Güneş çarpmasının belirtileri nelerdir? Sıcak çarpmasına ne iyi gelir?

Halk arasında sıcak çarpması olarak da bilinen güneş çarpması özellikle aşırı sıcak mevsimlerde sık sık karşılaşılan hadiselerden bir tanesidir. Eğer ki sizde de güneş çarpması belirtileri varsa sizlere önereceğimiz şeyler mutlaka iyi gelecektir. Peki, sıcak çarpmasına ne iyi gelir?

Sıcak yaz günlerinde güneş altında uzunca bir süre korunmanız bir şekilde kalma sonucunda yaşanan özelikle vücutta anormal derecede ısı artışı ile birlikte baş gösteren bir sağlık sorunudur. Yazın en sıcak günleri içerisindeki saatlerde bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına mutlaka kendimizi korumamızda fayda vardır.

Güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde hiçbir korunma yöntemi olmadan uzunca saatler sıcağa maruz kalmak vücudun aşırı derecede su kaybetmesine neden olacağından sıcak çarpmasına sebebiyet verebilmektedir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar bu saatlerde güneş altında çok fazla kalmamaları gerekmektedir.

Güneş Çarpmasının Belirtileri

Güneş çarpması çok tehlikeli durumlara yol açabileceğinden ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Bunun için eğer ki aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçı sizde bulunuyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda vardır.

Güneş çarpmasının belirtileri nelerdir? Sıcak çarpmasına ne iyi gelir?

• Vücut sıcaklığının 40 derece ve üzerine çıkması

• Baş dönmesi

• Bulantı ve kusma

• Kuru ve ağrılı cilt

• Kas krampları

• Kalp atışında hızlanma, çarpıntı

• Şiddetli baş ağrısı, halsizlik, baygınlık

• Önlenemez bir uyuma isteği

Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir?

Güneş çarpması çok ciddi bir sağlık sorunudur. Eğer ki aşırı sıcak ve güneşli bir havaya maruz kaldıysanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Ancak sıcak çarpmasına evde uygulanabilecek ufak müdahaleler ile de atlatmak mümkün olabilir.

Soğuk su ile duş: Sıcak çarpması gibi durumlarda soğuk su ile duş almak en kolay yöntemlerden bir tanesidir. Soğuk su almak vücudun aşırı sıcaktan dolayı kaybedilen sıvı oranını dengelediği gibi yüksek ateşi de düşürmek için birebirdir.

Soğan suyu: Soğan suyu, vücut ısısını düşürmede çok etkilidir. Özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde sıcak havaya maruz kaldıysanız vücut ısınız birden yükselecektir. Soğan suyu vücut ısısını kısa zamanda dengeleyeceği gibi diğer belirtileri de azaltma fayda sağlayacaktır. Soğan suyunu, göğüs üzerine ve kulak arkasına sürerek vücut ısınızı düşürmek mümkündür.

Yoğurt-Ayran: Baş ağrısı veya baş dönmesi gibi durumlar sıcak çarpmasının belirtileri arasındadır. Sıcak çarpması anında baş ağrısını yoğurt tüketerek geçirebilirsiniz. Yoğurdun ister direkt olarak ister ayran şeklinde tüketilmesi, tansiyonun yükselmesini engelleyeceği gibi vücut ısısını düşürmekte de oldukça etkilidir.

Güneş çarpmasının belirtileri nelerdir? Sıcak çarpmasına ne iyi gelir? - Resim : 2

Elma Sirkesi: Vücut için sayısız faydası bulunan elma sirkesi, güneş çarpmasına da iyi gelmektedir. Güneş ışınlarına aşırı maruz kalınması gibi durumlarda vücudun kaybettiği vitaminleri ve elektroliti yenileyen elma sirkesi, aynı zamanda vücudun dengesini kısa bir sürede yeniden düzenler.

Bitkisel yağlar: Özellikle son yıllarda alternatif tıp alanında da oldukça ses getiren bitkisel yağlar bir çok tedavi yönteminde de kullanılmaktadır. Lavanta yağı, nane yağı, zeytinyağı ya da badem yağı gibi yağlar güneş çarpması sonucunda ortaya çıkan panik atakları ve kalp çarpıntılarını hafifletmekte oldukça etkilidir. El ve ayak bileklerinize ve aynı zamanda boynun arka bölgesine hafif hareketlerle sürerek vücut ısınızı kısa zamanda dengeleyebilirsiniz.

Su: Güneş çarpmasının en büyük tehlikelerinden birisi de vücudun aşırı su kaybetmesidir. Bu durum metabolizmanın da bozulmasına neden olabileceği gibi bulantı, kusma ya da mide ağrıları gibi belirtilere neden olmaktadır. Bunun için mutlaka bol bol su tüketilmesi gerekmektedir.

Aloe Vera Suyu: Güneş çarpması esnasında vücudun dış etkenlere maruz kalması, normal dengenin bozulmasına ve dış değişimlere uyum sağlanamamasına sebebiyet verir. Kısa zamanda ve hızlı bir şekilde halsizlik, yorgunluk gibi durumlar ortaya çıkar. Aloe vera suyunun içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücudun savunma mekanizması yeniden canlanır ve güneş çarpmasıyla meydana gelen dengesizlik hali kısa sürede ortadan kalkar.

Güneş çarpmasının belirtileri nelerdir? Sıcak çarpmasına ne iyi gelir? ile ilgili etiketler Güneş Çarpması sıcak çarpması
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.