Celp dönemi nedir? Sevk dönemi ne demektir?

Celp ve sevk dönemi ifadeleri askerlik yerleri ile her zaman gündeme gelmektedir. Askerlik çağına gelmiş her birey tarafından gerçekleştirilen başvuruların hemen ardından MSB açıklamaları arasında celp ve sevk dönemi yer almaktadır. Peki, celp ve sevk dönemi nedir?

Celp ve sevk dönemi, askerlik yerleri belli olan kişiler tarafından yakından takip edilmektedir. Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü (ASAL) tarafından yapılan son açıklamada, Temmuz/Ağustos/Eylül 2021 Döneminde Sevke Tabi Yedek Subay, Yedek Astsubay Adayları İle Erbas/Erlerin Sınıflandırma Sonuçlarının açıklandığı vurgulandı.

CELP NE DEMEK?

Celp kelimesi, "çağı gelenleri askerlik ödevine çağırma" anlamına gelmektedir.

SEVK NE DEMEK?

Sevk kelimesi, "gönderme, yollama" anlamına gelmektedir.

Celp dönemi nedir? Sevk dönemi ne demektir?

CELP DÖNEMİ NEDİR?

Dönem dönem yapılan askerlik alımları halk arasında celp olarak adlandırılmaktadır. Bu bakımdan bireyler askerlik yerini öğrenmesi için bu celp dönemlerinin açıklanması ve yer bilgilerinin açıklandığının ilan edilmesi ile birlikte portala giriş yaparak öğrenmesiolağandır.

SEVK DÖNEMİ NEDİR?

Askerlik başvurusu yapan ya da askerlik çağında olan erkekler için düzenlenen belgelerde bulunan sevk başlangıç tarihi ifadesi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin başlangıcını belirtmektedir. Sevk bitiş tarihi ise askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin son gününe işarettir.

Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer. Bu süre, Cumhurbaşkanı kararıyla beş yıla kadar uzatılabilir veya kısaltılabilir.

Celp dönemi nedir? Sevk dönemi ne demektir? ile ilgili etiketler celp sevk Celp Dönemi Sevk Dönemi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.