Halka arzda talepler ve beklenti yükseliyor! İşte 2022'de borsaya halka arzda kazandıran şirketler!

Geçtiğimiz sene 2021 yılında 53 şirket halka arz oldu. Bu sene ise henüz ilk çeyrek geride kalırken halka arz olan şirket sayısında 10’a gelinirken sırada ise 100 şirketin daha beklediği kaydedildi. Halka arzlar her daim yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarırken talep görmesi halinde bu gibi desteklere devam edileceği öğrenildi.

Geçtiğimiz sene borsada şirket sayısı olarak halka arz rekoru kırılırken ortalama olarak başlangıç getirilerinde de en yüksek seviyelere kadar ulaşıldı. Halka arzda yüksek getirilerin yaşanması yatırımcıları buraya yönlendirmeye katkıda bulunmakta.

2021 yılında dördü yatırım ortaklığı olmak üzere 53 şirketin halka arzı piyasaya sunuldu. Bu firmaların halka arz yoluyla sermaye piyasalarından sağlamış olduğu fon ise 21.6 milyar liraya kadar yaklaştı. Aynı yılda halka arzlarda rekor seviyelere kadar gelinirken borçlanma araçları ayağında ise bir sınırlama yaşandı.

Halka arzlarla birlikte borsaya gelen şirketlerin sektör dağılımları göz önünde bulundurulduğunda bilişim, enerji, sağlık sektörlerinde yoğunlaşma olduğu ön planda yer aldı. Borsaya geçen sene gelen 53 şirketin 7’si bilişim ve yazılım, diğer 7’si enerji ve 5’i de ilaç ile sağlık sektörleri içerisinde yer aldı.

Halka arzda talepler ve beklenti yükseliyor! İşte 2022'de borsaya halka arzda kazandıran şirketler!

2022 yılında borsaya gelen şirketler arasında 3’ü kazandırırken 6 firma ise yatırımcısına kaybettirdi. Yüzde 87.14 ile Gezinomi Seyahat, yüzde 26.5 ile Hun Enerji, yüzde 19.13 ile Investco Holding kazandıran hisseler arasında yer alırken; Yüzde -4.40 ile Koleksiyon Mobilya, yüzde -6.91 ile DAP Gayrimenkul, yüzde -8.27 ile Gür-Sel Turizm, yüzde -8.29 ile Panelsan Çatı Sistemleri, yüzde -8.61 ile Hitit Bilgisayar, yüzde -27.99 ile Erciyas Çelik Boru da kaybettiren hisseler arasında ön plana çıkarak dikkat çekti.

Yatırımcılar Halka Arzda Nelere Dikkat Etmeli

- Halka arzın kim tarafından yapıldığı her zaman önemlidir. Buradan gelecek gelirin kime ya da kimlere gittiği, gerçekleştirilen halka arzın ortak satış kaynaklımı olduğu, şirketin sermaye artırımından etkilenip etkilenmediği, şayet ortak halka arz durumu varsa elde edilen nakdin ortağa gidip gitmeyeceği önemlidir.

Halka arzda talepler ve beklenti yükseliyor! İşte 2022'de borsaya halka arzda kazandıran şirketler! - Resim : 2

- Halka arzda dikkat edilecek diğer noktalardan bir tanesi de ilk piyasa değeri/defter değeri oranıdır. Yani şirketlerin öz kaynaklarıdır. Bu oranın sektör ortalaması ile kesinlikle karşılaştırılması gereklidir.

- Fiyat/Kazanç önemli olan diğer oranlar arasındadır. Şirket yıllık kârının kaç katı ile halka arz edileceği mühimdir. Bunun sektör ortalaması ile karşılaştırılması gereklidir. Eğer şirketin karlılığında son birkaç yılda sürekli bir halde dalgalanmalar varsa o taktirde F/K oranı güçlü bir gösterge olmaktan çıkmaktadır.

Halka arzda talepler ve beklenti yükseliyor! İşte 2022'de borsaya halka arzda kazandıran şirketler! ile ilgili etiketler halka arz şirketler borsa
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.