Gençleri tehdit eden hastalık: Siberkondri

İletişim çağının hastalıkları da kendine özgü. Her an daha da gelişen iletişim araçları birçok kolaylığı insanların önüne sererken bazı tehlikelere de kapı açıyor. Özellikle Z kuşağı da denilen yeni nesli tehdit eden bir hastalık var artık; Siberkondri. Hastalık hastalığının çağdaş versiyonu olan Siberkondri doktora gitmek yerine internetten hastalık araştırma hastalığı olarak özetlenebilir. Ve bu hastalık hafife de alınmamalı. Çünkü yanlış bir teşhis çok daha büyük sorunlara neden olabilir.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi yeni neslin önündeki en büyük tehlikelerden biri denilebilecek olan siberkondri ile ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. 

İnternetten hastalık araştırma hastalığı olarak tanımlananan siberkondri internete bağımlı ve takıntılı insanların yakalandığı bir rahatsızlık.

Araştırmaya göre Z kuşağı olarak tanımlanan genç nesil bu yönteme çok sık başvuruyor. 

Milliyet'ten Meltem Günay'ın haberine göre, sağlıklarıyla ilgili endişeleri olanların bu konudaki bilgilere ulaşmak için internette tekrarlayıcı biçimde ve uzun süre araştırma yapmaları ile tanımlanan siberkondri hastalığıyla ilgili Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi yeni bir araştırma gerçekleştirdi.

İstanbul’da 18-75 yaş arasında 1196 kişiyle gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, 2000 yılı ve sonrasında doğan Z kuşağının siberkondri seviyesi diğer kuşaklara göre çok daha yüksek çıktı. Araştırmaya göre, 1946-1964 yılları arasında doğanlar arasında siberkondri hastalığı ise en düşük seviyedeydi.

BÜYÜK RİSKLER TAŞIYOR

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Dr. Öğretim Üyesi Aylin Tutgun Ünal, hastalık belirtileriyle ilgili internetten araştırma yapan kişilerin hasta oldukları düşüncesiyle kaygılandıkları için bu yönteme başvurduğunu belirtti. Bu kişilerin uzmanlara başvurmadan kendi kendilerine tanı ve teşhis koyarak yanlış tedavi yöntemlerine başvurma riski bulunduğunu ifade eden Ünal, şunları söyledi:

“Özellikle salgın döneminde evde geçirilen sürenin artmasıyla birlikte internet kullanımı da arttı. Yeni medya çağında sağlık alanında oluşan yeni bir problemi gündeme getirdi. Yaşları 18-75 yaş arasında değişen tüm kuşaklarda orta seviyede bu rahatsızlığın görülmesi de tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 36.8’i hekim tavsiyesi dışında kendi isteğiyle ilaç kullandıklarını söyledi. Yüzde 22’si tanısı koyulmamış bir hastalığının olduğunu düşünerek internette devamlı hastalık aradığını belirtiyor. Siberkondri düzeyinin yüksek seviyede seyretmesi bir an önce önlem alınması gerekliliğini ortaya koyuyor.”

AİLE HEKİMİ YERİNE İNTERNETİ TERCİH EDİYORLAR

Araştırmanın, hastalık belirtileri/şikâyetleri olduğunda internete başvuran Z kuşağının, aile hekimi ya da uzman doktordan ziyade buradaki bilgiye daha fazla güvendiğini ortaya koyduğunu vurgulayan Ünal, bunun diğer kuşaklar için de tehlikeli sonuçları olabileceği uyarısı yaptı.

Gençleri tehdit eden hastalık: Siberkondri ile ilgili etiketler İnternet hastalık siberkondri z kuşağı aile hekimi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.