Dolunay insanı nasıl etkiler? Dikkat! Dolunay zamanlarında o hormon azalıyor!

Tüm dünya 26 Mayıs günü gerçekleşecek Kanlı Ay tutulmasını bekliyor. Gökte ayın farklı şekillerini görebileceğimiz kanlı ay tutulması öncesi de vatandaşlar dolunayın insan üzerindeki etkilerini merak ediyor. Dolunay, meydana geldiği günden itibaren 5 gün etkisini sürdürüyor. Peki dolunay insanı nasıl etkiler?

Vücutta hangi hormon dolunay zamanında eksiliyor diye soruyorsanız cevabı melatonindir. Dolunay zamanlarında eksilen bu hormon, vücudu uykuya hazırlıyor. Bu eksilmeden dolayı da dolunay zamanı uyku düzenimiz bozuluyor. Peki dolunay insanı başka nasıl etkiler? Neler yapar?

26 Mayıs Kanlı Ay Tutulmasının insanların üzerindeki etkisi daha başlamadan fark edildi. Tutulma öncesi dolunayı gören vatandaşlar, merakla dolunayın etkilerini sorgular oldu. Normalden yüzlerde kat büyük hale gelen ay, tutulma esnasında ve sonrasında farklı şekiller alabiliyor. Peki tabi dolunayın, ay tutulmasının da insan üzerinde etkileri bulunuyor.

DOLUNAY ZAMANLARI MELATONİN AZALIYOR!

Vücudu uykuya hazırlayan hormon olan melatonin dolunay zamanlarında azalıyor. Doktor Cajochen, “Dışarısı karanlık olduğunda vücut, bu karanlığı uyku zamanı olarak algılıyor. Melatonin de vücudu uykuya hazırlıyor. İşte bu hormon, dolunay zamanı vücutta azalıyor. Bu yüzden de dolunay da uyku düzeni bozuluyor,” diyor.

Dolunaylar öncelikli olarak meydana geldikleri gün olmak üzere, genelde astrolojik açıdan +/- 5 gün etkili gökyüzü görünümleridir. Yapılan bir diper araştırmaya göre ise libidonuz dolunay zamanlarında yükselebilir, migren ağrılarınız artabilir.

DOLUNAYIN DĞER ETKİLERİ

Suç oranları, cinayetler ve intiharlarda artış görülebilir. 1993 yılının Ağustos ayındaki dolunay günlerinde, Almanya'daki adam öldürme, cinnet geçirme ve intihar olaylarında artışlar meydana geldi. Yapılan araştırmalara göre dolunay, yalnız Kuzey Avrupa ülkelerinde değil; yeryüzünün her yerinde insanlara tesir ediyor. Ay'ın bu günlerinde cinnetlerin arttığını belirten Fransız araştırmacı Rene Claude Guillot, işlenen cinayetleri araştırmış ve konuyla alakalı olarak "Dolunay Cinayetleri" adlı bir kitap yazdı. Ayrıca iki Hintli bilim adamı, 1980 ve 1984 yıllarındaki dolunaylar sırasında görülen suç oranının bariz şekilde arttığını bildirdi. Bu çalışmalar, ciddi bir tıp dergisi olan "British Medical Journal"da yayınlandı.

Trafik kazası yapma ihtimaliniz yükselebilir.

Trafik kazası yapma ihtimaliniz yükselebilir...

Bunu beyindeki dolunay kaynaklı iletişim ve konsantrasyon bozukluğuna bağlayan uzmanlar; bu dönemde daha fazla trafik kazası kaydı olduğunu ortaya koydu. Ancak bazı uzmanlara göre sayı daha yüksek olsa da kazalar genellikle hafta sonuna denk gelen dolunay yüzünden değil; hafta sonu gezmesine giden insanların daha çok kaza yapması ile ilgili.

Dolunay insanı nasıl etkiler? Dikkat! Dolunay zamanlarında o hormon azalıyor! ile ilgili etiketler Turgay Ciner dolunay insanı nasıl etkiler dolunayın etkileri
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.