Gazlı içecekler hangi hastalığa neden oluyor?

Gazlı içecekler hangi hastalığa neden oluyor? Bilim insanları yürüttüğü çalışmada korkunç bir gerçek ortaya çıktı. Gazlı içeceklerin o hastalığa neden olduğunu buldular. Vatandaşlar gazlı içeçeklerin hangi hastalığa sebep olduğunu merak ediyor. Yurttaşlar internette gazlı içeceklerin hangi hastalığa sebep olduğunu araştırmaya başladı. Peki gazlı içecekler hangi hastalığa neden oluyor? Belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Gazlı içecekler hangi hastalığa neden oluyor? Bilim insanları yaptıkları çalışmalar sonucunda inanılmaz bir gerçeği gözler önüne serdi. Gazlı içeceklerin korkunç bir hastalığa sebep olduğunu gözler önüne serdiler. Yurttaşlar gazlı içeceklerin hangi hastalığa sebep olduğunu merak ediyor. Vatandaşlar internette gazlı içeceklerin hangi hastalığa neden olduğunu araştırmaya başladı. Peki gazlı içecekler hangi hastalığa neden oluyor? Belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Gazlı içecekler hangi hastalığa neden oluyor?

BİLİM İNSANLARININ YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMADA...

ABD Columbia Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmada Alzheimer hastalığı ile şekerli içecekler, özellikle kola gibi gazlı içecekler arasında bir bağlantı olduğu tespit edildi. Ekip elde ettiği bulguları kısa bir süre önce Chicago'da yapılan Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda sundu.

ALZHEİMER

Bununla birlikte Alzheimer'in şekerli asidik içeceklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Önceki çalışmalar fazla şeker tüketiminin tetikleyebildiği Tip 2 diyabetin demans riski yarattığını ortaya koymuştu.

 

7 YIL BOYUNCA TÜKETİLEN YİYECEK VE İÇECEKLER KAYIT ALTINA ALINDI

Araştırmacılar yedi yıl boyunca 2 bin 226 yaşlı katılımcı üzerinde çalıştılar ve bu kişilerin tükettikleri şeker eklenmiş yiyecek, hafif içecekler, meyve sularını kayıt altına aldılar. Katılımcılardan 429'u alzheimer hastalığı geliştirdi. Çalışma sonunda, günde yaklaşık 30 gram eklenmiş şeker tüketenlerin günde yaklaşık 6 gram tüketenlere kıyasla alzheimer riskine yakalanma riskinin yüzde 33 oranında daha fazla olduğu görüldü.

HAZIR MEYVE SULARI DA MASUM DEĞİL

Çalışmadaki çarpıcı bulgulardan bir diğeri ise, şeker eklenmiş gazlı içecekleri tüketenlerin, meyve suyu gibi şeker eklenmiş diğer içecekleri ya da yiyecekleri alanlara oranla daha sık Alzheimer hastalığını geliştirdikleri oldu. Araştırmayı yürüten bilim insanları sonuçların diğer şekerli diğer içeceklerin masum olduğu anlamına gelmediğinin altını çizerek meyve suyundan limonataya kadar, şeker katılmış her türlü içeceğin benzer etkiye sahip olduğunu belirttiler. Meyvenin doğal şekerinin yanı sıra hazır satılan meyve sularında ayrıca şeker eklendiğine dikkat çeken uzmanlar bu içeceklerden uzak durulmasını tavsiye ediyor.

 

ALKOLSÜZ GAZLI İÇECEĞİN ÖYKÜSÜ

Yer altındaki kaynaklardan gelen maden suları bazen gazlıdır. İnsanlar yüzyıllardır bu suyun sağlığa iyi geldiğini düşünmüştür. 1700’lü yıllarda, insanlar doğal maden suyuna benzer sodalı içecek yapma yöntemleri denedi. Joseph Priestly bunu başaran ilk kişi oldu. Ardından insanlar maden suyuna bitkiler ve tatlandırıcılar eklemeye, içine saparna, şeker ve meyve gibi şeyler koymaya başladılar. Bazı tarihçiler, tatlandırıcı eklenmiş ilk alkolsüz gazlı içeceğin 1807 yılında, Doktor Philip Syng Physick tarafından Amerika’da yapıldığına inanıyor.

JOSEPH PRİESTLY (1733-1804)

Joseph Priestly, bilimsel hiçbir eğitim almamış bir din görevlisiydi. 1766 yılında, kendisini elektrik ve kimya deneyleri yapması için teşvik eden ünlü mucit Benjamin Franklin ile tanıştı. Joseph Priestly, alkolsüz gazlı içeceğin dışında oksijeni, hidroklorik asidi (tuz ruhu) ve gülme gazını da bulmuştur.

 

ALKOLSÜZ GAZLI İÇECEK NASIL YAPILIR?

Alkolsüz gazlı içecek, renklendirici ve tatlandırıcı eklenerek, şeker ve sudan yapılır. Alkolsüz gazlı içecekteki köpük veya kabarcıklar, bu tür içeceklere basınçla pompalanan ve içecek içinde çözünen karbondioksit gazından kaynaklanır. Kapağı açtığınızda, içecekteki gaz “çözünürken” bir tıslama sesi gelir ve kabarcıklar oluşur. Şişe kapağı gevşek olursa içeceğin gazı kaçar.

ALKOLSÜZ GAZLI İÇECEKLERİN ZAMANLA GEÇİRDİĞİ DEĞİŞİMLER

Alkolsüz gazlı içeceklerin birçoğunda bol miktarda şeker vardır. Bu yüzden, gazlı içeceklerde yapay tatlandırıcı kullanımı giderek artıyor. Doğal olarak tatlandırılmış maden suları, daha az şeker içerdiği için gün geçtikçe popülerleşiyor.

METAL GAZOZ ŞİŞESİ KAPAĞI

1892 yılında Amerika’da William Painter, “Metal Gazoz Şişesi Kapağı” patentini aldı. Bu şişe kapağı metaldi ve açmak için özel bir açacağa ihtiyaç vardı. Bu metal kapak, içeceğin içindeki gazın kaçmasını önleyen ilk başarılı yöntemdi.

Coca-Cola

Coca-Cola, Amerika Birleşik Devletleri kökenli, karamelize şekerle tatlandırılmış, alkolsüz içecek markası. Dünyada en fazla tüketilen meşrubat olan Coca-Cola uluslararası araştırma ajansı Interbrandin sıralamasında 2005-2016 yılında dünyanın en pahalı markası olarak tanındı.

Coca-Cola ve çeşitli alkolsüz içecek markalarının sahibi, merkezi ABD'nin Georgia Eyaleti'nde, Atlanta şehrinde bulunan çok uluslu şirket The Coca-Cola Company'dir. Markanın adı Kola fındığı, kafein kaynağı ve koka yaprakları isimlerinin birleşmesinden oluşmuştur. Coca-Colada kullanılan malzeme ve kimyasal ürünlerin yayınlanmış olmasına rağmen Coca-Cola'nın formülü bugüne kadar ticari sır olarak kalmıştır.

1886'da kurulan şirketin hisseleri, New York Borsası'nda KO kısaltması ile işlem görür. Şirket daha sonra dünya çapında 200'den fazla ülkede lisanslı Coca-Cola ürünleri, şişeleme, filtrelenmiş su, tatlandırıcılar ve konsantreleri üretiyor. The Coca-Cola Company ayrıca büyük restoran ve gıda hizmeti dağıtıcılara konsantre satıyor.

Gazlı içecekler hangi hastalığa neden oluyor? ile ilgili etiketler gazlı içecekler bilim insanları hastalığa
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.