Hisse Senedine Yatırım Yapmak

Hisse senetleri, bir şirkete ortak olduğunuzu ifade eden belgeler olarak tanımlanabilir. Bu nedenle hisse senedi alırken aslında bir şirkete belli bir oranda ortak olmuş olursunuz.

Finansal piyasalar deyince hemen hemen herkesin aklına ilk olarak hisse senedi yatırımı gelir. Peki hisse senedi nedir tam olarak? Hisse senetlerinde sabit bir kazanç söz konusu değildir. Hisse senedinden elde edebileceğiniz gelir, ortağı olduğunuz şirketin performansına bağlı olarak değişir.

İnsanlar Neden Hisse Senetlerine Yatırım Yapar?

Hisse senetlerine yatırım yapmak, bireysel yatırım stratejinizin önemli bir parçasını oluşturuyor olabilir. Birçok kişinin hisse senedi alımındaki amacı, yatırımlarından uzun dönemli bir gelir elde etmek olarak ifade edilebilir. Hisse senetlerine yatırım yaparak, temettülerden ve hissenin fiyat artışlarından önemli karlar elde etmek de mümkündür.

Hisse Senetlerine Nasıl Yatırım Yapılır?

Hisse senetlerine yatırım yapabilmek için bankalardan veya diğer finansal aracı kuruluşlardan yatırım hesabı açmanız gerekir. Daha sonrasında size iletilen sözleşmeleri imzalayarak hisse senedi yatırımına başlayabilirsiniz. Herhangi bir hisse senedine yatırım yapmaya başlamadan önce yatırım yapacağınız hisse senedini araştırmalı, teknik ve temel analiz verilerini gözden geçirmelisiniz.

Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

● Bir hisse senedine yatırım yapmadan önce ilk olarak bakmamız gereken kavram, hisse senedini ne kadar süre ile elimizde tutacağımızdır. Elimizdeki şartlara göre kısa veya uzun vadeli yatırım seçeneklerini değerlendirebiliriz.

● Yatırım yapmaya başlamadan önce farklı farklı yatırım stratejileri hakkında bilgi sahibi olmalı ve kendinize uygun olanı seçmelisiniz.

● Hisse senedi almadan önce alacağınız hisse senedinin fiyat kazanç oranı ve piyasa değeri/defter değeri gibi oranlarına mutlaka göz atmalısınız.

● İşlem yapmak istediğiniz yatırım platformunun mutlaka düşük komisyon ve düşük spread oranlarına sahip olmasına dikkat etmelisiniz.

● Yatırım yapmak istediğiniz firmanın bulunduğu sektör ve firmanın büyüklüğü, yatırımınızda hayati öneme sahiptir.

● Eğer bol miktarda veya sık sık temettü dağıtan bir firmanın hisse senedini alırsanız, hissenin değer kazanmasının yanı sıra temettü gelirine de sahip olabilirsiniz.

● Yatırım yapmak istediğiniz hisse senedini, aynı sektörde yer alan firmaların hisse senetleri ile mutlaka karşılaştırmalısınız. Böylelikle daha sağlıklı bir tercih yapabilirsiniz.

Borsada Hisse Yatırımı Nasıl Yapılır?

Borsada hisse senedi yatırımı yapabilmek için yetkili aracı kurumlardan birinde yatırım hesabı açmanız gerekir. Bu sayede borsa işlem hacmi ve anlık fiyat bilgisi gibi önemli verileri de canlı borsa takip ekranları sayesinde rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bu verileri, dikkatli bir şekilde takip ederek borsada yatırım yapmak için en uygun zamanları seçebilirsiniz. Öte yandan borsada işlem yapabilmeniz için verdiğiniz her alım emri, bir satış emri ile eşleşmelidir. Böylelikle borsada yatırım yapabilirsiniz.

Borsa İstanbul’da İşlem Gören Hisse Senetleri

Borsa İstanbul’ da 550’ den fazla şirketin hisse senetleri işlem görmekte olup bu sayı yeni halka arzlar ile sürekli artmaktadır.  Borsa İstanbul’ da işlem gören şirketlerin tam listesine Kamuyu Aydınlatma Platformu aracılığıyla ulaşmak mümkündür. Söz konusu şirketlerden birine yatırım yapmak istiyorsanız, şirketlerin borsa hisselerini satın alabilirsiniz.

Hisse Senedine Yatırım Yapmak ile ilgili etiketler Hisse Senetleri
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.