSTİLA' PROVOKASYONU

"'Sessiz istila' etiketiyle yapılan tüm paylaşımları arkadaşlarımız inceledi. Bu paylaşımların yüzde 42’si bot hesaplar tarafından yapıldı. Bu bot hesapları incelediğimizde de yüzde 31’nin FETÖ yanlısı hesaplar olduğunu gördük."

TÜRKİYE'DEKİ YABANCI SAYISI

"Ülkemizde 5 milyon 500 bin 690 yabancı var. Kayıtlarımızda, geçici koruma altında olan 3 milyon 762 bin 686 Suriyeli var. 192 ülkeden 1 milyon 417 bin ikametli var. Bunlar düzenli göçmen. Bunların içerisinde öğrenciler var, iş insanları var."

SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURMA ÇABASI

"Kritik başlıklardan bir tanesi de Suriye’de oluşturmaya çalıştığımız güvenli bölge. Bizim orada yanlış adımlar atmamızı isteyen, bizi ona zorlayan bir anlayış var."

BAYRAMDA GİDİŞ-GELİŞLER

"Biz bayramda 'gidiş gelişi' kapattık. Gidişi kapatmadık. Şu anda isteyen herkes gönüllü olarak 'ben dönüyorum' dediği zaman zaten dönüyor."

TÜRKİYE'NİN GÖÇ POLİTİKASI

"Bazıları göç politikamızın olmadığını söylüyor. Biz sınırımızın ötesinde, Suriye'de 6 milyon insanı tuttuk. 2 milyon insanı İran’da tuttuk. Türkiye'nin baştan beri temel politikası, gönüllü, onurlu ve güvenli olarak (Suriyelilerin) evlerine, yurtlarına dönmelerini temin etmek"

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU SINIR HATLARINDA

"Sayın Bakanımız Süleyman Soylu, zamanının çok önemli bir kısmını sınır hatlarında geçiriyor. Suriye’de, İdlip’te, Çobanbey’de, Cerablus’ta geçiriyor. Ama birileri bu emeği görmüyor."

GÖÇMENLERİN SUÇ ORANI

"2021 yılı itibarıyla Suriye uyrukluların suç oranı kendi içlerinde yüzde 1,3. Kendi vatandaşlarımızda bu oran 2,1."

GÖÇMENLERLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

"Devletten maaş almıyorlar, üniversiteye sınavsız girmiyorlar. Her üniversiteye giren Suriyeliye burs verilmiyor."

GERİ GÖNDERME KAPASİTESİ ARTIRILDI

"1700’lerde olan geri gönderme kapasitemizi 20 binlere çıkarttık. Bu ay 20 bin kapasiteli geri gönderme merkezimiz oluyor."

TURİSTLERE GÖÇMEN MUAMELESİ

"Ülkemizde maalesef her gördüğü esmer tenliyi mülteci zanneden bir anlayış da var. Orta Doğu’dan ve Kuzey Afrika’dan gelen turistlere de aynı muamelenin yapılmak istendiği çok açık. Gözünün rengine, saçının rengine, teninin rengine göre farklı tutum alanlar olduğunu görüyoruz."

İçişleri Bakan Yardımcısı göçmen sayısını açıkladı: Ülkemizde 5 milyon 500 bin 690 yabancı var ile ilgili etiketler göçmen Esra Elönü içişleri bakan yardımcısı ismail çataklı göç politikası Arafta Sorular

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.