Guy Fawkes kimdir? 5 Kasım komplosu nedir?

Fawkes ve 5 Kasım gerçek anlamını ise Alan Moore’un kültleşen çizgi romanı ve James McTeigue’nin aynı adla sinemaya uyarladığı ‘V for Vendetta’ ile buldu. Birçok kişi Guy Fawkes'in kim olduğunu araştırmaya devam ediyor. Peki, Guy Fawkes kimdir? 5 Kasım komplosu nedir? Neden maske takılıyor? Detaylar haberimizde...

V for Vendetta çizgi romanının 2006’da çekilen ikinci film uyarlaması kültleşti ve V fo Vendetta ortaya çıktı. Filmde kullanılan Guy Fawkes maskesi, tüm dünyada göstericilerin, isyanın göstergesi haline geldi. Vatandaşlar Guy Fawkes'in kim olduğunu ve 5 Kasım komplosunun ne anlam ifade ettiğini arama motorlarından merakla araştırıyor. Peki, Guy Fawkes kimdir? 5 Kasım komplosu nedir? Neden maske takılıyor? Detaylar haberimizde...

Guy Fawkes kimdir? 5 Kasım komplosu nedir?

GUY FAWKES KİMDİR?

Guy Fawkes 5 Kasım 1605’te İngiltere’de Westminster Sarayı’nı havaya uçurmaya kalkıştı. Barut komplosu olarak adlandırılan bu olay, bir grup yönetim karşıtı İngiliz Katolik tarafından, İngiltere Kralı I. James ve diğer aristokratları öldürmek için 5 Kasım 1605’te yapılan Parlamento Binası’nı havaya uçurma girişimidir. Robert Catesby ve Guy Fawkes öncülüğünde planlanmıştır. Barut komplosunun Karşı-Reform hareketi olduğunu ve baskıcı yönetime karşı anarşi hareketlerinin öncüsü olduğunu kabul eden gruplar vardır. Eylem, 1603 tarihli İlk komplo ve Veda komplosunu takiben 1605 yılında, her sene ekim ya da kasım ayında tekrarlanan aristokrasi zirvesine denk getirilmiştir. 5 Kasım 1605 tarihli bu girişim yalnızca Kral I. James’e karşı düzenlenen bir suikast değil, tüm Kraliyet ailesini, Protestan devlet adamlarının büyük bölümünü etkisiz hale getirmeyi ve halkı ayaklandırmayı hedef alan bir eylemdir.

Eylemcilerden birinin saray çalışanı bir yakınına eylem günü sarayda olmaması yönünde ki uyarısının kraliyete sızması sonucunda, Guy Fawkes eyleme giderken yakalanmış ve ağır işkencelere maruz kalarak idam edilmiş, Eylem başarısızlıkla sonuçlanmıştır.Her yıl 5 Kasım gecesinde, Birleşik Krallık ve krallığa ait diğer eyaletlerde kraliyet öncülüğünde, eylemin  başarısızlığa uğratılması şenliklerle kutlanır. Bu kutlama gecesine Guy Fawkes Gecesi, Kutlama Ateşi Gecesi, Havai Fişek Gecesi, Barut Gecesi ve Komplo Gecesi denir. Günümüzde politikadan çok, eğlence amaçlı yapılan bir kutlama haline gelmiştir.

5 KASIM KOMPLOSU NEDİR?

Alan Moore tarafından yazılan ve David Lloyd’un çizgisi ile hayat bulan V for Vandetta, baskıcı faşist bir yönetimin hakim olduğu 1990’lar İngilteresini anlatan distopya türünde bir çizgi romandır. V for Vandetta Guy Fawkes maskesi giyen bir anarşistin baskıcı ve faşist rejim ile olan mücadelesini anlatır. V for Vendetta çizgi romanının 2006’da çekilen ikinci film uyarlaması büyük beğeni topladı ve kült bir film haline geldi. Filmde kullanılan Guy Fawkes maskesi, tüm dünyada göstericilerin, isyanın, muhalifliğin yüzü oldu. Ünlü hacker grubu Anonymous da Guy Fawkes maskesini bir sembol olarak kullandı. V for Vendetta’nın kahramanı da 5 Kasım’ı unutmayın diyordu ki filmin hayranları her yıl “5 Kasım’ı unutma” mesajını paylaşıyor. 

Guy Fawkes kimdir? 5 Kasım komplosu nedir? ile ilgili etiketler 2019 maske film roman
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını Akıncı İHA'nın bulmasından rahatsız oldu!

Gazeteci Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını AKINCI İHA’nın bulmasından rahatsız oldu. Dünya AKINCI TİHA'yı ayakta alkışlarken, 'Fazla kasılmaya gerek yok yani' diyerek küçümsemeye kalkan Altaylı'ya tepki yağıyor.