Dolar rekor kırdı! 1 Dolar kaç TL?

21 Kasım Dolar kuru ne kadar? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Türk lirası uzlaşmalı döviz satım ihalelerine bugün itibarıyla başlayacağını duyurmasının ardından dolar kuru yönünü aşağı çevirdi. Dolar/TL yeni haftaya 3,8690 seviyesinden başladı ancak kısa süre sonra yükselişe geçerek öğle saatlerinde yeniden 3,92'nin üzerine çıkarak 3,9290 seviyesini test etti. Dolar böylece 12 Ocak'tan bu yana en yükseği gördü. Peki, 1 Dolar kaç TL? Doların yükselmesi devam edecek mi? Son dakika gelişmeleri ve detaylar haberimizde...

21 Kasım Dolar kuru ne kadar? Jeopolitik riskler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri döviz kurlarının TL karşsıında değerini güçlendirdi ve 21 Kasım gününe, dolar ile euro rekor ile başladı. Doların tırmanışını frenlemek için Merkez Bankası'nın ilan ettiği TL uzlaşmalı döviz ihalesinin kura etkisi ise sınırlı seviyede oldu. Dolar böylece 12 Ocak'tan bu yana en yükseği gördü. Peki, 1 Dolar kaç TL? Doların yükselmesi devam edecek mi? Son dakika gelişmeleri ve detaylar haberimizde...

2_1

DOLAR NE KADAR?

Haftaya 3.8690 seviyesinden başlayan dolar, Merkez Bankasının hamlesine olumlu yanıt vermedi ve önceki gün 3.92 seviyessine kadar çıktı. 3.92 ile Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesini gören Dolar, bugün tarihin en yüksek seviyesine kadar geldi.

Piyasalardan alınan son verilere göre dolar/TL parametresi rekor seviyeye gelerek 3.94'e ulaştı. Dolarıbn yanı sıra son günlerde rekor kıran Euro da, rekorunu yenileyerek güne 4.61 ile başladı.

3_1

MERKEZ BANKASI HAMLE YAPTI

Öte yandan Merkez Bankası döviz kurunu düşürmek için üç ayrı vadede Türk Lirası uzlaşmalı döviz satım ihalesi açtı. Bir ay vadeli döviz satım ihalesinde tutar 150 milyon dolar olurken, 3 ay ve 6 ay vadelerde ise 100'er milyon dolar olarak ilan edildi. Buna göre, TL uzlaşmalı 1 ay vadeli döviz satım ihalesine 321 milyon dolar teklif geldi. İhalede gerçekleşen tutar 150 milyon dolar olurken, ortalama fiyat 3,94521, en düşük fiyat 3,93500, en yüksek fiyat 4,01980 oldu. Teklif edilen ortalama fiyat ise 3,92810 olarak gerçekleşti. TL uzlaşmalı 3 ay vadeli döviz satım ihalesine gelen teklif 166 milyon dolar oldu. İhalede gerçekleşen tutar 100 milyon dolar olurken, ortalama fiyat 4,02226, en düşük fiyat 4,01750, en yüksek fiyat 4,02900 oldu. Teklif edilen ortalama fiyat 4,00433 olarak belirlendi. TL uzlaşmalı 6 ay vadeli döviz satım ihalesine ise 150 milyon dolar teklif geldi. İhalede gerçekleşen tutar 100 milyon dolar olurken, ortalama fiyat 4,13625, en düşük fiyat 4,12800, en yüksek fiyat 4,15400 oldu. Teklif edilen ortalama 4,10766 olarak gerçekleşti.

DOLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Ekonomist Murat Tufan, konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında ABD'nin faiz artırım beklentisinin yanı sıra, AB ile diplomatik gerginlik ve özellikle yurtdışı raporlarda "sat" sinyalinin gelmeye başlamasının döviz kurunu etkilediğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Bütün bunların yanı sıra, 2018'den itibaren likidite noktasında sıkıntılar öngörülüyor. Şu anda da bu fiyatlanıyor" yorumunu yaptı. Kur yükselişi karşısında Merkez Bankası'nın yaptığı müdahalelerin "Ben buradayım" mesajı olduğuna işaret eden Murat Tufan, dünkü adımın kurda direkt aşağı yönlü bir hareketten ziyade kur açığının yönetilmesine yönelik bir vakit kazanımı olduğu yorumunu yaptı. Öte yandan jeopolitik risklerin TL'yi kırılganlaştırdığına işaret eden Tufan, "Açıkçası piyasalar Merkez Bankası'nın hamlelerini bir faiz argümanı olarak da okuyor. Bu 'eninde sonunda faiz artırır' diye köşeye sıkıştırma da olabilir"

5_3

PANİĞİN ÖNÜNE GEÇTİ

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Merkez Bankasının hamlesi ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bankası'nın ihalesi kurda volatiliteyi sınırlayabilir. Çünkü Jeopolitik ve politik haber akışları TL üzerinde olumsuz etki yaptı" dedi. TL tahvillerde de satışın sürdüğüne işaret eden Erkan, "Özellikle tahvillere talebin azalması TL tarafına olumsuz yansıyor"

EURODA YENİ REKOR

Euro/TL geçen hafta euroda küresel değer kazancına paralel 4,61'i aşarak tarihi zirveyi görmüştü. Euro bu sabah ise 4,53 ile bir haftanın en düşüğüne inse de yeniden yükselerek 4,63 ile rekor tazeledi.
Sterlin/TL de yatay bir seyirle 5,1225 seviyesinde dengelendi.
Analistler, yeni haftanın ilk işlem gününde veri takviminin zayıf olduğunu belirterek, dünya genelindeki siyasi gelişmelerin takip edileceğini bildirdi. Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 3,8250 ve 3,8500 seviyelerinin destek, 3,90 ve 3,94 seviyelerinin direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

BORSA EKSİDE

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,19 değer kaybıyla 103.911,94 puandan tamamladı.

Dolar rekor kırdı! 1 Dolar kaç TL? ile ilgili etiketler 21 kasım dolar ne kadar yükselmesi devam edecek
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.