DEAŞ'ın saldırısından aylar sonra ortaya çıktı: Kabil'i kana bulayan terörist hapishaneden salındı

Kabil'deki havalimanında ağustos ayında gerçekleşen ve çok sayıda Afgan sivilin hayatını kaybettiği kanlı saldırı ile ilgili ortaya çıkan bir ayrıntı bölgedeki kaosun nelere mal olduğunu ortaya koydu. Terör örgütü DEAŞ'ın Horasan kolunun gerçekleştirdiği saldırıdan 11 gün önce intihar bombacısının Parwan hapishanesinden serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Taliban'ın serbest bıraktığı mahkumlardan biri olan teröristin sadece 11 günde intihar bombacısına dönüşmesi ise dikkat çekti.

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki uluslararası havalimanın yakınında gerçekleşen ve 13 ABD askeri ile çok sayıda Afgan sivilin hayatını kaybettiği terör saldırısı ile ilgili ortaya çıkan bir detay şoke etti. Terör örgütü DEAŞ'ın Horasan kolunun üstlendiği saldırı öncesinde, saldırıyı gerçekleştiren intihar bombacısının hapishaneden salındığı öğrenildi.

CNN International'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde, intihar bombacısı Abdul Rehman Al-Loghri Kabil yakınlarındaki Parwan hapishanesinden salındı. Bölgede bulunan ABD'li yetkililer, Taliban'ın Kabil'e girmeden önce Parwan ve Pul-e-Charkhi hapishanelerindeki yüzlerce mahkumu serbest bıraktı. ABD güçleri, Parwan hapishanesinin kontrolünü 2013 yılında Afgan güvenlik güçlerine bırakmıştı.

SERBEST KALDIKTAN 11 GÜN SONRA İNTİHAR BOMBACISI OLDU

Taliban'ın serbest bıraktığı çok sayıda mahkumdan biri olan Abdul Rehman Al-Loghri, sadece 11 günde intihar bombacısı olarak kanlı bir terör saldırısına imza attı. 26 Ağustos'ta Kabil'deki havalimanının yakınlarında gerçekleşen saldırıda ABD'li askerlerle birlikte çok sayıda Afgan sivil de hayatını kaybetti. Ortaya çıkan bu gelişme ABD'nin Kabil'deki stratejik noktalardaki güvenliği Taliban'a bırakmasının ne kadar büyük bir hata olduğunu ortaya koydu.

ABD'LİLERİN ÜSSÜ TERK EDİŞ ŞEKLİ TARTIŞMA KONUSU OLDU

Kabil'deki korkunç terör saldırısı sonrası ortaya çıkan ayrıntılar ABD'nin Afganistan'dan çekilme stratejisini de tartışma konusu yaptı. Bazı Afgan yetkililer, ABD'nin Bagram Üssü'nden çekilirken çok az uyarı yaptıklarını belirtirken ABD ise üsten çekilmeden 48 saat önce Afganlara bilgi verdikleri konusunda ısrar etti.

MAHKUMLARIN ÇOĞUNLUĞUNU TERÖRİSTLER OLUŞTURUYORDU

ABD'nin 1 Temmuz'da Afgan güvenlik güçlerine teslim ettiği Bagram üssünde 5 bin mahkum bulunuyordu. Üste bulunan mahkumların büyük bir çoğunluğunun ise DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütlerinin üyeleri oluşturuyordu.

ABD'nin Bagram üssünü Afganlara teslim etmesinden sonra ise Taliban Afganistan'da kontrolü ele geçirme sürecini hızlandırarak 10 günde Kabil'e girmişti. Taliban, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden kaçtığı 15 Ağustos'ta ise Pawran hapishanesinin yakınında bulunan Bagram üssünün kontrolünü ele geçirdi.

Taliban'ın mahkumları salıvermesinin ardından ülkedeki kaotik durum başka bir seviyeye gelmişti. ABD'nin çekilme sürecini hızlandırması ve Kabil'de oluşan kaotik duruma bir de DEAŞ'ın Horasan kolunun saldırı tehdidi eklenmişti. ABD'li yetkililer sık sık terör saldırısı olasılığı nedeniyle ABD'lilerin Kabil'deki havalimanından uzak durmaları gerektiği yönünde uyarılar yapmıştı.

DEAŞ'ın saldırısından aylar sonra ortaya çıktı: Kabil'i kana bulayan terörist hapishaneden salındı ile ilgili etiketler Afganistan Kabil Saldırı terörist deaş horasan parwan hapihanesi
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.