Dukan diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Hızla alınan kiloların aynı hızla nasıl verileceği ve bu amaçla hangi diyetlerin tercih edilebileceği kafa karıştıran sorular arasında. Hızlı kilo vermek isteyenlerin başvurduğu Dukan diyetinin ne olduğu, nasıl yapılacağı, hangi besinleri tüketmenin serbest hangilerini tüketmenin yasak olduğu araştırılan konular arasında. İşte, Dukan diyeti tüm ayrıntıları ile haberimizde

Yaz aylarının sonuna yaklaşmamızla birlikte, alınan fazla kiloların nasıl verileceği, bunun için nasıl bir program uygulanabileceği büyük merak konusu. Merak edilen diyet programlarından biride adını sıkça duyduğumuz Pierre Dukan'ın Dukan diyeti. Peki, Dukan diyeti nedir? Dukan diyeti nasıl yapılır? Dukan diyetinde hangi besinleri yemek yasak? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Dukan diyeti nedir?  Nasıl yapılır?

DUKAN DİYETİ NEDİR?

Dünyanın en çok uygulanan diyet programları arasında olan meşhur dukan diyeti Fransız beslenme uzmanı Pierre Dukan tarafından tasarlanan protein ağırlıklı bir diyet programıdır.

Dukan Diyeti 40 yılı aşkın bir süredir bilinmektedir. Ancak Doktor Pierre Dukan’ın yazdığı kitap Fransada 2000 yılında 2010’da İngiltere de ve 2011 yılında Amerika’da piyasaya çıkan “Dukan Diyeti Kitabı” sonrasında son derece popüler ve meşhur bir diyet haline gelmiştir.

Dukan diyetinde yasak olan gıdalar ve uygulanması gereken 4 aşamadan oluşur. yazının devamında önemli olan bu 4 aşamaya detaylı şekilde yer vereceğim. Dukan diyetini kısaca özetlemek gerekirse (Beslenmenizde karbonhidratı büyük oranda azaltılıp, protein ağırlıklı beslenme programından oluşuyor diyebiliriz). Dukan diyeti diğer diyet listelerine göre oldukça sağlıklı bir besin listesine sahiptir.

DUKAN DİYETİ NASIL YAPILIR?

Dukan diyetinin uygulanması 4 aşamadan oluşur.

Atak Evresi

Seyir Evresi

Sağlamlaştırma (Güçlendirme) Evresi

Koruma Evresi

DUKAN DİYETİ NASIL UYGULANIR?

Tüm aşamaları en detaylı şekilde açıklayıp dukan diyetinin nasıl uygulanacağını anlatacağız. Ayrıca Dukan diyetinin normal şekilde uygulamasını sizlere anlattıktan sonra sayfanın en altında 1 haftalık Dukan Express diyet listesini paylaşacağız. Dukan Diyeti büyük özveri inanç, fedakarlık ve zaman isteyen bir diyet programı olduğu için bir çok ziyaretçimiz dukan express diyet listesini bizlerden istemekteydi onlar için paylaştık. Dukan express ise zaman ve kolaylık açısından daha rahattır.

Dukan diyeti nedir?  Nasıl yapılır? - Resim : 2

1. DUKAN ATAK AŞAMASI

Atak aşaması 1 hafta sürmektedir. İlk aşamamız olan atak aşamasının hedefi yüksek protein yüklü öğünlerle dukan diyetine hızlı bir başlangıç yapmak. Bu yemekleri yaparken hayvansal, bitkisel yağların kullanımı yasaktır. Ayrıca hiç bir yemekte kesinlikle tuz kullanılmıyor. Besinler için önerilen pişirme ısıtma yöntemleri (ızgara, fırında). Günde 20 dakika egzersiz kuralı vardır yapılması gerekiyor.

Atak aşamasında tüketilebilen gıdalar

Dana, sığır eti

Beyaz et tavuk, hindi eti (derisiz)

Sığır, dana cigeri

Konservede bekletilen balıklar hariç tüm taze balıkları tüketebilirsin.

1.5 kaşık yulaf kepeği

Deniz canlıları (kabuklu)

Yumurta (1 günde 2 tane)

Koyun eti yasak kesinlikle yasak.

Az yağlı süt ve süt ürünleri

Yemeklere tat vermek için kullanabileceğiniz soslar baharatlar: Sirke, hardal, baharatlar, bitkiler, soya sosu (az miktarda) sarımsak limon suyu şekersiz ketçap (az miktarda fruktoz içermeyen tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.

Öneriler: Atak aşaması uygularken vücudun beslenmenin değişmesinden dolayı öğünlerde fazla protein tüketilmesiyle sık görülen kabızlığın önlenmesi için bol bol günde 2 litre kadar su içilmesi öneriliyor. Vücudunuzun günlük sindirim sisteminin ihtiyaç duyduğu önemli kaynak besin lifi için günde 2 kaşık kadar yulaf kepeği yiyebilirsiniz.

ÜCRETSİZ DUKAN DİYETİ TESTİNİZİ BURADAN YAPTIRABİLİRSİNİZ.

Dukan diyeti nedir?  Nasıl yapılır? - Resim : 3

2. DUKAN SEYİR AŞAMASI

Seyir aşamasında beslenme listesine bazı sebzeler, bitkiler dahil oluyor. Tüketebileceğiniz gıda (besin) sayısı 100’e yükseliyor ancak belirtiğimiz bu rakam sizi yanıltmasın çünkü dukanda her gün yemediğimiz, bulmamızın zor olan hatta neredeyse imkansız olduğu bazı etler sülün, deve kuşu, keklik benzeri bulmanın çok zor olduğu bu besinler yüzünden dukan diyeti yaparken genellikle seçeneklerin azalmasından dolayı en çok hindi, tavuk eti ve dana eti çoğunlukla tüketiliyor.

Seyir aşamasına eklenen sebzeler pancar, brokoli, enginar, kuşkonmaz ile Brüksel lahanası, lahana, havuç, salatalık ve patlıcan.

Dukan diyet programının 2’inci aşaması olan seyir evres kişinin fazla kilolarından kurtularak gerçek kilosuna ulaşması amaçlar. Seyir aşamasının süresi kişinin vermek istediği kilo miktarına göre belirleniyor. Verilmek istenen her 1 kilo için 6 gün öneriliyor kitapta. Kısaca 10 kilo kadar vermek istiyorsanız Dukan diyetinin seyir aşaması sizin için tam 2 ay sürecek demektir.

Ayrıca bu aşamada günde en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapılması gerekiyor.

Dukan diyetinin ikinci evresi olan seyir aşaması uzun sürdüğü ve yemek besin seçeneği biraz az olduğu için disiplin ile kararlılık gerektiren bir süreçtir. Dukan diyetini kurallarına uygun bir şekilde uygulayıp kilo vermeye başladıkça psikolojik olarak ihtiyaç duyduğunuz pozitif motivasyonu sağlayarak bu zorlu ve direnç isteyen süreci atlatabilirsiniz şimdiden başarılar.

Dukan diyeti nedir?  Nasıl yapılır? - Resim : 4

3. DUKAN SAĞLAMLAŞTIRMA (GÜÇLENDİRME) AŞAMASI

Doktor Pierre Dukan diyetinde kiloların verildiği ve ideal kiloya ulaşıldığı zaman bundan sonraki aşamanın çok önemli olduğunu önemle belirtiyor. Uygulayan bireylerin (rehavete kapılarak kuralları çiğneyerek eski beslenme alışkanlıklarına geri dönmesi) olasılığı yüksek olmasından kaynaklanıyor. Bu diyeti olumsuz yönde etkileyecek tehlikeli durumu önceden önlemek için dukan diyetinin 3’üncü aşamasında “sağlamlaştırma” aşaması var.

Sağlamlaştırma aşamasında diyet listesine yeni ve lezzetli besinler geliyor. Örneğin her gün artık bir miktar meyve + günde 2 dilim kadar tam tahıllı ekmek tüketilebilir. Ayrıca az miktarda da olsa tam tahıllı pirinç veya makarna tüketebilirsiniz.

Seyir aşamasında verdiğiniz her kilo için 3’üncü aşama olan sağlamlaştırma aşamasına 10 gün eklemelisiniz. Örneğin seyir aşamasında 10 kilo verdiniz sağlamlaştırma aşamasına 100 gün eklemelisiniz. Bu kural dukan diyetinde çok önemli ve mutlaka uyulması gereken kurallardandır.
Yalnız Dr. Dukan bu ödül öğünlerinin sınırlarını sıkı sıkıya belirmiştir. 2 ödül yemeği arasında 1 er gün ara olmalıdır. Ödül yemeğinde sadece 1 tane ödül seçebiliyorsunuz örneğin (1 hamburger, 1 pizza, 1 porsiyon patates kızarması) gibi Aynı öğünde 2. ödül kesinlikle yasak.

Dukan diyeti nedir?  Nasıl yapılır? - Resim : 5

4. DUKAN KORUMA AŞAMASI

İlk aşama atak aşamasında kendinizi dukan diyetine hazırladıktan sonra 2. seyir aşamasında kilo verip vermek istediğiniz ideal kilonuza geldikten sonra 3. aşama olan sağlamlaştırma aşamasında verdiğiniz kiloları vücudumuzun geri almasını önledikten sonra gelen 4. koruma aşamasında ilk 3 aşamanın etkisiyle değişen beslenme alışkanlıklarımızın hayatımız boyunca kalması hedefleniyor.

Koruma aşaması kuralları

1. Her gün en fazla 3 yemek kaşığı kadar yulaf kepeği yiyebilirsiniz.

2. Her gün en az 20 dakika kadar yürüş yapmalısınız.

3. Haftanın 1 günü diyet programındaki gibi sadece protein tüketmelisiniz.

 

Dukan diyeti nedir? Nasıl yapılır? ile ilgili etiketler dukan diyeti nedir nasıl yapılır?
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.