Ekonomik tedbirler sonrası piyasalar hareketlendi: Dolar güne 17,22 TL'den başladı!

Piyasalardaki dalgalanmalara karşı Hazine ve Maliye Bakanlığı bir dizi önlem ve paket açıkladı. 16,69'a kadar gerileyen kur 'Gelire Endeksli Senet'in açıklanmasıyla yeniden 17 TL'nin üstüne çıktı. Bugüne de dolar kuru 17,22 TL'den başladı. Euro ise 18,3229 TL'den güne başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bir dizi önlemler, paketler açıklayacağız açıklamasıyla 16.69'a kadar gerileyen kur 'Gelire Endeksli Senet'in açıklanmasıyla yeniden 17 TL'nin üstüne çıktı.

DOLAR/TL 17.20'NİN ÜZERİNDE GÜNE BAŞLADI

Bugüne de 17.22 TL'den başladı. Euro ise 18,3229 TL'den güne başladı.

BİR DİZİ EKONOMİK DEĞİŞİKLİK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dövize olan talebi durdurmak ve TL'yi teşvik etmek amacıyla 'Gelire Endeksli Tahvil'i duyurdu. Senetler, 3 ayda bir kupon getirili, asgari getiri garantisi ile getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek şekilde duyuruldu. Talepler 15 Haziran'dan itibaren toplanmaya başlayacak. Ancak getiri oranları talebe göre şekillenecek.

 

Öte yandan BDDK, tüketici kredilerine fren çekti. Tüketici kredilerinin frenlemesinin, öne çekilmiş talebi güçlendirerek enflasyona neden olduğu ve dövize yatırıldığı gibi nedenlerle olduğu öne sürüldü. BDDK, tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi.

Dün akşam TCMB'de zorunlu karşılıklarla artırıma gitti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20’ye yükseltti.

 

Öte yandan SPK'da halka arzları teşvik amacıyla komisyonlarda indirime gitti. SPK, halka arzlarda daha az komisyon alacak.

ECB FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ, VARLIK ALIMINI SONLANDIRDI

Avrupa Merkez Bankası, faizleri sabit tuttu. Ancak sonraki toplantılar için kritik mesajlar verdi. Enflasyonun beklenenden yüksek olduğunu belirten ECB Başkanı Lagarde, varlık alım programlarını 1 Temmuz itibariyle sonlandırdıklarını ve faiz artırımlarına da Temmuz ayı itibariyle başlayacaklarını söyledi.

Bu açıklamaların ardından Euro/TL kuru 18.44 TL seviyesinden 18.49 TL seviyesine kadar yükselmişti.

Yatırımcıların gözü bugün açıklanacak olan ABD enflasyonunda olacak. Enflasyonun yüzde 8,3 seviyesinden gerilemesi bekleniyor.

 

Ekonomik tedbirler sonrası piyasalar hareketlendi: Dolar güne 17,22 TL'den başladı! ile ilgili etiketler Dolar Euro Merkez Bankası ekonomik tedbir hazine bakanlığı
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.