Dünyada örneği yok! ANKA-3 insansız tanker uçak olacak

Türkiye, insansız hava araçlarında çığır açıcı teknolojilere adım adım ulaşıyor. Hem özel hem de kamu şirketleri, parayla bile alınamayan teknolojileri üretmeye devam ediyor. TUSAŞ'ın geliştirdiği yerli ve milli insansız savaş uçağı ANKA-3 de bunun son örneği oldu. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

ANKA-3, yeni teknolojilerle tanker uçak görevi üstlenmeye hazırlanıyor: ANKA-3 bu kabiliyetiyle dünyada sayılı İHA'lar arasına girecek.

Dünyada örneği yok! ANKA-3 insansız  tanker uçak olacak

Türkiye'nin milli ve yerli olanaklarla geliştirdiği insansız hava araçlarından ANKA-3 ilk uçuşuna hazırlanıyor. Zorlu görevleri üstlenmesi için TUSAŞ mühendisleri ve teknisyenleri tarafından özenle geliştirilen ANKA-3, Türkiye'nin ilk ‘insansız tanker uçağı’ olacak. Böylece 'cephe hattının gerisinde havadan ikmali' gibi kritik bir görevi İHA’larla yapabilecek.

ANKA-3'ÜN MİMARLARI SINIRLARI AŞTI

TRT Haber'in aktardığına göre; Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği en değerli insansız hava araçlarından biri olan ANKA-3 pek çok özelliğiyle son derece zorlu görevleri üstlenebilecek bir platform. Geçtiğimiz günlerde ANKA-3’ün mimarları yeni bir açıklama yaptı ve söz konusu hava aracının ‘tanker uçak’ olarak da kullanılabileceğini söyledi.

TANKER UÇAK NE İŞE YARAR?

ANKA-3’ün tanker uçak olarak kullanılabilmesinin neden önemli olduğunu anlamak için en genel haliyle de olsa ‘tanker uçak’ kavramının ne ifade ettiğine kısaca değinmek gerekiyor.
Bilindiği üzere savaş uçakları, yüksek süratlere çıktıkları için yakıt sarfiyatları çok fazla oluyor. Türkiye’nin muharip hava gücünde en çok kullandığı F-16 örneği düşünüldüğünde, nispeten ‘küçük’ sayılabilecek bu uçakların yakıt tanklarının hacimleri de dar.

Yakıt seviyesi menzili etkileyen en önemli faktörlerden biri. İşte bu noktada yakıt ikmal uçaklarının devreye girdiği söylenebilir. Tanker uçaklar barış döneminde ihtiyaç duyulan bölgede, savaş dönemindeyse genellikle cephe hattının gerisinde hedef uçağa yaklaşıyor ve sahip oldukları sistemlerle yakıt transferi yapıyor. Böylece savaş uçağı sahip olduğu menzil değerlerinin çok daha uzağında başarıyla görev icra edebiliyor.

RAKİPLERİNİN AKSİNE RADAR KESİT ALANI ÇOK DÜŞÜK

Türk Hava Kuvvetleri’nin elinde ikmal için KC-135R tanker uçakları bulunuyor. Bu uçakların bugüne kadar gerek tatbikatlarda gerek sınır ötesi harekatlarda savaş uçaklarına yakıt ikmali yaptığı biliniyor.

Ancak neredeyse bir yolcu uçağı büyüklüğünde olan mevcut yakıt ikmal uçaklarının radar kesit alanı da çok büyük oluyor. Bu durum onları basit ve açık birer hedef haline getirdiği için ikmal işlerinin neredeyse tamamı ‘cephe hattının gerisinde’ daha net bir ifadeyle ‘güvenli bölgede’ tamamlanıyor.

Bu bilgiler ışığında ANKA-3’ün ‘ikmal uçağı olarak kullanılabilmesi’ daha da anlamlı oluyor. ANKA-3 görüntüsünden de anlaşıldığı üzere özel bir hava aracı. Sahip olduğu tasarımsal özellikler onun görünürlüğünü en aza indiriyor.ANKA-3’ün radar kesit alanı çok düşük. Bu sayede, savaş uçaklarına cephe hattının gerisi gibi aslında son derece riskli yerlerde dahi ikmal yapılabilmesinin önü açılıyor.

Dünyada örneği yok! ANKA-3 insansız tanker uçak olacak ile ilgili etiketler ekonomi TUSAŞ ANKA-3
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.