Dolar kurundaki artış devam edecek mi?

Dolar kuru haftanın ilk gününe yükselişle başladı. Merkez Bankası'nda yaşanan yönetim değişikliği sonrası 8 liranın üzerine çıkan dolar, sonrasında ise 7,90 lira seviyesine düşmüştü. Güne 8,07 lira seviyesinde başlayan dolar kuru, ilerleyen saatlerde 8,15 liraya kadar yükseldi.

 Dolar kurunda yaşanan artışın devam edip etmeyeceği merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, dolar kurunda son günlerde yaşanan dalgalanma ile iglil açıklamalar yaptı. Pazartesi günü yurt içinde 7,5 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştiğini belirten Bulut, dövizde spekülatif atakların görülmesiyle birlikte spekülatif fiyat artışlarının yaşandığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, spekülatif atakların ardından pazartesi günü yurt içinde 7,5 milyar doların üzerinde döviz satışı yapıldığını belirterek, "Pazartesi günü dolarizasyonun kabuğu çatladı. Çatlak büyüyor ve ters dolarizasyonla karşı karşıyayız. Önümüzdeki dönemde ters dolarizasyonun devam edeceğini ve hızlanacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Yiğit Bulut, AA muhabirine ekonomideki son gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, ne zaman döviz kurlarında spekülatif ataklar görülse buna bağlı olarak spekülatif fiyat artışlarının da görüldüğünü söyledi.

Dolar kurundaki artış devam edecek mi?

Merkez Bankası Başkanının değiştirilmesinin ardından yurt dışı kaynaklı olarak "kara pazartesi", "olağanüstü toplantı yapılacak, radikal kararlar alınacak" şeklinde iddiaların ortaya atıldığını belirten Bulut, "Özellikle pazartesi gününden itibaren Cumhurbaşkanımızın verdiği mesajlar başta olmak üzere Merkez Bankası Başkanının banka yöneticileri ile yaptığı toplantılarda verdiği mesajlar sonucunda piyasaların bu iddialara inanmadığını ve piyasanın sakinleştiğini gördük." dedi.

Bulut, spekülatif atakların ardından pazartesi günü yurt içinde 7,5 milyar doların üzerinde döviz satışı yapıldığının altını çizdi. Bu tutarın 5,1 milyar dolarının vatandaşın yastık altındaki dövizinden, 2,5 milyar dolarının da şirketlerin döviz satışından oluştuğunu belirten Bulut, pazartesi günü bu spekülatif atağın atlatıldığını söyledi.

1999-2001 yılından beri ilk defa böyle bir ters dolarizasyon gördüğünü dile getiren Bulut, "Hala dövizde satış sürüyor. Dolar kurunda 7,80'in, 7,90'nın ve 8'in üzerine çıktıkça satış dalgası geliyor. Pazartesi günü dolarizasyonun kabuğu çatladı. Çatlak büyüyor ve ters dolarizasyonla karşı karşıyayız. Önümüzdeki dönemde ters dolarizasyonun devam edeceğini ve hızlanacağını düşünüyorum. Ters dolarizasyon süreciyle birlikte vatandaş elinde kaskatı tuttuğu 220 milyar doların bir kısmından kurtulabilir. Bu parayla piyasaya gelir ve piyasada ciddi bir hareketlenme olur." şeklinde konuştu.

Yiğit Bulut, TL varlıkların bir alım fırsatı sunduğunu belirterek, herkesin sakin olması, spekülasyonlara ve manipülasyonlara kapılmaması gerektiğini ifade etti.

"KİMSE MERKEZ BANKASI ÜZERİNDEN SPEKÜLASYON YAPMASIN"

Yiğit Bulut, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte eski alışkanlıkların değiştiğini belirterek, "Eskiden kabine değişikliği olacağı zaman başbakan listeyi hazırlayıp cumhurbaşkanına sunuyordu. Cumhurbaşkanı listeyi beğenmediği zaman bir kısmını geri gönderiyordu. Başbakan, listeyi bir kez daha cumhurbaşkanına takdim ediyordu. Bizler de gazeteciler olarak canlı yayın araçlarını Çankaya Köşkü'ne çekiyorduk saatlerce bekliyorduk. Türkiye, beş gün kabine değişikliğini konuşuyordu. Yeni sistemde halk cumhurbaşkanına kabine revizyonu yetkisini vermiş. Cumhurbaşkanımız kimle çalışmak istiyorsa Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yazılıyor, Resmi Gazete'de yayımlanıyor ve kabine değişikliği gerçekleştirilmiş oluyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde eskisi gibi kırtasiyeciliğin ve bürokrasinin bol olduğu bir yapı yok. Sistem çok hızlı çalışıyor. O nedenle kimse kabine değişikliği ve Merkez Bankası Başkanlığı değişimi üzerinden spekülasyon yapmasın." ifadelerini kullandı.

Bulut, gelecek dönemde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde bürokratik engellerin hızla aşılarak sistemin daha hızlı çalışacağını söyledi.

"SICAK PARA SUYU YUKARIDAN FÖN MAKİNESİ İLE ISITMAK GİBİDİR"

Yiğit Bulut, Türkiye'nin yerli ve milli bir ekonomi politikası uygulamasına ilişkin de önemli değerlendirmelerde bulundu.

Geçmişte Türkiye'de "sıcak para prenslerinin" yabancılar tarafından çok övüldüğünü anlatan Bulut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu ülkede sıcak para prensi adını verdiğim bakanlar var. Sıcak para prensleri yabancılar tarafından baş üstünde tutulup iç ve dış basında büyük övgüler alıyordu. Çünkü sıcak paraya yol verirseniz kısa zamanda yurt içinde güzel bir hava estirirsiniz. Aynı zamanda Türkiye'nin de kaynaklarını yurt dışına aktarıyorsunuz demektir. Geçmişte sıcak para prenslerini hep eleştirdim. Sıcak para, suyu yukarıdan fön makinesi ile ısıtmak gibidir. Belki suyun üst tabakasını ısıtabilirsiniz ama moleküler yapısını değiştiremezsiniz. Suyun moleküler yapısını suyu alttan kaynatarak değiştirebilirsiniz. Türk ekonomisindeki radikal değişim de budur. Suyu alttan kaynatarak ekonominin çarklarını döndürmek. Sayın Cumhurbaşkanımız son 20 yıldır bunu yapmaya çalışıyor ve 'üretim odaklı bir Türkiye' diyor."

Bulut, savunma sanayi alanında önemli yerlileştirme ve millileştirme çalışmaları yapıldığını anlattı. Ekonomik Eylem Planı'nda da sağlık alanında önemli yerlileştirme ve millileştirme adımlarının atıldığına dikkati çeken Bulut, yurt dışından döviz vererek alınan birçok ürününün Türkiye'de üretileceğini söyledi.

Bu üretim modelinin bütün sektörlerde kullanılması ve özellikle Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde ilk reaktörün 2023 yılında devreye girmesiyle yerli ve milli ekonomi modelinin daha hızlı yayılacağını vurgulayan Bulut, "Geçen cuma gününden bu yana uğraşıyorlar. 1990'lı ve 2000'li yıllardaki eski Türkiye olsaydı para ve finansal piyasaları dümdüz edip geçerlerdi. Piyasalar sapasağlam. Vatandaşın güvenini kıramadılar. Yerli ve milli ekonomi modeline doğru adım adım ilerliyoruz. Nükleer reaktörler devreye girdiğinde, Karadeniz'de bulunan kaynak daha da genişleyince, Akdeniz'deki kaynaklara ulaşılınca, enerjiden kaynaklanan cari açık sıfır noktasına gelince ve dışardan aldığımız malların çoğunu ülkemizde üretmeye başlayınca yerli ve milli ekonomi modelinin tamamlandığını göreceğiz." diye konuştu.

DOLAR KURUNDA ARTIŞ SÜRECEK Mİ?

Sabah saatlerinden itibaren dolar kurunda yaşanan artışın devam edip etmeyeceği merak konusu oldu.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan analizde, "USDTRY grafikte Cuma 7,9350 – 8,1350 arasında işlem gördü ve seans kapanışında 8,0278 seviyesinde görüldü. Bu sabah 8,09 işlem görmekte. Kısa vade işlem bantı olarak gördüğümüz 7,89 – 8,1350 üst sınırı test ediliyor. Fibo 23,6% seviyesi olarak karşımıza çıkan 8,1350 seviyesi üzerinde kısa vade yukarı hareketin devamı gelebilir. Dirençlerini 8,1350 – 8,18 – 8,25 olarak belirliyoruz. Gerilemelerde destekleri 8,00 – 7,94 ve ana destek 7,8932 olarak görüyoruz” denildi.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan bültende de, “Geçtiğimiz hafta oldukça sert fiyatlamalar gerçekleştiren TL kanadında piyasalar yoğun bir haftayı geride bıraktı. TCMB kanadında beklenmedik başkan değişikliği ile birlikte geçtiğimiz haftaya yüzde 16 yukarılarda 8.32 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi haftayı 8.08 seviyelerinde kapatmıştı. Yeni haftaya da bu seviye yakınlarında başlangıç yapan paritede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı yeni kabine takip edilecek. Açıklamanın akşam saatlerinde yapılabileceği bekleniyor. Bu konu TL kanadında volatilitenin artmasına neden olabilir. Diğer yandan geçtiğimiz haftanın son işlem gününde TCMB verilerine göre Şubat ayında resmi rezerv varlıkları 95.3 milyar dolar seviyesine geriledi. Rezervler içindeki swapların payı ise yüzde 61 seviyelerine düştü. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise yurtiçinden gelecek olan önemli bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8,15026 – 8,25377 – 8,35313 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8,00130 – 7,85217 – 7,70312 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir” diye belirtildi.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan forex bülteninde ise, “Günü yükselişle tamamlayan Dolar/TL kapanışını 8,0524 seviyesinden gerçekleştirdi. Alıcılı seyrini sürdürebilecek olan Dolar/TL kurunun 8,0988 üzerindeki fiyatlamalarında 8,2141 seviyesi direnç oluşturabilir. Olası geri çekilmelerde ise 7,9525 desteğine kadar geri çekilmeler olabilir. 7.8091 ise ikinci destek noktası olarak takip edilebilir” diye dikkat çekiliyor.

Dolar kurundaki artış devam edecek mi? ile ilgili etiketler Dolar Türk Lirası Yiğit Bulut dolar kuru dolar ne kadar analiz
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.