Ezine peynirinin rakibi "feta" nedir?

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Yunanistan'ın meşhur Feta'sına bizim Ezine peynirimiz pazar alanında rakip olacak" dedi. Meyvenin, sebzenin, Ezine peynirinin lezzeti sınırları aşacak. Tabiri caizse karşı komşumuz Yunanistan'ın meşhur Feta'sına bizim Ezine peynirimiz pazar alanında rakip olacak" dedi. Peki, Feta peyniri nedir? Peynirin faydaları nelerdir? Ezine peyniri nedir? Detaylar haberimizde...

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Ezine ilçesinde kurulması planlanan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'yle (OSB) ilgili kamulaştırma sürecinin başladığını anımsatarak, "Çanakkale'nin ürünleri Ezine'den dünyaya açılacak, pazar alanı çok genişleyecek. Meyvenin, sebzenin, Ezine peynirinin lezzeti sınırları aşacak. Tabiri caizse karşı komşumuz Yunanistan'ın meşhur Feta'sına bizim Ezine peynirimiz pazar alanında rakip olacak" dedi. Peki, Feta peyniri nedir? Peynirin faydaları nelerdir? Ezine peyniri nedir? Detaylar haberimizde...

feta-peyniri

FETA NEDİR?

Yunanistan orijinli olan Feta, %70 koyun ve %30 keçi sütünden yapılan "feta" etiketi altında tescilli ve hakları mevzuatla korunarak Avrupa Birliği'nde satılan peynirlerden biridir. Olgunlaşması en az 3 ay civarındadır. Kökeni Yunanistan ve Midilli adasından gelen bu peynir, taze sıkılmış lorun iliklerine kadar tuzlu suya daldırılmasıyla yapılır. Taze yaz meyveleriyle iyi bir ikili oluşturan Feta kıvamı çıtırdann orta derece kremsiye kadar değişen keskn tatlı ve nemli bir beyaz peynir çeşidi olarak çok meşhurdur. Zeytinyağlı kızartmalada, salatalarda, sandviçlerde ufalanarak kullanıldığı gibi, Tacos ve diğer Meksika yemeklerinde Cotija yerine de kullanılabilmektedir.

ezine-peynirciler-de-8c55316ce7a85ba10e8f

EZİNE PEYNİRİ NEDİR?

Ezine peyniri, Kaz dağlarının Kuzey ve Batı kesimlerinde yer alan Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerin mevsimine göre; keçi sütü en az % 40, koyun sütü % 45 ile % 55, inek sütü en fazla % 15 oranlarında karıştırılmasıyla üretilen, beyaza dönük açık sarı renkte, orta sert, az ve küçük gözeneklere sahip, tam yağlı peynir tipidir. Ezine peynirinin kendine özgü kremamsı, pişmiş, tuzlu ve ekşi gibi niteliklere sahip aroma ve lezzeti bu doğal kaynaklar bakımından zengin bölgede yetişen koyun, keçi ve ineklerin sütlerinde kalite ve özgünlükten gelmektedir.

Ezine peyniri, üretim yöntemi olarak fabrikasyon üretime oldukça elverişlidir. Genel üretim şeması ile de beyaz peynirden hemen hiçbir farkı bulunmamaktadır. Öncelikle işletmeye gelen çiğ keçi, koyun ve inek sütleri fiziksel ve kimyasal kriterler bakımından kontrol edildikten sonra uygun olanlar; keçi sütü en az % 40, koyun sütü % 45 ile % 55, inek sütü en fazla %15 olacak şekilde süt karışımı elde edilir. Süt karışımı, zararlı mikroorganizmaların kalmaması için pastörizasyon işlemine tabi tutularak 20 dakika boyunca 65 santigrat derece sıcaklıkta kalacak şekilde ısıtılmıştır. Zararlı mikroorganizmalardan arındırılan süt karışımı mayalama sürecine geçmesi için yaklaşık 32-34 santigrat dereceye kadar soğutulur. Süt karışımına peynir mayası ve kültürü eklendikten sonra mayalanma olayının gerçekleşmesi için yaklaşık 90 dakika beklenir. Mayalama sonucunda oluşan pıhtı, belli oranlarda kesilme işlemine tabi tutulur ve ardından peynir altı suyundan arındırmak üzere presleme işlemine tabi tutulur. Suyu uzaklaştırılan pıhtı tekrar kesilere salamura işlemine tabi tutulur. Salamura işlemi için sofra tuzu olarak biline sodyum klorür ve su karışımı kullanılır ve bu işlem için yaklaşık 12 saat beklenir. Salamura işleminin bitmesiyle rezine peynirleri tenekelere doldurulur ve ambalaj kapakları kapatılmadan önce son kez salamura ilavesi yapılır. Tenekelerin ağzı kapatılır ve ezine peynirleri 4 santigrat derecede 6 ay kadar dinledirmeye bırakılır.

PEYNİRİN YARARLARI

*Vücudumuzun protein ihtiyacını karşılamada en güçlü gıdadır.
*Aminoasit kaynağı olması nedeniyle zeka gelişiminde rol oynar.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Bağırsak mikroflorasını dengeleyerek zararlı mikroorganizmaların yaşam şartlarını bozar.
*Vücuda doğal olarak enerji verir.
*Kolestrol oranı düşük olup trans yağ asidi içermediğinden sağlıklı bir besindir.
*A,B1,B2,B6,B12,Folik asit,Tokoferol ihtivası ile vucudumuza katkı sağlar.
*Dişlerimizi korur,bayanlarda kemik erimesi problemin in önüne geçer.(Kalsiyum kaynağı olması ile)
*Saçları güçlendirir,dökülmeleri azaltır.
*Çocuklarda boy uzamasını güçlendirir.
*Sindirimi kolaydır,diğer besinlerin sindirimini kolaylaştırır.
*Hafıza zayıflığı ve dikkat kaybını önler.
*Görme zayıflığı ve katarakt olma ihtimalini azaltır.
*Süt ürünlerine karşı hassasiyeti olan insanların rahatlıkla tüketebileceği bir süt ürünüdür.

Ezine peynirinin rakibi "feta" nedir? ile ilgili etiketler Ezine feta feta peyniri ezine peyniri peynirin faydaları
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.