Evde fıstık ezmesi nasıl yapılır?

Dışarıdan alınan, işlem görmüş ezmelere güvenilmediğinden evde fıstık ezmesi yapma son dönemlerde oldukça popüler bir hale geldi. Evde fıstık ezmesinin nasıl yapılacağı araştırılan konular arasında. Peki, evde fıstık ezmesi nasıl yapılır? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Yer fıstığının besin değerleri, ceviz-badem veya fındık kadar olmasa da, idare eder seviyede. Dışarıdan hazır ezmeler almak yerine, bunları evde yapabilir, hatta çeşitlendirebilirsiniz. Evde fıstık ezmesinin nasıl yapılacağı araştırılan konular arasında. Peki, evde fıstık ezmesi nasıl yapılır? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Evde fıstık ezmesi nasıl yapılır?

EVDE FISTIK EZMESİ 

Hayatımız boyunca çoğu insanın amacı kilo almamak ya da sağlıklı bir şekilde kilo almak olmuştur. İnsanlığın büyük çoğunluğu fit bir vücuda sahip olabilmenin yollarını aramaktadır. İşte bu amaca hizmet etmek adına spor yapıp kendimiz için en iyi diyeti uygulamaya çalışırız. Bu uğraşların sonunda sağlıklı bir kas kütlesine sahip olup, kendi performansımızı da arttırabiliriz. Fit bir vücuda sahip olabilmek için kalori ve protein ihtiyacımızı dengelememiz, bizi başarıya götürecektir. İşte bu hesapları yaparken araştırdığımız besin kaynakları arasında bulacağımız fıstık ezmesi kesinlikle radarımıza girecektir. Fıstık ezmesi özellikle, spor yapanlar için kullanılması gereken bir besindir. Çünkü içerisinde bolca protein, sağlıklı yağ ve karbonhidrat bulundurur.

Fıstık ezmesini sade bir şekilde tüketebileceğimiz gibi, farklı karışımlar ya da tatlarla da renklendirebilmemiz mümkün. Günlük olarak 50 gr kadar tüketilmesi idealdir ancak yoğun şekilde antrenman yapan sporcular bu miktarın üzerine çıkabilir! Bu besini aşırıya kaçmadan sade bir şekilde tüketebileceğimiz gibi arada kendimizi şımartarak muzlu olarak da deneyebiliriz.

Daha davetkâr hale getirmek isteyenler ise kahvaltıda az kalorili pankek içerisine süreceğimiz fıstık ezmesini tüketerek güne mutlu ve zinde başlayabilirler. İçeriğiyle kas kütlemize, lezzetiyle de damak zevkimize hitap eden fıstık ezmesinin faydaları da saymakla bitmez.

Yer fıstığının besin değerleri, ceviz-badem veya fındık kadar olmasa da, idare eder seviyede. Dışarıdan hazır ezmeler almak yerine, bunları evde yapabilir, hatta çeşitlendirebilirsiniz.

Malzemeler:

– 500 gram tuzsuz yer fıstığı
– 2 yemek kaşığı dolusu pekmez (bal da olur)
– 1 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı, tereyağı veya hindistan cevizi yağı)
– 1 tutam tuz
Eğer varsa: 1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Fıstıkların bordo renkli kabuklarını soyun. (Eğer çok kolay soyayım derseniz, bir tepsiye yayıp, fırında biraz ısıtın, kabuklar kendi kendine ayrılacaktır.) Kabukları soyulan fıstıkları bir tavaya koyup, 5-6 dakika kavurun. İyice ısınan fıstıkları, robota koyun. Sıcağın da etkisiyle kısa sürede püre kıvamına geliyor. Ardından içine diğer malzemeleri de ekleyip, biraz daha karıştırın. Temiz bir kavanoza koyup, oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyun.

Not: Sıvı yağ koymaya gerek bile kalmayabiliyor; kıvamına göre siz ayarlayabilirsiniz. Fıstığı kavurmadan, çiğ şekilde robota atarsanız, biraz daha zor püre haline geliyor. Ancak bu şekilde kıvamı pütürlü olabiliyor.

Aynı tarifte fıstık yerine badem de kullanabilirsiniz. Yine aynı şekilde, fındık kreması yapıp içine kakao ekleyebilirsiniz. Keçiboynuzu tozu, kakaodan çok daha tatlı bir toz. Kakao yerine rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Ceviz ve antep fıstığı ezmeleri yapmak da her zaman mümkün. İçlerine haşhaş tohumu ekleyebilirsiniz mesela, kıtır kıtır. Gerisi hayal gücünüze kalmış. Tek dikkat edeceğiniz şey, bunlar tamamen koruyucusuz olduklarından, buzdolabında 6 ay falan dayanmazlar muhtemelen. Ufak ufak yapın, bittikçe yenileyin.

 

 

Evde fıstık ezmesi nasıl yapılır? ile ilgili etiketler evde fıstık ezmesi nasıl yapılır?
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.