Engelli araç limiti ne kadar oldu? 2024 engelli araç limiti!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, 2024 yılında engelli vatandaşların araç alımında uygulanacak yeni üst limit belli oldu. Bu bağlamda engelli araç limiti gibi ayrıntılar merak ediliyor. Peki, Engelli araç limiti ne kadar oldu? 2024 engelli araç limiti! İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ekim ayı enflasyon verilerinin ışığında, 2024 yılı için bir dizi mali değişikliği beraberinde getiren yeniden değerleme oranı belirlendi. Bu kapsamda, engelli vatandaşların araç alımında uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti üst limiti, 2023 yılına kıyasla önemli bir artışla şekillendi. Yeniden değerleme oranının etkisiyle, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti üst limiti 1 milyon 4 bin 200 TL'den 1 milyon 591 bin 255 TL'ye yükseldi.

Engelli araç limiti ne kadar oldu? 2024 engelli araç limiti!

ENGELLİ ARAÇ LİMİTİ NE KADAR OLDU?

Yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ekim ayı sonunda 12 aylık ortalamalara göre yüzde 58,46 artış gösterdi. Bu oran, 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı olarak belirlendi. Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar bu orandan etkilenecek.

2024 ENGELLİ ARAÇ LİMİTİ

Yeniden değerleme oranının belirlenmesiyle birlikte, engelli vatandaşlar için araç alımında uygulanan ÖTV muafiyeti üst limiti de netleşti. 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 TL olan üst limit, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yüzde 58.46 artışla 1 milyon 591 bin 255 TL'ye yükselecek.

ÖTV muafiyetli araç hakkından yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar yararlanabiliyor. Bu kişiler için yaş sınırlaması bulunmamakta ve belirlenen kişiler aracı kullanabiliyor. Eğer engelli kişi 18 yaşının altında veya araç kullanamayacak durumdaysa, aile bireylerine bu aracı kullanma hakkı tanınıyor.

ÖTV muafiyetli araç alımından şehit eşi veya çocuğundan birisi, eş ve çocuğu yoksa anne veya babasından birisi bir defaya mahsus yararlanabiliyor. Ayrıca bu kişiler, aracın satın alım işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

HANGİ ARAÇLAR ALINABİLİYOR?

ÖTV muafiyetli araç alımında, motor silindir hacmi 1600cc ve altı binek otomobiller ile 2800cc ve altı hafif ticari araçlar ve tüm motosikletler tercih edilebiliyor.

Engelli araç limiti ne kadar oldu? 2024 engelli araç limiti! ile ilgili etiketler engelli
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.