Çin'den dikkat çeken açıklama: Tayvan, Ukrayna gibi değil, ülkenin ayrılmaz parçası

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz artık savaş haline alırken Asya'da da yıllardır kriz yaşanıyor. Tayvan sorunu hakkında açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı, Tayvan ve Ukrayna sorunlarının farklı olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying ", "Tayvan, elbetteki Ukrayna değildir. Tayvan, daima Çin'in ayrılmaz bir parçası olmuştur" dedi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonrası Çin'in de Tayvan'a operasyon düzenlemesinden endişe ediliyor.

Çin, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı siyasi yapıları tanımasıyla tırmanan krizin, Tayvan sorunu ile benzerliğinin bulunmadığını savundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, düzenlediği basın toplantısında, Tayvanlı yetkililerin, Ukrayna sorununu, Çin ile ihtilaflı Tayvan'ın durumuna benzettiği, ana karanın güç kullanarak Ada'yı işgal etmesini önlemek için uluslararası toplumun silah tedarik etmesi gerektiğine dair açıklamalarına yönelik soruya yanıt verdi.

Euronews'ta yer alan habere göre, Ukrayna sorununun gündeme oturmasından itibaren bazı kişilerin, Tayvan'ı gündeme getirdiğini fakat bunun tarihi bilgi eksikliğinden kaynaklandığını savunan Hua, "Tayvan, elbetteki Ukrayna değildir. Tayvan, daima Çin'in ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bu inkar edilmez bir tarihi ve hukuki gerçektir. Tek Çin ilkesi uluslararası ilişkilerde evrensel kabul edilen normdur." ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da geçtiğimiz hafta batılı ülkelerin Ukrayna'nın bağımsızlığı için verdiği sözleri tutmazsa sonuçların Tayvan gibi ülkelere de zarar verebileceği uyarısında bulunmuştu.

Hua, Tayvanlı yetkililerin, Ukrayna sorununu kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalışmasının akıllıca olmadığını belirterek, "Tayvan bölgesinde barış, Boğaz'ın iki yasası arasındaki barışçı ilişkileri geliştirerek sağlanabilir, yabancı güçlere silah satışı ve askeri destek için yalakalık yaparak değil. 'Tayvan'ın bağımsızlığı' sonuca ulaşmayacak bir girişimdir. Kimse böyle bir yanılsamaya kapılarak bu konuda hesap hatası yapmamalıdır." diye konuştu.

Çin Cumhuriyeti'nde hükümet Komünistlerle girdikleri iç savaşı kaybetmiş ve 1949'da Tayvan'a kaçmıştı. Komünistler de Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti'ni kurmuştu. Pekin yönetimi Tayvan'ı hiçbir zaman tanımamış ve ada ülkesinin kendi parçası olduğunu savunmuştu.

 

Çin'den dikkat çeken açıklama: Tayvan, Ukrayna gibi değil, ülkenin ayrılmaz parçası ile ilgili etiketler Çin Ukrayna Rusya tayvan
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Portakal milli yas algısını bakın nasıl düzeltmek zorunda kaldı

Fatih Portakal canlı yayında İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümü üzerinden milli yas algısı yapacakken yalanını reji ortaya çıkardı.