Genar Başkanı açıkladı: Cumhur İttifakı en yüksek oy seviyesinde

GENAR Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Cumhur İttifakı'nın oy oranınında başkanlık seçiminden sonra en yüksek oy seviyesine ulaştığını duyurdu.

1997 yılından bu yana sosyal araştırmalar yapan GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, Twitter hesabından çarpıcı bir açıklama yaptı.

''EN YÜKSEK OY SEVİYESİ''

''Cumhur İttifakı'nın oy oranınında başkanlık seçiminden sonra en yüksek oy seviyesine ulaştığını'' belirten Aktaş'ın paylaşımı şu şekilde;

Genar Başkanı açıkladı: Cumhur İttifakı en yüksek oy seviyesinde

ERDOĞAN YÜZDE 52,59 OY ALMIŞTI

24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan, 26.330.823 oy alarak yüzde 52,59 oranıyla Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Erdoğan'ı 15.340.321 oyla yüzde 30,64 oy oranı yakalayan Muharrem İnce ve 4.205.794 oy alarak yüzde 8,40 oy alan Selahattin Demirtaş takip etmişti.

Genar Başkanı açıkladı: Cumhur İttifakı en yüksek oy seviyesinde - Resim : 2

CUMHURBAŞKANI NASIL SEÇİLİR?

Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin esaslar Anayasa'nın 101.maddesinde ve Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nda aşağıda yazıldığı şeklide düzenlenmiştir:

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır.

Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların salt çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir ve kesin sonuçların ilânından sonra gelen kırkbeşinci günü takip eden ilk Pazar günü sadece Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıl veya daha az süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimiyle birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıldan fazla süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen kırkbeş gün içindeki son Pazar günü yapılır. Bu şekilde seçilen Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi seçim tarihine kadar görevine devam eder. Kalan süreyi tamamlayan Cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmaz.

Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmediğine dair karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi bir yıl geriye bırakılır. Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.

 

Genar Başkanı açıkladı: Cumhur İttifakı en yüksek oy seviyesinde ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim Recep Tayyip Erdoğan Cumhur İttifakı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.