Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe'nin hikayesi!

Netflix'in ikinci Türk orjinal dizisi Atiye izleyiciler tarafından büyük rağbet görüyor. Yayınlandığı günden itibaren konusu ile dikkat çeken dizide, Göbeklitepe'de ki gizemli hikayaler birçok kişiyi meraklandırdı. Vatandaşlar Göbeklitepe'nin nerede olduğunu ve hikayesini merak edip araştırma yapmayı sürdürüyor. Peki, Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe'nin hikayesi! Detaylar haberimizde...

Beren Saat ve Mehmet Günsür'ün başrollerini üstlendiği Hakan Muhafız'dan sonra Netflix'in ikinci orjinal Türk dizisi olan Atiye ilgiyle takip ediliyor. Dizide Göbeklitepe sit alanından sıkça bahsedilmesin ardından çoğu kişi Göbeklitepe'nin tarihini ve önemini merak edip arama motorlarından araştırma yapmaya başladı. Peki, Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe'nin hikayesi! Detaylar haberimizde...

Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe'nin hikayesi!

GÖBEKLİTEPE NEREDE?

Göbeklitepe Türkiye sınırları içerisinde Şanlıurfa ilimizin 15 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor. Şehir merkezinden buraya taksi ya da minibüs ile ulaşmak mümkündür. Örencik Köyü yakınlarında yer alan bu yer 12 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Ortaya çıkartılan yapıların ise dini amaçlı yapılmış olabileceği tahmin ediliyor. Günümüzde bazı dizilere konu olmasının başlıca sebeplerinden biride budur.

Göbeklitepe'de toplamda 20 adet yapı bulundu. Bunların dini yapılar olduğu üzerinde duruluyor. Göbeklitepe 12 bin yıl öncesine uzanması sebebi ile dünyanın ilk tapınağı olma özelliğine sahiptir.

Taş devrinden kaldığı tahmin edilen bu alandaki yapıların bir ortak özelliği var ve T biçiminde sütunlar ile çevrelenmiş. 3 ile 6 metre arasında değişen bu sütunlarda el ve kol tasvirleri dikkat çekiyor. Ayrıca sütunlar üzerinde hayvan sembolleri de var.

GÖBEKLİTEPE'NİN HİKAYESİ!

1995 yılında Alman arkeolog tarafından başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıktı bu binlerce yıllık tapınak alanı. Ardından UNESCO tarafından koruma altına alındı. Dünya Miras Listesi içerisinde bulunuyor günümüzde. Kazı çalışmalarını başlatan alman arkeolog Klaus Schmidt bu kazı alanı için “Kendi gücünün farkına varan insanoğlunun, doğanın parçası olmaktan çıkıp, ona hükmetmeye giden yolu açtığı yerdir” dedi.  

12 bin yıl önce inşa edilmiş bu tapınak. Göbeklitepe tarihi de değiştiren bir güce sahip. Yerleşik yaşam tarihi Göbeklitepe'nin ortaya çıkması ile yeniden yazıldı. İçerisinde çok sayıda yuvarlak yapı var. Bu yapıların sadece 6 tanesi gün ışığına çıkartılmış. Sayısının ise 20 tane olduğu tahmin ediliyor. Diğerlerinin de gün yüzüne çıkartılması için Göbeklitepe'de kazı çalışmaları sürüyor. T biçimindeki sütunlar üzerindeki kabartmalar herkesi hayran bırakıyor.  

Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe'nin hikayesi! ile ilgili etiketler Netflix Şanlıurfa Atiye 2020 göbeklitepe göbeklitepe dünya kültür mirası
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.