Çözüm için umutlar tükendi mi? Suriye ordusu: Ateşkes sona erdi

Şam yönetimi, ABD ve Rusya'nın bayram için uzlaştığı ateşkesin sona erdiğini açıkladı. Ateşkes ile sağlanan sükunet ortamının sonraki günlerde de sürmesi ve Cenevre'de yeni müzakere turuna imkan tanıması umuluyordu.

Suriye ordusu, muhalif grupların Rusya ve ABD'nin yaptığı ateşkes anlaşmasının hiçbir hükmüne riayet etmediğini öne sürdü.

Muhalifler de aynı gerekçelerde Şam yönetiminden şikayetçiydi.

Suriye ordusu, operasyonlara devam edeceğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD'li mevkidaşı John Kerry, 9 Eylül'de Cenevre'de yaptıkları görüşmenin ardından Suriye'de ateşkes kararı alındığını açıklamıştı. 12 Eylül'den itibaren uygulamaya konan ateşkes rejimi, tarafların karşılıklı suçlamaları nedeniyle sağlıklı şekilde uygulanamamıştı.

Halep'teki muhalifler, gün içinde Reuters'a yaptıkları açıklamada ateşkesin pratikte sona erdiğini ve hiçbir yardım alınamadığını belirtmişlerdi.

ABD ve Rusya'nın 9 Eylül akşamı açıkladığı ve 12 Eylül Pazartesi günü güneş batarken devreye giren ateşkeste, iç savaşın yaşandığı ülkede silahlar sussa da özellikle Halep'e hiçbir yardım gönderilemedi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) ait yardım konvoyu, geçen hafta Pazartesi gününden bu yana Türkiye-Suriye sınırında bekliyordu ve ateşkesin bitmesiyle yardım umudu da sona erdi.

ABD tepki gösterdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye ordusunun "7 günlük ateşkes bitti" açıklamasına tepki göstererek, "İlk olarak medyaya konuşmak yerine bu anlaşmayı müzakere edenlerle konuşsalar daha iyi olurdu." dedi.

Kerry, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile New York'ta düzenlediği basın toplantısında Suriye'deki ateşkese ilişkin soruyu cevapladı.

John Kerry, "Bu 7 gün, sakin ve insani yardımların ulaştırıldığı günler olmadı. Dolayısıyla onlar (Suriye ordusunun) ilk olarak medyaya konuşmak yerine bu anlaşmayı müzakere edenlerle konuşsalar daha iyi olurdu. Bence sahneye oynamayı bırakmanın ve insani yardımların yerlerine ulaştırılması için gerçek bir şeyler yapmanın zamanı gelmiştir. İnsani yardımlarla ilgili daha henüz bugün bir hareketlilik görüyoruz, bakalım ne aşamadayız ve onlarla bu yardım işinin nasıl ilerleyeceğini konuşmaktan memnuniyet duyuyoruz."

Esed yardım TIR'larını vurdu: 20 ölü

Ateşkesin sona erdiği açıklamasından kısa süre sonra, bir saldırı haberi daha geldi.

Halep'e yardım malzemesi götüren 20 TIR, Esad rejimi ve Rusya'ya ait uçaklar tarafından vuruldu.

Uluslararası haber ajansları, saldırı sonrası 15 yardım TIR'ın alev aldığını ve en az 20 kişinin öldüğünü de belirtiyor.

Nusra Cephesi rejim güçlerini vuruuyor

Rus basınına göre Nusra Cephesi, halep'in güneyindeki Han Tuman yönünden, Suriye ordusunun Esad Akademisi ve 1070 mahallesindeki mevzilerine büyük bir saldırıya geçti.

Çözüm için umutlar tükendi mi? Suriye ordusu: Ateşkes sona erdi ile ilgili etiketler Suriye iç savaş ateşkes
GÜNÜN VİDEOSU

Pres makinesinin içini kontrol eden patron feci şekilde can verdi! O anlar kamerada...

Kocaeli'de arızalanan pres makinesinin içine giren patron makinenin çalışması sonucu feci şeklide can verdi. Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.