Uzman doktor uyarıyor! Genital bozukluklar, zamanla ciddi sorunlara yol açıyor

Kadınlarda genellikle doğum sonrası oluşan genital bozuklarla alakalı Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Aytakın Mahammadaliyeva uyarıyor: “Doğum sonrası genital bozukluklar kadının günlük yaşantısını olumsuz etkileyerek özgüven eksikliğine neden oluyor. Bu da zamanla cinsel isteksizlik veya anksiyete gibi ciddi sorunlara yol açıyor.” Peki genital sorunlar bozukluk ameliyatı var mı, nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…

Kadınlarda doğumdan sonra oluşan genital bozukluklar ilerde ciddi sorunlara yol açıyor.

“İlerleyen yaşla birlikte cilde elastikiyet kaybı, doğum, menopoza bağlı östrojen azlığı gibi etkenler genital problemler oluşturabilir. Bazı kadınlarda dış anatomik yapı doğuştan veya yaşın ilerlemesiyle şekil bozukluğuna uğramakta ve asimetrik bir yapıya sahip olabilmekte. Genital bölge şekil bozuklukları kadının cinsel hayatını ve günlük yaşantısını olumsuz etkileyerek özgüven eksikliği yaratır, bu da zamanla cinsel isteksizlik, akıntı veya ilişki sırasında anksiyete gibi ciddi sorunlara yol açar. Günümüzde bu tür tedavi yöntemleri ile genital bölgelerde meydana gelen bozulmaların ortadan kaldırılması sağlanır.”

GENİTAL ESTETİK AMİLYATI NE ZAMAN YAPILIR?

Genital estetik ameliyatlarının kısa süren cerrahiler olduğunu ve hastanın aynı gün taburcu olabileceğini aktaran Op. Dr. Mahammadaliyeva yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Genital estetik ameliyatları genel veya lokal (bölgesel) anestezi ile yapılmakta olup adetli dönemde ameliyat yapılamaz. Kısa süren cerrahilerdir, genellikle 1-2 saat sürer. Ameliyat sonrası hasta aynı gün içinde taburcu edilir. İşlemi takip eden günlerde hastanın ilgili bölgelerinde şişlik, kızarıklık, ağrı, hassasiyet hissetmesi normaldir.  

İyileşme süreci hastanın sağlık durumundan hastaya uygulanan işleme kadar pek çok farklı parametreye göre değişkenlik gösterir. Ancak genellikle hastalar 2. haftadan itibaren iyileşmeye başlar ve bu süreç 6 haftayı bulabilir. İyileşme sürecinde ameliyat bölgesinin kuru ve temiz kalması, enfeksiyon kapmaması açısından önemlidir. Yine genital bölgeyi sıkıştırmaması ve tahriş etmemesi için bol, pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Hastalar ameliyattan sonrası en az 6 hafta cinsel ilişkiden kaçınmalıdır. 6-12 hafta boyunca ağır egzersiz yapılmamalı. İyileşmenin daha hızlı ilerlemesi için beslenmeye dikkat edilmeli.”

KİMLER GENİTAL ESTETİK AMİLYATI YAPTIRABİLİR

Genital estetik operasyonlarına birden fazla veya iri bebek şeklinde normal vajinal yoldan doğum yapanlar

Doğum yırtığı (doğumda bebeğin başının kolay çıkabilmesi için ilk doğumda yapılan kesi)kötü iyileşenler.

Sezaryen dikiş yerleri iz kalarak iyileşenler.

Zaman içerisinde vajinal genişlemeye bağlı ilişki sırasında vajinasından ses gelen, hava çıkanlar.

İç dudakları ergenlikten itibaren sarkık, büyük, asimetrik olanlar.

İç dudakları sonradan sarkan, formunu yitiren, kenarları koyulaşanlar.

Sıcak ağda ve epilasyonlara bağlı genital bölgesi renk değiştiren, koyulaşanlar.

Cinsel ilişki sırasında orgazm olamayan, yeterli uyarılma sağlayamayanlar.

İlk başta her şey yolundayken sonradan cinsel ilişki sırasında his kaybı yaşayanlar.  

Dış dudakları hacim kaybedip kırışanlar.  

Genital bölge cilt kalitesi bozulan ve kırışanlar.  

Gülerken, hapşırınca, ıkınıca, öksürünce idrar kaçıranlar. 

AMELİYATTAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Lokal anestezi yapılan hastalar ameliyat bittikten 2 saat sonra hastaneden taburcu olabilirken genel anestezi uygulanan kişilerin 1 gün hastanede kalmaları önerilir.

Yara ve dikişlerin olması nedeniyle genital bölgenin enfeksiyon kapmaması için hijyen oldukça önemli. Genital bölge tuvalet sonrası temizlenerek maksimum hijyen sağlanmalı.

1 gün içinde normal günlük hayatına dönebilen hastalar 24 saat sonra yıkanabilir. Ancak sabun ya da duş jeli gibi kimyasal içeren ürünler kullanılmamalı ve küvete girilmemelidir. İlk 3 hafta boyunca dikişler atıncaya kadar denize ya da havuza girmekten kaçınılmalı.

Ağır kaldırmayın ve spor yapmayın.

Dikişlerde açılma ve kanama riskine karşı tahriş edici hareketler kaçının, cinsel ilişkiye girmeyin. 6 hafta sonunda cinsel hayata geri dönülebilir.

Dikişlerin açılması halinde kanamayı durdurmak için pansuman yapılarak yeniden dikiş atılmalı. Yaranın daha çabuk kapanması ve mikrop kapmaması için antibiyotik kullanılmalı. Hasta ağrı hissederse ağrı kesici ilaç kullanmasında sakınca bulunmaz. 

Uzman doktor uyarıyor! Genital bozukluklar, zamanla ciddi sorunlara yol açıyor

Uzman doktor uyarıyor! Genital bozukluklar, zamanla ciddi sorunlara yol açıyor ile ilgili etiketler genital bozukluklar genital estetik ameliyatı Medipol Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.