Eyyam-ı bahur ne demek? 2021 Eyyam-ı bahur ne zaman? İşte Eyyam-ı bahur felaketleri

Türkiye’nin bugün 29 Temmuz tarihinden itibaren Eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisi altına gireceği belirtildi. Ağustos ayına kadar özellikle çocukların ve yaşlıların dışarılara çıkmaması konusunda uyarılar verildi. Peki, Eyyam-ı bahur ne zaman, Eyyam-ı bahur nedir?

Yaz mevsiminde en sıcak geçen günler ile boğucu bir iklimin habercisi olarak nitelendirilen Eyyam-ı bahur, her sene belirli haftalar ve aylarda gerçekleşmektedir. Eyyam-ı bahur halk arasında çöl sıcakları, cehennem sıcakları ya da Afrika sıcakları olarak da adlandırılmaktadır.

Eyyam-ı Bahur Ne Demek?

Eyyam-ı bahur halk arasında, özellikle yaşlı bireylerin bildiği ve kullandığı terimler arasında yer alır. Eyyam-ı Bahur dönemlerinde yaz mevsiminin en sıcak ve en boğucu günleri yaşanır. Bu günler geldiği zaman halk arasında birtakım inançlara bağlı olarak bazı uygulamaların yapılması gerektiğine inanılır.

Eyyam-ı bahur ne demek? 2021 Eyyam-ı bahur ne zaman? İşte Eyyam-ı bahur felaketleri

Eyyam-ı Bahur Ne Zaman?

Ülkemizde Eyyam-ı bahur zamanı, Ağustos ayının ilk haftalarında karşılaşıldığı söylenen bir vakittir. Bu zaman 1 ila 8 Ağustos tarihleri arasındadır. Eski bir inanışa göre, bu sıcak günlerin Büyük Köpek Takımyıldızı'nda bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantısı da bulunmaktadır. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış nedeniyle bu günler Latince diēs caniculārēs olarak anılır.

Türkçe'de kullanılan eyyam-ı bahur terimi kullanılırlığını büyük ölçüde yitirmiş olup, bunun yerine cehennem sıcakları, Afrika sıcakları gibi terimler kullanılmaktadır.

Eyyam-ı bahur ne demek? 2021 Eyyam-ı bahur ne zaman? İşte Eyyam-ı bahur felaketleri - Resim : 2

Eyyam-ı Bahur Felaketleri

Eyyam-ı bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilmekte birlikte orman yangınları da çıkabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir. 2000'li yıllarda, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.

Eyyam-ı bahur ne demek? 2021 Eyyam-ı bahur ne zaman? İşte Eyyam-ı bahur felaketleri ile ilgili etiketler eyyam-ı bahur
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.