Erdoğan'ın işaret ettiği 'beşinci kol' nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'militan' çıkışına sert tepki gösterdi. Devletin valisine, kaymakamına, askerine militan iftirası atıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, teröristlere gösterilen sempatinin 10'da birinin Diyarbakır annelerine gösterilmediğini söyledi. Erdoğan, "Bunun adı tam olarak beşinci kol faaliyetidir." dedi. Peki beşinci kol faaliyeti nedir? İşte Yusuf Alabarda'nın anlatımı ile beşinci kol faaliyeti...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin Erzincan-Erzurum il kongrelerine canlı bağlantı ile katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve diğer CHP'lilerin vali, kaymakam ve askerlere 'militan' demesini sert sözlerle eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimizin canına kasteden PYD'li teröristlere gösterdikleri sempatinin 10'da birini kendi vatandaşlarına, mesela Diyarbakır'da evlatlarını örgütten kurtarmak için nöbet tutan acılı annelere göstermiyorlar. Bunun adı siyaset değil, siyasetsizliktir. Bunun adı tam olarak beşinci kol faaliyetidir." dedi.

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği 'beşinci kol faaliyeti' nedir?

Savunma ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda, geçen ay Ülke TV ekranlarında Turgay Güler'in konuğu olmuştu. Alabarda burada yaptığı açıklamalarda beşinci kol faaliyetlerine ilişkin detaylı bilgiler vermişti.

"RAKİBİN İÇERİDEN KARIŞTIRILMASINI SAĞLAYACAK TAKTİKLER"

Beşinci kol faaliyeti kavramının yeni bir kavram olmadığını belirten Yusuf Alabarda, "Milattan öncesinden günümüze kadar gelen dönem içerisinde beşinci kol faaliyeti ile rakibin içeriden karıştırılmasını sağlayacak taktikler, stratejiler hep olagelmiş bilinegelmiş" demişti.

Fiili müdahale ile ele geçirmenin mümkün olmadığı zamanlarda beşinci kol faaliyetlerinin devreye girdiğini aktaran Alabarda, "15 Temmuz'da fiili müdahale son raddeye kadar taşındı" sözleriyle 15 Temmuz hain darbe girişimi örneğini vermişti.

Beşinci kol faaliyetleri yapılırken propaganda, casusluk ve terörün kullanılırken artık sosyal medyanın da içine girdiğini kaydeden Alabarda, Twitter'da her bir dakikada 3 milyon mesaj atıldığını belirtmişti.

Sosyal medyadaki 'dijital kol' faaliyetlerine Özlem Gürses'in 'Çin treninin Çin'de değil Halkalı'da olduğu' iddiası örneğini veren Alabarda, "Bilerek yaptı, bilmeyerek yaptı. Ama bu toplumu manipüle etti. Bu toplumu farklı noktalara kanalize ederek aslında Çin'e bir tren sevkiyatının yapılmadığını ve bu türden faaliyetlerle ilgili bir itibarsızlaştırma faaliyeti başladı" ifadesini kullanmıştı.

TCDD'nin Özlem Gürses'e Çin'den konum göndermesini 'beşinci kol faaliyetine önleyici mücadele' olarak tanımlamıştı.

  

Erdoğan'ın işaret ettiği 'beşinci kol' nedir? ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ülke TV yusuf alabarda beşinci kol
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.