DSÖ'den sert uyarı geldi: Omicron varyantı aşılılarda ve daha önce hastalananlarda da çıkıyor

Güney Afrika'da kasım ayında çıkan Omicron varyantı onlarca ülkede çıkarken yayılmaya devam ediyor. Varyantın yayılması sonrası vaka sayısında artışlar sürerken DSÖ'den uyarı geldi. Yapılan açıklamada daha önce aşı olan ya da koronavirüs geçirenlerde de Omicron varyantı görüldüğü belirtilerek yılbaşı etkinliklerinin iptal edilmesi için çağrı yapıldı

Omicron varyantının yayılması sonrası özellikle Avrupa'da koronavirüs vakalarını artırırken noel ve yılbaşı etkinlikleri nedeniyle oluşacak kalabalıklar endişeye neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü yılbaşı etkinliklerinin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada daha önce aşılanmış ya da koronavirüs geçirmiş kişilerde Omicron varyantının çıktığını belirterek, "İptal edilen bir etkinlik, iptal edilen bir hayattan daha iyidir" dedi. Ghebreyesus Omicron varyantının Delta'dan daha hızlı yayıldığına dair güçlü kanıtların olduğunu sözlerine ekledi.

"OMİCRON VARYANTI DAHA HAFİF DEMEK AKILSIZCA"

DSÖ baş bilimcisi Soumya Swaminathan ise erken kanıtlara dayanarak Omicron varyantının diğer varyantlarda daha hafif olduğunu söylemenin 'akılsızca' olduğunun altını çizdi. Swaminathan, Omicron varyantının bağışıklık tepkilerinden rahatça kaçabildiğini belirterek, salgınla mücadelenin bağışıklık sistemi düşük insanları hedefine alması gerektiğini söyledi.

DSÖ yetkilileri mevcut aşının etkinliğinin Omicron varyantına karşı düşüş gösterse de aşının salgına karşı en güçlü silah olmaya devam ettiğini vurguladı. DSÖ uzmanı Abdi Mahamud "Nötralizasyon antikorlarında bir azalma görmemize rağmen, neredeyse tüm ön analizler T hücre aracılı bağışıklığın bozulmadan kaldığını gösteriyor, gerçekten ihtiyacımız olan şey bu" ifadelerini kullandı.

DSÖ Direktörü Ghebreyesus yaptığı açıklamada koronavirüsle mücadelenin daha etkin yürütülmesi için salgının kökeni ile ilgili Çin'den güvenilir verilerin gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Güney Afrika'da kasım ayınca çıkan Omicron varyantı koronavirüs salgınının bitişine dair umutları azaltsa da DSÖ, salgının 2022'de bitmesi için umutlarını sürdürüyor.

DSÖ'den sert uyarı geldi: Omicron varyantı aşılılarda ve daha önce hastalananlarda da çıkıyor ile ilgili etiketler Dünya Sağlık Örgütü omicron varyantı
GÜNÜN VİDEOSU

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı.