Greçka nasıl yapılır?

Karabuğday (Greçka), buğdaygiller (Poaceae) familyasından bir bitki olan Fagopyrum esculentum'un tohumlarından elde edilen bir tahıl türüdür. "Buğday" adını taşımasına rağmen, aslında buğdaygiller familyasına değil, polygonaceae familyasına aittir. Karabuğdayın tohumları, beyaz renkli çiçeklerin olgunlaşmasının ardından elde edilir. Peki, Greçka nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde...

Karabuğdayın tohumları, genellikle kabuklu ve üçgen şekilli olup, kahverengi renkte görünürler. Tadı hafif bir acılığa sahiptir ve bu nedenle bazı insanlar tarafından alışılmış buğdayın tadından farklı bulunabilir. Karabuğday, glütensiz bir tahıl olduğu için glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olanlar için uygun bir alternatif olabilir. Peki, Greçka nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde... 

Malzemeler:

1 su bardağı greçka (Karabuğday)

2 su bardağı su veya sebze suyu

Bir tutam tuz (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Öncelikle greçkayı bir süzgeç içerisine alın ve bol su altında iyice yıkayın. Bu işlem, greçkanın üzerindeki fazla nişastayı ve tozları temizlemeye yardımcı olacaktır.

Yıkama işleminden sonra, greçkayı süzgeçten alıp bir kenara koyun ve suyunu süzülmesi için bekletin.

Bir tencereye su veya sebze suyunu ekleyin ve kaynatın.

Kaynayan suyun içerisine yıkanmış greçkayı ekleyin. Eğer kullanacaksanız, bir tutam tuzu da ekleyebilirsiniz.

Ardından ocağın altını kısın ve greçkanın suyunu çekene kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Yaklaşık olarak 10-15 dakika sürebilir.

Suyunu tamamen çektiğinden emin olduktan sonra ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağını açarak greçkayı dinlenmeye bırakın. Yaklaşık 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra servise hazır olacaktır.

 

Greçka nasıl yapılır? ile ilgili etiketler Yemek Tarifi
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.