Dünyanın ilk nefes alan, terleyen ve soğuktan titreyen robotu!

Bilim insanları, dünyanın ilk açık hava solunumunu gerçekleştiren, terleyen ve soğuk havada tepki gösterip titreyen bir robot geliştirdiler.

Bir bilim insanı ANDI adında 'terli bir robot' yapmasıyla gündeme geldi. Özellikleri sadece terlemek olmayan robot aynı zamanda nefes alıp soğuk ortamlara insanlar gibi tepki gösterebiliyor.

ASU araştırma projesinin baş araştırmacısı Konrad Rykaczewski yeni robotu şu cümlelerle açıkladı: "ANDI terliyor, ısı üretiyor, titriyor, yürüyor ve nefes alıyor."

Dünyanın ilk nefes alan, terleyen ve soğuktan titreyen robotu!

Arizona Eyalet Üniversitesi'nin Tempe Kampüsü projesi, Thermetrics şirketi tarafından ASU için özel olarak oluşturulmuş olan robot ANDI, insan vücudunun termal fonksiyonlarını taklit edebiliyor. Bu fonksiyonları ise sıcaklık sensörleri, ısı akısı sensörleri ve ter üreten gözeneklerle ayrı ayrı kontrol edilen 35 farklı yüzey alanı ile gerçekleştiriyor.

Rykaczewski, "Aşırı sıcaklar için çok fazla harika çalışma var ama aynı zamanda eksik olan da çok şey var." dedi ve cümlelerine şu sözlerle devam etti: "Isının insan vücudunu nasıl etkilediğine dair çok iyi bir anlayış geliştirmeye çalışıyoruz, böylece onu ele alacak şeyleri niceliksel olarak tasarlayabiliriz."

Dünyanın ilk nefes alan, terleyen ve soğuktan titreyen robotu! - Resim : 2

Dünyada sadece 10 ANDI mankeni var ve ikisi atletik giyim şirketlerine ait. Genelde giysi testi için kullanılıyor, ancak ASU'nun ANDI'si araştırma kurumları tarafından kullanılan iki robottan yalnızca biri.

Bunun yanı sıra eşsiz bir dahili soğutma kanalı sayesinde dış mekanlarda kullanılabilen, var olan ilk termal robot. ASU araştırmacıları temel olarak insan vücudundaki ısı stresinin neden oluştuğunu ve sıcak havayı neyin bu kadar ölümcül hale getirdiğini daha iyi anlamak istiyor.

Dünyanın ilk nefes alan, terleyen ve soğuktan titreyen robotu! ile ilgili etiketler robot
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.