Depremden etkilenen kiracılar tazminat bile alabilir! İşte kiracıların hakları

Depremden etkilenen 11 ilde yaşayan vatandaşların kirazı olması halinde birtakım hakları bulunuyor. Bu haklara ilişkin açıklama Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu’ndan geldi.

Yaşanan deprem felaketinin ardından en büyük problemlerden biri haline gelen barınma sadece ev sahiplerini değil, aynı zamanda kiracıları da etkilemeye başladı. Bu kapsamda pek çok uzman isim, kiracıların hakkını savunabilmesi adına hukuki sürece dikkat çekerken, bu isimlerden sonuncusu Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu oldu.

Bugün bir açıklama gerçekleştiren Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, depremden etkilenen yaklaşık 14 milyon vatandaşın ve 400 binden fazla hasarlı yapının yasal sürecine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Deprem binalarının analizlerine ilişkin bilirkişi raporlarını kiracıların da talep edebileceğini hatırlatan Doç. Dr. Cumalıoğlu, kiracıların ek haklarını da anlattı. İşte detaylar…

“KİRALANAN SAĞLAM DEĞİLSE, BU BİR AYIPTIR”

Depremden etkilenen kiracılar tazminat bile alabilir! İşte kiracıların hakları

Kiracı olarak oturanların deprem sonrasındaki haklarına ilişkin bir açıklama yapan Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, “Kiralanan sağlam değilse, bu bir ayıptır; çünkü kiraya veren sözleşme süresince kiralananı sözleşme amacına uygun bulundurmakla yükümlüdür. Şayet kiralananın makul sürede güçlendirilmesi mümkün değilse kiracı sözleşmeyi feshedebilir” dedi. Ardından tazminat hakkının da doğduğunu belirten Doç. Dr. Cumalıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Buna karşılık kiraya veren de kiralananı güçlendirmek, onarmak ister ve bu sürede kiralananın kullanımı mümkün olmazsa sözleşmeyi mahkeme kararıyla sona erdirebilir. Kiraya veren bu nedenle sözleşmeyi sona erdirirse güçlendirme çalışması bittikten sonra kiralananı önceki kiracıya önermek zorundadır. Bunu yapmadan başkasına kiralarsa tazminat öder.”

“UZMAN BİLİRKİŞİDEN RAPOR ALABİLİR”

Sadece ev sahibi ile iş yeri sahiplerinin uzman bilirkişiden rapor alma hakkı olmadığını bildiren Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, aynı zamanda kiracıların da bu hakka sahip olduğunu belirtti. Ardından olağanüstü fesih koşullarından bahseden Doç. Dr. Cumalıoğlu, şöyle konuştu:

“Kiralananın sağlamlığı konusunda sadece ev ve iş yeri sahibi değil her iki taraf da uzman bilirkişiden rapor alabilir. Bunun yanı sıra depremden korktuğu için eve giremeyen kişinin sözleşmeyi sona erdirme hakkı bakımından açık bir hüküm yok, bence önemli nedenle olağanüstü fesih mümkündür.”

Depremden etkilenen kiracılar tazminat bile alabilir! İşte kiracıların hakları ile ilgili etiketler kiracı ev sahibi deprem
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.