Emeklilik sonrası Türkçe bilenler en çok o işe dönüyor!

Emeklilik, birçok kişi için uzun iş bir iş yaşamı ile geçen yılların ardından dinlenme, seyahat etme veya hobilerine daha fazla zaman ayırma fırsatı olarak görülse de bazılarımız için çalışma hayatına devam etmek bir tercih ya da zorunluluk olabiliyor. Peki bu dönüşün altında yatan sebepler neler?

Online özel ders platformu Preply'nin yaptığı araştırmaya göre, bu kararın ardında ekonomik şartlar, ek gelir ihtiyacı, sosyal etkileşim arzusu, kişisel kimlik ve tutku gibi faktörler yatıyor.
Bazı emekliler, mevcut ekonomik koşullar nedeniyle çalışma hayatına geri dönme kararı alıyorlar. Evlerini iyileştirmek, seyahat etmek veya sevdiklerine destek olmak için ek gelire ihtiyaç duyanlar da bulunuyor. Ayrıca, iş sadece bir gelir kaynağı olarak değil, aynı zamanda bir kimlik olarak da görülüyor; emekli olduktan sonra bireyler kendilerini eksik hissedebiliyorlar.

Sosyal etkileşimi özleyenler ise iş arkadaşlarıyla kahve molası verme veya müşterilerle sohbet etme gibi etkinliklere duydukları özlemi dile getiriyorlar. Bazıları için çalışmak, bir tutku; emekli olduktan sonra bile hayata katkıda bulunma arzusuyla tekrar işe dönmek istiyorlar. Ayrıca, bilimsel araştırmalar, emekli olduktan sonra işe dönmek istemenin sağlığa birçok fayda sağladığını gösteriyor. Emeklilik sonrası iş hayatına devam edenlerde kronik hastalıkların azalması, bilişsel gerilemenin yavaşlaması ve yaşlılık depresyonu riskinin azalması gibi avantajlar bulunuyor.

Preply araştırma ekibi dünya genelinde refah, ekonomi ve demografi verilerini analiz ederek emeklilik konusunda ülkelerin genel durumunu araştırdı.

Emekliliği En Çok Destekleyen Ekonomilere Sahip Ülkeler

Emekliliği en çok destekleyen ekonomilere sahip olan ülkeler sıralamasında, ilk sırayı Slovakya alırken, bunu sırasıyla Romanya, Brunei, Hırvatistan, Rusya, Panama, Suudi Arabistan, Kıbrıs, Bahreyn ve Malta takip ediyor.

Emekliliği En Az Destekleyen Refah Sistemlerine Sahip Olan Ülkeler

Emekliliğin en az desteklendiği ülkeler sıralamasında, Suudi Arabistan birinci sırada yer alıyor. Suudi Arabistan'ı sırasıyla Polonya, İtalya, Romanya, Rusya, Kıbrıs, İrlanda, Portekiz, Panama ve Slovakya izliyor. Bu ülkelerdeki zayıf refah sistemleri, ulusal emeklilik planlarındaki eksiklikler ve düşük emekli maaşları, emeklilerin finansal güvencesini sağlamakta zorlanmalarına neden oluyor.


Emeklilerin İşe Dönme Olasılığının En Yüksek Olduğu İlk 10 Ülke

Preply'nin araştırmasına göre Polonya, emeklilikte zor günler yaşayan ülkelerin başında geliyor. Maalesef kötü bir refah sistemine ve zorlu bir ekonomiye sahip. Bu da emeklileri işe geri dönmeye itiyor.


İtalya da bu listeye dahil. İyi bir ekonomisi olmasına rağmen, kötü bir refah sistemine sahip. Üstelik emeklilik yaşı 67 ve yaşam beklentisi 84. Yani, emeklilikte rahat bir yaşam sürdürmek pek kolay değil.


İrlanda ise bu üçlüyü tamamlıyor. Ekonomisi pek parlak değil ve refah sistemi de maalesef yetersiz. Emekli nüfusu da oldukça az. Yani, emeklilikte İrlanda'da da hayat kolay değil gibi görünüyor.

Emeklilerin İşe Dönme Olasılığının En Yüksek Olduğu İlk 10 Ülke 

 

     Sıra 

Ülke 

GSYİH/Kişi 

Nüfus 

Endeks Puanı 

 

1 

Polonya 

37,503$ 

37,846,611 

73.59 

 

2 

İtalya 

45,936$ 

60,461,826 

68.13 

 

3 

İrlanda 

106,456$ 

4,937,786 

67.32 

 

4 

Suudi Arabistan 

49,551$ 

34,813,871 

61.48 

 

5 

Yeni Zelanda 

46,420$ 

4,822,233 

58.66 

 

6 

Japonya 

42,940$ 

126,476,461 

57.56 

 

7 

Avusturya 

58,427$ 

9,006,398 

56.98 

 

8 

İzlanda 

57,646$ 

341,243 

54.65 

 

9 

Almanya 

57,928$ 

83,783,942 

54.43 

 

10 

Lüksemburg 

134,754$ 

625,978 

53.76 

Kaynak: https://preply.com/en/blog/b2b-countries-retirees-returning-to-work

Türkiye’den Emekliler Türkçe Özel Ders Vererek Gelir Elde Ediyor

Emeklilik sonrasında birçok birey, aktif bir yaşam sürdürme ve ek gelir elde etme amacıyla çeşitli iş alanlarına yöneliyor. Bu dönemde seçilen meslekler genellikle bireyin uzmanlık alanına, hobilerine ve fiziksel kapasitesine bağlı olarak şekilleniyor. Bazı kişiler, emekliliğe kadar sabit bir işte çalıştıktan sonra dijital nomad kültürüyle farklı ülkeleri keşfetme fırsatını değerlendirebiliyorlar. İşte emeklilik sonrasında sıkça tercih edilen meslekler arasında danışmanlık, eğitmenlik, hobi işleri, bakıcılık, işletmecilik, seyahat rehberliği yanında yabancılara Türkçe dil eğitmenliği bulunuyor. Preply verilerine göre Türkiye’den birçok eğitmen, Türkçe özel ders talebine cevap vererek ortalama saatlik 500 tl kazanıyor. Eğer Türkçe dil bilgisine hakim olduğunuzu düşünüyorsanız ve eğitmenliği seviyorsanız, Preply gibi platformlarda online Türkçe kursu vererek emeklilik sonrası gelir elde edebilirsiniz.

 

Emeklilik sonrası Türkçe bilenler en çok o işe dönüyor! ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Böylesi görülmedi: Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürmüşler

Edirne'de Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapan bir tırda hassas burunlu dedektör köpek Carlos'un desteği ile polis ve gümrük muhafaza ekiplerince yapılan aramada 10 milyon lira değerinde 50 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürüldüğü ortaya çıktı.