Crohn hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

New Orleans GM’i Dell Demps, milli oyuncumuz Ömer Aşık’ın sağlık durumunu açıkladı. Ömer Aşık'ın sağlık durumu nasıl? Ömer Aşık'ın hastalığı olan Crohn hastalığı nedir? New Orleans Pelicans Genel Menajeri Dell Demps, medya gününde yaptığı açıklamada Ömer'in hazırlık kampında yer alamayacağını ve dönüş tarihi için belirli bir zaman veremediklerini söyledi. Peki, Ömer Aşık kimdir? Detaylar haberimizde...

Geçen sezon içinde yakalandığı ‘bakteriyel' hastalık nedeniyle uzun süre parkelerden uzak kalan Ömer'in şu sıralar Mayo Klinik'inde Crohn hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü açıklandı. Peki, Crohn hastalığı nedir? Crohn hastalığı iltihabi bağırsak hastalıklarından biri ve genel olarak hastaların son derece halsiz olmasıyla ortaya çıkıyor. Crohn hastalığının belirtileri nelerdir? Ömer Aşık kimdir? Detaylar haberimizde...

CROHN HASTALIĞI NEDİR?

Crohn hastalığı, kronik (süreğen) ve gastrointestinal kanalın -ağızdan makata kadar- herhangi bir yerinde oluşabilen iltihabi bir hastalıktır.

Genellikle rektumu, kolonu ve ince barsağın (bağırsağın) alt kısımlarını (ileumun son bölümü) etkiler. Çok ender olarak mide, yemek borusu veya ağız da etkilenebilir. Sindirim sistemi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık üçte birinde sadece kalın barsak (bağırsak), diğer üçte birinde sadece ince barsak (bağırsak) etkilenir. Kalan üçte birinde ise hem kalın hem de ince barsak (bağırsak) etkilenmektedir.

Inflamasyon (iltihap), bağırsağın (bağırsağın) tüm katmanlarına kadar yayılabilir. Bunun yanında, bazı bölümleri ‘atlayabilir’, böylece hastalıklı bölümler arasında barsağın (bağırsağın) normal bölümleri yer alabilir.
Crohn hastalığının, özellikle yemek zamanlarında daha fazla karın ağrısı ve ishal gibi Ülseratif kolitten daha ısrarcı belirtileri vardır. Ülseratif kolit hakkında bilgi edinebilirsiniz.

BİLGİ: Crohn hastalığına, 1932 yılında hastalığı yazan ve onu bölgesel ileum iltihabı (Latince adı ileum olan ince barsakta (bağırsakta) bölgesel inflamasyon) olarak adlandıran Amerikalı doktor Burrill Bernard Crohn’un adı verilmiştir. Daha sonra hastalığın adı, doktorun hastalığı anlamadaki çalışmalarına atfen Crohn hastalığı olarak değiştirilmiştir.

crohns-diagram_turkey

KİMLERDE CROHN HASTALIĞI OLUR?

En sık olarak sigara kullanan kişilerde oluşur – sigara kullanımıyla hastalık kötüleşir. Sigara kullananların ameliyat riski, sigara kullanmayanların iki katıdır. Sigarayı bırakmak bu artmış riski ortadan kaldırır.
Araştırmacılar, Crohn hastalığında ailevi geçişin varlığını göstermişlerdir. Gerçekte Crohn hastalığı olan kişilerin yüzde 20’sinin Crohn hastalığı veya Ülseratif koliti olan birinci dereceden bir akrabaları (birinci dereceden kuzen veya daha yakın) bulunmaktadır.

Genetik bir faktör mevcuttur. Her iki ebeveynde de hastalık olması durumunda çocukların Crohn hastası olma riski yüzde 10, kardeşlerde hastalık olma riski ise yüzde 35’tir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtiler, hastalığın ince barsakta (bağırsakta) veya kolonda olmasına göre değişiklik gösterir. İlk belirtilerin ortaya çıkmasından tanı konulmasına kadar geçen süre, ülseratif kolittekinden genellikle daha uzundur. Bunun nedeni, belirtilerin başlangıçta karakteristik özellikler göstermemesi ve doğru tanının konulmasını güçleştirmesidir.

Karın ağrısı olma eğilimi çok daha yüksek, dışkıda kan olması eğilimi biraz daha düşüktür.

cats

ÖMER AŞIK KİMDİR?

4 Temmuz 1986 tarihinde doğan Ömer Aşık, Türkiye’nin Bursa ilinde dünyaya gelmiştir. Günümüzde National Basketball Association’da (NBA takımlarındandır) New Orleans Pelicans’ta oyuncu olarak görev alan Ömer Aşık, Türk asıllı profesyonel bir spor insanıdır. Aynı zamanda da Türkiye Milli Basketbol Takımı‘nda görev almaktadır.

Kendisinin kilosu 116 kilogram, boyu 2 metre 13 santim uzunluğunda olan Ömer Aşık, takımlarda “pivot” pozisyonunda görev almaktadır. Bunun dışında çember koruyucu hareketleriyle ve ribaund kabiliyetiyle oyun stili hakkında da başarılı yorumlar alabilmektedir.

79254005

Kendisi ilk olarak profesyonel sektöre 2005 yılında adım atmıştır. O yıllarda Fenerbahçe Ülker formasıyla ilk olarak sahalara çıkan Ömer Aşık, ilk basketbol maçını da Beykozspor’a karşı oynamıştır. 2006 sezonuna geçildiğinde FMV Işık Spor Takımı’na kiralandıktan sonra sezon sonu tekrardan Fenerbahçe’ye dönmüştür. Bu kez de 2007 sezonunda 1 yıllığına oynaması için Alpella takımına kiralanan Ömer Aşık, 2007 yılının başlarında tekrardan Fenerbahçe’ye çağırılmıştır. 2007 ve 2008 yıllarının toplamında performans olarak çok başarılı bir duruş sergileyip o sezonun en başarılı blok kralı ve Euroleague’in blok kralı olmuştur.

2008 yılında gerçekleştirilen NBA seçimlerinde Ömer Aşık, Portland Trail Blazers tarafından 2. turda 36 sıradan seçilmiştir. 2010 sezonuna kadar burada kalan oyuncu 2010-2011 sezonuna gelindiğinde ise sezon başlamadan Fenerbahçe’den ayrılıp iyi bir NBA takımı olan Chicago Bulls’a geçmiştir.

Ömer Aşık, 2 yıl boyunca bu takımda da kariyer yaptıktan sonra 2012 sezonunda Houston Rockets isimli takımla sözleşme imzalamıştır. Bu takımda da iki yıllık deneyim edindikten sonra 2014 yılındayken üç farklı basketbol takımının aralarında yaptıkları anlaşmalar ve takaslar neticesinde Ömer Aşık’ın New Orleans Pelicans’a dönmesi uygun bulunmuştur.

Kendisinin alt yapıyla olan deneyimleri de 2006 yılından beri devam etmektedir. İlk kez milli takımın alt yapılarında 2006 yılında Türkiye 20 Yaş Altı Milli Takımı isimli takımda, U-20 Avrupa Şampiyonası’nda forma giyen Ömer Aşık, A milli takımına ait formayı da ilk sefer 2009’da düzenlenen Eurobasket şampiyonasında giymiştir. 2010 yılındaki FIBA Dünya Şampiyonası’nda ise finaldeki isimlerden biri olmayı başaran Ömer Aşık, gümüş madalya kazanmayı başaran takımın da kadrosunda yer almaktadır.

c7zunjdx0aajdzd

Ömer Aşık ve basketbol kariyeri

2005 – 2006 sezonu: Önce Fenerbahçe’de başlamış, daha sonra Beykozspor’la devam etmiştir.

2006 – 2007 sezonu: Alpella Spor Kulübü’nde oynamaya devam etmiştir.

2007 – 2008 sezonu: Fenerbahçe’ye geri dönüp orada oynamaya devam etmiştir.

2008 – 2009 sezonu: Fenerbahçe’de kalmış ve maçlara çıkmaya devam etmiştir.

2009 – 2010 sezonu: Fenerbahçe’de hala oynamaya devam etmiştir.

2010 – 2011 sezonu: NBA seçmelerine katıldığı dönemlerde Portland Trail Blazers takımı tarafına seçilmiş olan Ömer Aşık, Chicago Bulls takımında oynamaya başlamıştır.

2011 – 2012 sezonu: Chicago Bulls takımında basketbol oynamaya devam etmiştir.

2012 – 2013 sezonu: Houston Rockets takımına geçişi olmuştur.

2013 – 2014 sezonu: Houston Rockets takımında kalmaya devam etmiştir.

2014 – Günümüz: Oynadığı takımla birlikte toplam 3 takım arasında bir takas durumu gerçekleştikten sonra Ömer Aşık, New Orleans Pelicans’a gönderilmiştir.

Crohn hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? ile ilgili etiketler crohn hastalığı crohn hastalığı nedir? belirtileri ömer aşık
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.