Dünya Emoji Günü araştırması yayımlandı: Türklerin kullandığı bu emoji yurtdışında çok kaba görülüyor!

Dünya Emoji Günü'nde yayımlanan araştırmaya göre, emojiler dünya genelinde günlük iletişimin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş ve evrensel bir dil formuna kavuşmuş durumda. Ancak Türkiye'yi de kapsayan güncel bir araştırma, emojilerin farklı kültürlerde farklı anlamlara gelebildiğini ve olumsuz durumlara sebep olabileceğini ortaya koydu.

Dünya Emoji Günü'ne özel olan araştırmaya göre, internette toplam 3 bin 664 emoji bulunurken, Türkiye'de de bazı emojilerin farklı anlamlar taşıdığı tespit edildi. Türkiye vatandaşlarının en çok kullandığı emojiler arasında 'kahkahaya boğulan emoji' ve 'gözetleyen surat emojisi' yer alırken, en çok kafa karıştıran emoji olarak 'kanatlı para emojisi' belirlendi.

ASYA ÜLKELERİ BU EMOJİYİ KABA OLARAK ALGILIYOR

Dikkat çeken bir diğer nokta ise, Türkçede 'kabul', 'çok iyi', 'onaylıyorum', 'beğendim' gibi anlamlarla kullanılan 'baş parmak havaya' emojisinin Asya ülkelerinde oldukça kaba bir el hareketi olarak algılanmasıydı. Araştırmaya katılanların yüzde 83'ü bu emojinin farklı ülkelerde olumsuz anlam taşıdığını bilmiyordu. Bu gibi durumlar, farklı kültürler arasında iletişimde yanlış anlaşılmaların yaşanabileceğini gösteriyor.

Örneğin, Türkçede sakin, dingin bir tebessümü ifade eden gülen yüz emojisinin Çin kültüründe gönderilen kişi için küçümseyici bir anlam taşıyabildiği tespit edildi. Bu gibi farklı anlamlar, emojilerin dönemsel olarak da değişebileceğini ve iletişimde dikkatli kullanılması gerektiğini gösteriyor.

Dünya Emoji Günü araştırması yayımlandı: Türklerin kullandığı bu emoji yurtdışında çok kaba görülüyor!

Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivisoğlu, bu çalışmanın, olası olumsuzlukların önüne geçmek ve kültürel farklılıklara uygun iletişimi desteklemek amacıyla yapıldığını belirtti. Emojilerin evrensel bir dile dönüşmüş olsa da farklı kültürlerde farklı anlamlara gelebildiğini vurgulayan Sivisoğlu, dijitalleşen çağda herkesin farklı ülkelerden kullanıcılarla iletişim kurabildiğini ve bu nedenle emojilerin doğru bir şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Araştırma sonuçları, emojilerin günlük iletişimdeki önemini ve kültürel farklılıkların doğru anlamlandırma için önemini gösteriyor. Emojilerin iletişimdeki gücünün yanında, kültürel çeşitlilik ve hassasiyetin göz önünde bulundurulması da iletişimde başarılı olabilmek için önemli bir faktördür.

META, TÜRKİYE'DE EN ÇOK KULLANILAN EMOJİLERİ PAYLAŞTI!

Dünya Emoji Günü'nde, eski ismiyle Facebook Inc. olan şirketin Meta Inc. olarak bilinen sosyal medya devi, Türkiye'de en çok kullanılan emojileri paylaştı. Son üç aydaki gönderilere göre, Facebook'ta en çok kullanılan emojiler arasında kahkahaya boğulan yüz, gözetleyen surat ve kalp eller emojileri ön plana çıktı.

Instagram profillerinde ise spor ile ilgili emojiler öne çıktı. Futbol topu, basketbol topu, voleybol topu, boks eldivenleri ve yüzen insan emojisi, Türkiye'deki Instagram kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen emojiler oldu.

Facebook gönderileri ve yorumlarında ise yiyecek ve içecek emojileri oldukça popülerdi. Doğum günü pastası, sıcak içecek ve çikolata emojileri, Facebook kullanıcıları tarafından en sık kullanılan emojiler arasında yer aldı.

Dünya Emoji Günü araştırması yayımlandı: Türklerin kullandığı bu emoji yurtdışında çok kaba görülüyor! ile ilgili etiketler emoji Türkiye
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.