Çiğ balık ve suşi yemek tehlikeli mi? Et yiyen bakteri nedir? Tedavisi ne?

71 yaşındaki Güney Korelinin hayatı çiğ şekilde tükettiği deniz ürünü yüzünden kabusa dönüştü. Et yiyen bakteri kapan talihsiz adamın eli kesildi. Çiğ balık ve suşi yemek tehlikeli mi? Et yiyen bakteri nedir? Et yiyen bakteri Türkiye'de var mı? Belirtileri neler? Tedavisi var mı? Et yiyen bakteri öldürücü mü? Nekrotizan Fasiit nedir? konuyla ilgili detaylara ve soruların yanıtlarına bu haberden ulaşabilirsiniz.

Güney Kore'de yaşanan bir olay pişme işlemi görmeyen deniz ürünleri konusundaki şüpheleri artırdı. Çiğ deniz ürünü tüketen adama et yiyen bakteri bulaştı. Eti canlı canlı yenen yaşlı adam elini kaybetti. Haberi duyanlar hem et yiyen bakteriler hakkında meraklandı hem de hastalıkla ilgili detayları öğrenmek istedi. Çiğ balık ve suşi yemek tehlikeli mi? Et yiyen bakteri nedir? Et yiyen bakteri Türkiye'de var mı? Belirtileri neler? Tedavisi var mı? Et yiyen bakteri öldürücü mü? Nekrotizan Fasiit nedir? Çiğ balık ve suşide et yiyen bakteri var mı? Bütün bu soruların yanıtlarını haberimizde bir araya getirdik.

Çiğ balık ve suşi yemek tehlikeli mi? Et yiyen bakteri nedir? Tedavisi ne?


ÇİĞ BALIK VE SUŞİ YEMEK TEHLİKELİ Mİ?
71 yaşındaki Koreli vatandaş, çiğ şekilde tükettiği deniz ürünü yüzünden bir çeşit deri enfeksiyonuna yakalandı. Hastaneye giden yaşlı adamın elinin kesildiği belirtildi.

Güney Kore'de yaşayan 71 yaşındaki bir adam, çiğ deniz ürünü tükettiği için bir tür deri enfeksiyonuna yakalandı, talihsiz adamın et yiyen bakteri sebebiyle elini kaybettiği açıklandı.

AĞRILAR ARTINCA HASTANEYE GİTTİ
The New England Journal of Medicine'ın sayfasına taşıdığı bu hasta, çiğ deniz ürünü tükettikten 12 saat sonra elinde bir ağrı hissetti. Tip 2 diyabet ve hipertansiyon hastası da olan talihsiz adam ağrı uzun süre geçmeyince hastanenin yolunu tuttu. Et yiyen bakteri tespit edilen adama tedavi uygulandı.

ELİ KESİLDİ
Chonbuk National University Medical School'dan Dr. Karen Wong, hastalığın bulaşmasından 25 gün sonra talihsiz adamın elinin kesildiğini açıkladı.

Çiğ balık ve suşi yemek tehlikeli mi? Et yiyen bakteri nedir? Tedavisi ne? - Resim : 2

 

ÇİĞ BALIK VE SUŞİ YEMEK TEHLİKELİ Mİ?
Dr. Karen Wong, "Deniz suyuna ya da kontamine olmuş çiğ, az pişmiş deniz ürünlerinin tüketimine bağlı olarak bu tür cilt enfeksiyonları gelişebilir. Kronik karaciğer hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere immün yetmezliği olan hastalarda enfeksiyon ve komplikasyon riski artar" dedi.

 ET YİYEN BAKTERİ NEDİR? (Nekrotizan Fasiit)
Et yiyen böcek hastalığı (Nekrotizan Fasiit) bilinen diğer adı : et yiyen bakteri hastalığı, son derece nadir görülen hastalıktır. Bu hastalığa yakalananların birçoğu hayatını kaybediyor. Hayatta kalma şansını artırmak için en kısa zamanda müdahale edilmesi gerekiyor. Küçük kırmızı kabarcıklarla başlayan hastalık ter, ateş ve grip gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Organ yetmezliği ve şoka girmeye de yol açıyor.

A grubu streptokoklar bakterisinden kaynaklanan bu enfeksiyon hastalığı, dünyada 33 binde bir insanda görülüyor. Antibiyotik tedavisiyle kontrol altında tutulmaya çalışılan hastalık sonucu, birçok organ zarar görebiliyor, her dört hastadan birisinin ölümüyle neticelenebiliyor.

ET YİYEN BAKTERİ TÜRKİYE'DE VAR MI?
Et Yiyen Bakteri Hastalığına Yakalanma Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir?
Zayıf bağışıklık sistemine sahip olmak,
Şeker, karaciğer, kanser veya böbrek hastalıkları gibi kronik herhangi bir hastalığınız var ise,
Ameliyat sonrası yaraları da dahil yaranız bulunuyorsa,
Yakın zamanda suçiçeği gibi döküntüye neden olan viral enfeksiyon geçirmiş iseniz,
Vücudun bağışıklık sistemini düşüren steroid ilaçlar kullanıyor iseniz,
Et yiyen bakteri hastalığına yakalanma riskiniz diğer kimselere göre artmaktadır.

Çiğ balık ve suşi yemek tehlikeli mi? Et yiyen bakteri nedir? Tedavisi ne? - Resim : 3

Et Yiyen Bakteri Nedenleri Neler?
Bakteriler.gen.tr'nin bilgilerine göre; et yiyen bakteri hastalığına birkaç çeşit bakteri neden olmaktadır. Bu bakterilerden bir kaçı streptokok boğaz ağrısı ve impetigo gibi bazı enfeksiyonlara da yol açmaktadır. Genelde bu bakteriler hafif enfeksiyonlara neden olmaktadır ancak nadir de olsa tehlikeli vakalara da neden olabilmektedir.

Şu sebepler ile enfeksiyon geçirebilirsiniz:
Böcek ısırıkları,
Yanık, kesik gibi yaralardan bakterilerin deri altına girmesi,
Deniz suyu, çiğ tuzlu su balığı ve çiğ midye ile yaraların temas etmesi,
Karın bölgesinde yer alan yaralar, ameliyat yaraları veyahut tümör,
Kaslarda zorlanmalar veya berelenme
Et yiyen bakteri hastalığına neden olan bakteriler öpüşme, yaraya dokunma gibi yakın temaslar ile bulaşabilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?
Et yiyen bakteri hastalığının belirtileri yaralanma olduktan sonra aniden başlamaktadır. Eğer 24-36 saat içerisinde iyiye gittikten sonra aniden kötüleşen bir ağrınız var ise derhal tıbbi müdahale görmeniz gerekebilir. Diğer et yiyen bakteri belirtileri şunlardır:
Kızarık, şişmiş, normal vücut ısısından daha sıcak deri,
Ürperme ve ateş
Mide bulantısı ve kusma
İshal

Enfeksiyon oldukça hızlı yayılır ve hızlı bir şekilde hayati risk taşıyacak noktaya gelebilmektedir. Şok geçirebilirsiniz, kangrene neden olabilir. Organ yetmezliği ve ölüme neden olabilir.

Çiğ balık ve suşi yemek tehlikeli mi? Et yiyen bakteri nedir? Tedavisi ne? - Resim : 4

Tedavisi Nasıldır?
Et yiyen bakteri hastalığında erken teşhis, tedavinin en önemli noktasıdır. Ne kadar erken tedavi başlar ise ölümden, organ kaybı gibi ciddi zararlardan o kadar korunma şansınız artmaktadır. Yoğum bakım tedavisi görme ihtimaliniz bulunmaktadır.

Et yiyen bakteri tedavi süreci:
Yoğun bakım
Ameliyat
İlaçlar
Şok
Hiperbarik oksijen tedavisi

 

Çiğ balık ve suşi yemek tehlikeli mi? Et yiyen bakteri nedir? Tedavisi ne? ile ilgili etiketler çiğ balık suşi tehlikeli mi et yiyen bakteri nedir tedavisi var mı öldürücü mü belirtileri neler
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.