Çin'de şok! İki kent karantinaya alındı...

Çin bundan bir yıl önce dünyanın gündemine giren ve kabus gibi bir 12 ay geçirmemize neden olan koronavirüsü sert önlemlerle birkaç ayda dizginlemişti. Geçen 6 aylık süreçte de ülke içi kaynaklı vaka görülmeyen Çin'de 440 bin nüfuslu bir ilçede çok sayıda vaka tespit edildi. Onu başka yerleşim yerlerindeki vakalar izledi. Bunun üzerine 1,2 milyon kişinin yaşadığı kırsal bölge ile 20 milyona yakın kişinin yaşadığı 2 kentte karantina başlatıldı. Bu yerleşim yerlerine karayolu ulaşımı da kesildi.

Çin’de son altı ay içinde görünmeyen bir alarm durumu yaşanıyor. 

Sebep ise Başkent Pekin'e bağlı 1,2 milyon nüfuslu kırsal bölgede koronavirüs vakalaranın tespit edilmesi üzerine tüm köyler karantinaya alındı.

Ancak, alarmın sebebi tek başına bu bölge değil. Kuzeydoğu Çin'in Heilongjiang Eyaletinde bulunan 440.000 kişilik Wangkui ilçesinde, 20 asemptomatik vaka bildirilmesinin ardından tam karantina uygulaması başladı.

Çin'de şok! İki kent karantinaya alındı...

Aslında Çin, geçtiğimiz haftadan bu yana Pekin'in güneyinde bulunan iki şehri sıkı karantina altında tutuyordu. Şehirlerin karayolu bağlantıları kesildi ve yeniden artan vakaları kontrol altına alabilmek için milyonlarca vatandaşının ülkeyi terk etmelerine de yasak getirildi.

Kısıtlamalar ilk olarak Hebei eyaletine bağlı birkaç milyon nüfuslu Shijiazhuang'da görülmüştü ancak daha sonra eyalete bağlı 11 milyon nüfuslu bölgenin büyük bir kısmı tecrit altına alınmak zorunda kalındıı. Ardından 7 milyonluk nüfusa sahip komşu Xingtai kentinde de bazı vakalar belirlendi.

Çin'de şok! İki kent karantinaya alındı... - Resim : 2

Shunyi'nin bölge müdür yardımcısı Zhi Xianwei alarm verdiren gelişmeye ilişkin yaptığı açıklamada, ‘Shunyi'deki tüm köylerin mühürlendiğini ve her birinin yalnızca girişe sahip olduğunu’ belirti.

Bölge genelinde koronavirüs taraması devam ederken, vatandaşların test sonuçlarını alana kadar evlerini terk etmelerine yasak getirildi.

Bölgede önlemler ciddi oranda artırıldı, kuryelere paketlerini teslim etmeden önce köylerin girişine yerleştirilmiş dezenfekte noktalarını kullanmaları şartı getirildi.

Çin'de şok! İki kent karantinaya alındı... - Resim : 3

Yerel yetkililer, Wangkui'nin Heilongjiang kasabasında bölgeden çıkmasına izin verilmeyen arabalardan dolayı trafiğin kilitlendiğini bildirdi.

Wangkui İlçesindeki acil durum şeritleri dışındaki tüm yollar ulaşıma kapatıldı, toplu taşıma ise tamamen kesildi.

Sakinlerin 'acil durumlar' olmadığı sürece kasabayı terk etmelerine yasak getirildi. Ayrıca üç gün içinde alınmış negatif test sonucuna sahip olmaları mecburiyeti de uygulamaya alındı. 

Sert önlemler, 440.000 kişilik kasabada cumartesi günü ilk vakanın tespit edilmesinden sonra başladı. Kasabada bugüne kadar 20 asemptomatik vaka belirlendi.

Çin'de şok! İki kent karantinaya alındı... - Resim : 4

Son aylarda, vatandaşlar yavaş yavaş normal hayatlarına döndükçe Çin, sağlık krizini büyük ölçüde kontrol altına aldı algısı oluşmuştu ancak geçen hafta Pekin'i çevreleyen Hebei Eyaletinde yeni salgının patlak vermesi tehlikeyi ülkenin gündemine yeniden sokmuş oldu.

Hebei eyaletinin Shijiazhuang ve Xingtai şehirlerinde yoğunlaşan salgın, son aylarda Çin'in yüz yüze kaldığı en ciddi tehlike.

Geçtiğimiz haziran ayında, Pekin'de büyük deniz ürünleri pazarı Xinfadi'de yüzlerce kişiyi enfekte eden bir salgını tetikleyen bir dizi enfeksiyon belirlenmişti.

Ulusal Sağlık Komisyonu pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hebei'de 82 kişinin test sonucunun pozitif çıktığını ve semptomlar gösterdiğini bildirdi. Ülke çapında 76 kişide daha belirti göstermeden pozitif oldukları belirlendi.

Hebei, son sekiz gün içinde 265 doğrulanmış vaka ve en az 203 asemptomatik vaka açıkladı.

Pazartesi itibariyle Çin, 4.634 ölümle toplam 87.536 doğrulanmış vakaya ulaşmış durumda.

Çin'de şok! İki kent karantinaya alındı... - Resim : 5

DSÖ PERŞEMBE GÜNÜ ÇİN'E GİDİYOR

Bu arada DSÖ yetkilileri aylar sonra virüsün kaynağını araştırmak için Çin'in Vuhan kentine girecek. Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü'nden 10 kişilik bir uzman ekip, Perşembe günü Çin'de olacak.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, DSÖ ekibinin Çinli uzmanlar ile Kovid-19'un kaynağı konusunda ortak araştırma yürütecek.

Çin'de şok! İki kent karantinaya alındı... ile ilgili etiketler Çin Pekin Vuhan DSÖ Karantina
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.