Düşük nedir? Belirtileri neler?

Düşük (gebelik kaybı) nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tıp dilinde “Spontan abortus” olarak adlandıran düşük, genellikle gebeliğin ilk 20 haftadan önce meydana gelen üzücü bir durumdur. Peki, düşük (gebelik kaybı) nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Tıp dilinde “Spontan abortus” olarak adlandıran düşük, genellikle gebeliğin ilk 20 haftadan önce meydana gelen üzücü bir durumdur. Düşük problemi kimi zaman döllenmede ortaya çıkan bir sorundur fakat düşük sorununun nedeni annenin zararlı alışkanlıkları ve dikkatsizliği olabilceği gibi hormonal bozukluklar ve yetersizlikler de düşük problemine neden olur. Peki, düşük nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Düşük nedir? Belirtileri neler?

DÜŞÜĞÜN NEDENLERİ

Düşük problemi her annenin başına gelebilecek bir sorun olarak görülür. İlk hamilelikte görülen düşükler genellikle embiryonun gelişimi ve kromozom bozukluğuyla alakalıdır. Eksik veya fazla kromozomlar bebeğin gelişimini durdurur ve düşük oluşmasına neden olur. Bu bozukluklar genellikle döllenme sırasında meydana gelen bozukluklardır. Aynı zamanda bebeğe oksijen ve çeşitli besin maddelerini ulaştıran plasentanın gelişiminde meydana gelen sorunlar nedeniyle de bebek beslenemez ve düşük gerçekleşir.

Anne hatası olmadan gerçekleşen düşük nedenlerinden bir diğeri ise bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunlardır. Vücut tarafından yabancı olarak algılanan yarısı anneden, yarısı babadan gelen bir doku olan embiriyonun korunmasında meydana gelen sorun düşük tehlikesiyle karşı karşıya bırakır. Bağışıklık sisteminin embiryoyu reddetmesi düşük oluşmasına neden olur.

Bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini doğrudan etkileyen kronik hastalıklar anneyi ve dolayısıyla bebeği etkileyerek düşük oluşmasına neden olur. Diyabet, hipertansiyon, çölyak, böbrek hastalıkları ve tiroid hastalıkları kontrol altında tutulmadığı takdirde düşüğe neden olur. Aynı zamanda kızamık, HIV, sıtma ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ve bakteriler başlıca düşük nedenlerindendir.

Gebelik sürecinde ilaç kullanımına oldukça dikkat edilmelidir. Anne sürekli bir doktor kontrolünde olmalı ve doktorun onayı olmadan herhangi bir ilaç kullanmamalıdır. Eczane çalışanı veya herhangi bir sağlık görevlisinin tavsiyesiyle bir ilaç kullanmayın. İlaç kullanımlarında mutlaka doktorunuza başvurun. Düşük riskini arttıran başlıca ilaçlar; romatizma, egzama, akne ilaçları, ağrı kesici ve iltihap kurutucu ilaçlar gelmektedir.

Gebelikte en önemli konulardan biri annenin yaşıdır. İlerleyen yaşlarda hamile kalan annelerde düşük riski gibi çeşitli tehlikeler söz konusu olabilir. Düşük yapma riski yaşla doğru orantılır. Yaş ne kadar ilerlemişse düşük yapma olasılığı o kadar artar.

Düşük nedenlerinin bir diğeri obezite ve kötü alışkanlıklardır. Hormonal ve yapısal sorunların yanı sıra oldukça etkili ve tehlike arz eden durumlar bulunmaktadır. Hamilelik döneminde alınan kiloların yanı sıra gebelik öncesindeki obezite hamile kalınması ile birlikte artmaktadır. Bu durum anne sağlığına zarar verirken aynı zamanda bebeği de olumsuz yönde etkilemektedir. Gebelik sırasında alkol ve sigara tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu tür kötü alışkanlıklar bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.

DÜŞÜK BELİRTİLERİ

Bebeğin hareketlerinde azalma
Vajinal kanama
Sırt ağrısı
Kasıklarda adet sancısı şeklinde ağrı
Vajinadan gelen mukus akıntısı (normalden fazla sulu ise erken doğum olabilir.)

DÜŞÜĞE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Alkol, kafein ve sigara kullanımından kaçının. Yoğun sigara dumanı olan mekanlarda durmayın.

Bulaşıcı hastalık bulunan mekan ve ortamlara girmeyin.
Yoğun radyasyonlu bölgelerden kaçının.
İlaç kullanımına dikkat edin. Doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilaç kullanmayın.
Tempolu işlerden kaçının ve kendini çok yormayın.

Düşük Şüphesi Varsa;

Belirtiler gözlemleniyorsa hemen yatın ve dinlenin.
1 saat sol yanınıza yatarak dinlenin.
2-3 bardak sıvı tüketin.
Dinlenmenize rağmen ağrınızda ve diğer belirtilerde herhangi bir değişiklik gözlemlenmiyorsa bir an önce doktorunuza başvurun.

Düşük nedir? Belirtileri neler? ile ilgili etiketler düşük Hamilelik gebelik
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.