Çin’den dev yatırımların eli kulağında

Çin’in Türkiye ile ekonomik ilişkileri giderek güçleniyor. Bin 500’den fazla Çinli şirket Türkiye’de faaliyet gösterirken yeni ve daha büyük yatırımlar gelmek üzere. Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın son Çin ziyareti önemli işbirliklerine yol açacak. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Uzun yıllar DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkanlığı yapan şu anda da DEİK/Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı olarak görev yapan Murat Kolbaşı, son ekonomik ziyareti ve sonuçlarını SuperHaber’e değerlendirdi. Türkiye’nin Çin için ekonomik avantajlarının giderek güçlendiğini özellikle ağır, Çin’den Afrika ve Avrupa’ya taşıması zahmetli ürünlerin Türkiye’de üretilmesi konusunun gündeme geldiğini söyleyen Kolbaşı, “Örneğin beyaz eşya, araba, makineler gibi lojistik anlamda maliyetli olan Türkiye’de üretilmesi düşünülüyor. Yani büyük boyuttaki Çin yatırımlarının Türkiye’ye gelmesi çok yakın zamanda olacak” diye konuştu.

ABD ve Avrupa ile Çin arasındaki ekonomik gerilimin de arttığını söyleyen Kolbaşı, Batı’nın ekonomik krize girmesi nedeniyle dünyanın fabrikası olan Çin’in Afrika ve Orta Asya gibi pazarlara yakın olmak istemesinin sonucunda Türkiye’ye yatırımlarının artacağını söyledi. Kolbaşı, “Bütün bunların yanısıra Türkiye pazarı da çok canlı. İç piyasa dinamikleri de Çin’in yatırım iştahını artırıyor” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çin’in 8 farklı şehrini ziyaretinden sonra yaptığı değerlendirmede, önemli yatırımların gelebileceğini söylemişti.

Çin'de otomotiv ve batarya üretim sektöründe faaliyet gösteren GAC AION, Chery, Zeekr, BYD, SAIC, Fararis ve Huawei firmalarını ziyaret ettiğini aktaran Kacır, Çin'in, otomotiv sektöründeki dönüşümün öncüsü olduğuna işaret etti.

Kacır, Çin ziyaretinde Farasis firmasıyla görüştüklerini anımsatarak, firmanın Togg ile Gemlik'te batarya hücre üretim tesisi kuracağını belirtti.

"Türkiye'yi yakinen takip ediyorlar"

Yeni nesil teknoloji yatırımlarını teşvik ederek, desteklediklerini aktaran Kacır, "Bu imkanları muhataplarımızla paylaştık. Türkiye'ye çok güçlü bir ilgi var ve hedefimiz önümüzdeki dönemde bu ilgiyi yatırıma dönüştürmek, bu markaların Türkiye'ye yatırım yapabilmelerini sağlayacak adımları atmak. Ziyaretlerimizde bunun gayreti içinde olduk. Onların da Türkiye'yi çok yakinen takip ettiklerini gördük." ifadelerini kullandı.

Çin’den dev yatırımların eli kulağında

Kacır, gelecek dönemde Türkiye'deki mevcut üreticilerin yenilikçi teknolojiler odağında hızlı bir dönüşüme imza atacağını ve yeni oyuncuların Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edeceğini vurguladı.

Bu ziyaretlerin, Türkiye'ye gelecek yatırımları hızlandıracağını dile getiren Kacır, şunları kaydetmişti:

"Mobilite sektöründe akıllı ulaşım çözümleri tarafında önemli projeler gerçekleştiren Huawei'yi de ziyaret ettik. Şirketin Türkiye'de bir AR-GE merkezi var. Bu merkez önemli çalışmalara imza atıyor. Huawei'nin otomotiv çözümlerinde kullandığı pek çok ürün ve sistemin Türkiye'deki AR-GE merkezinde geliştirilmiş olduğunu duymak ayrı bir gurur vesilesi oldu. Türkiye'nin bu alanda hızlanması, yenilikçi teknolojilerin üretim üssü haline gelebilmesi için gayret göstermeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde küreselleşme yolculuğunda pek çok marka ve üreticinin adresi Türkiye olacak."

Çin’den dev yatırımların eli kulağında ile ilgili etiketler ekonomi Çin
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.