Çin’le helva yapma aşamasına geldik

Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkiler hızla gelişiyor. Çinli şirketler, Türklerle ortaklık yapmak için büyük gayret içinde. Bunda Ukrayna pazarındaki Türkiye gücünün de etkisi var.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Çin hükümeti Ukrayna altyapısı için kredi dilimleri açarken, Çin firmalarının savaş ortamındaki bir ülkede iş yapmasının yasak olması nedeniyle ticareti Türk şirketlerle ortak olarak yapıyorlar. Bu da Çin-Türkiye ilişkilerini daha da geliştiriyor. Tam da bu ortamda, Okan Üniversitesi’nde önemli bir toplantı yapıldı.

Yıl Dönümlerinin Kavşağında: Türkiye-Çin Ekonomik İlişkilerine Bakış” başlıklı 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu’nda Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiği konuşuldu.

Forum kapsamında düzenlenen panellerde iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerini Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Huawei Türkiye Direktörü MA Yongnong, Xiaomi Türkiye Genel Müdürü FAN Chunlei, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Madenci, ICBC Türkiye Genel Müdür Yardımcısı XIAO Li, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdürü İsmail Bütün, Sichuan Airlines Türkiye Genel Müdürü CHENG Xiaobo, Leader International Tourism Group Yönetim Kurulu Başkanı CAO Yiwei, myTECHNIC Yönetim Kurulu Başkanı LU Yupeng, Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği Genel Başkanı Mehmet Adnan Akfırat değerlendirdi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi LIU Shaobin açılış konuşmasında “Günümüz dünyasında, son 100 yılda görülmemiş bir değişim süreci yaşanıyor. Ukrayna-Rusya savaşı, Filistin ve İsrail çatışmaları dünya çapında büyük bir krize dönüştü. Ancak, insanlığın ilerlemeye olan inancı asla değişmeyecek. Biz de umutla ve özgüvenle ilerliyoruz. Düzenli ve eşit bir küresel ekonomiyi savunuyoruz. Uluslararası durumlar değişse bile, Çin politikalarını izlemeye devam edeceğiz ve barış ile istikrarın güçlenmesine katkı sağlamayı sürdüreceğiz” dedi. Shaobin konuşmasını “Çin ekonomisi uzun vadeli olarak olumlu bir yöne doğru ilerliyor ve yüksek kalitedeki teknolojisi, dünya ekonomisinin gelişimine önemli katkılar sağlıyor. Türkiye ve Çin arasında üst düzey temaslar ve kültürel alışveriş yoğunlaşıyor. Türkiye ile birlikte büyük ortak çıkarlara sahip olmamıza önem veriyoruz ve stratejik iş birliği ilişkilerimizin daha yüksek bir seviyeye ulaşmasını arzuluyoruz. 

Geçen yıl, Türkiye istatistiklerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 45 milyar doları aştı. Ancak, ticarette büyük bir açık olduğunu kabul ediyoruz. Türkiye ile bu açığı kapatmaya ve yapısal sorunları çözmeye hazırız. İlişkilerin güçlenmesi için karşılıklı çaba gösterilmesi gerekiyor. Çin elektrikli araçlarına uygulanan ek %40 gümrük vergisinin kaldırılması ve doğrudan uçuşların artırılması gibi adımlar atılmalı. Her alanda iş birliklerinin canlanması durumunda Çin’den ülkenize gelen turist sayısında da artış olacağına inanıyoruz” sözleriyle tamamladı.

İstanbul Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, amaçlarının iki ülke arasındaki kültürel ve ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Biz İstanbul Okan Üniversitesi olarak sadece iki lisan bilen öğrenciler yetiştirmiyoruz. Aynı zamanda ülkemizin dünya ile olan ilişkilerine de katkı sağlamak istiyoruz. Çin dünyada önemli bir ekonomik güç. Türkiye'de ilk kez bu ilişkileri geliştirmek için Çince Mütercim Tercümanlık Bölümü bizim üniversitede açıldı. Ardından açtığımız Konfüçyüs Enstitümüz bu yıl 10’uncu yılında. Bu enstitü iki ülkenin sadece kültürünü geliştirmek için değil ekonomik ilişkileri geliştirmek için de kuruldu. Çin ile ticari ilişkilerimizin ve turizm iş birliklerimizi artırmanın önemi büyük. Hedefimizin 50 milyar dolarlık ekonomik büyüklük ve 5 milyon turist olması lazım."

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi: “Sayın Büyükelçi helva yapmanın zamanı gelmiştir”

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi Türkiye Çin ilişkilerini helva yapmaya benzetti. Ekşi, “Bizde ‘Helva yapsana’ diye bir şarkı vardır. Ancak helva yapmak için gerekli tüm malzemeler elimizde bulunuyorken, lezzetli bir helva elde etmek mümkün olacaktır. Çin hattı konusunda şikayetler alıyoruz. Bilet fiyatları pahalı ve yaz aylarında bilet bulamıyoruz şikayeti geliyor. Ama bu iş, arz talep meselesi. Tüm Avrupa’ya, yani 800 milyon nüfusa 2 bine yakın sefer yapıyoruz. Amerika’da 13 noktaya haftada 123 uçuş, İtalya’ya haftada 100 sefer, Fransa’ya 120 sefer, İngiltere’ye 100’ün üzerinde sefer yaparken Çin’e haftada 3 noktaya 21 sefer yapıyoruz. Bu maalesef yeterli değil. Çin’de dört havayolu şirketi de Türkiye’ye uçuşa başladı.
Sayın Büyükelçi helva yapmanın zamanı gelmiştir. Öğrencilerin, iş insanlarının uygun fiyatla uçabilmesi için desteğinizi istiyoruz. Çin havacılık otoritesinin bunu olumlu karşılayacağına inanıyoruz. İki ülke arasındaki hava yolu bağlantısının artması ticareti, turizmi, kültürel ilişkileri çoğaltacaktır.” dedi.

Çin’le helva yapma aşamasına geldik ile ilgili etiketler Çin Türkiye Bilal Ekşi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.