'Bu tarihi jeopolitik kırılma, bir fırsat olabilir!'

SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan ve SuperHaber programcısı Ceyhun Bozkurt ile ‘Haberin Olsun’ yeni bölümüyle yayında…

Ceyhun Bozkurt ve Barış Özkan, ‘Haberin Olsunun yeni bölümünde, Taliban’ın hakimiyet kurduğu Afganistan ile ilgili son gelişmeler ve Türk askerinin Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlama planı masaya yatırıldı.

'Bu tarihi jeopolitik kırılma, bir fırsat olabilir!'

"TALİBAN AFGAN ORDUSUNUN KAÇIŞINA BİLE YETİŞEMEDİ, BOMBOŞ ŞEHİRLERİ ALDI"

Ceyhun Bozkurt, "Binlerce insanın uçağın içine girmeye çalışması, giremeyince iniş takımlarına çıkmaya çalışması, can korkusu kolay bir şey değil. Tarih boyunca yaşanan binlerce dersten biri şu, işgalci bir güce inanarak hareket edilirse sonuç o gördüğümüz görüntüler olur. İşgalciye güven olmaz, kendi çıkarı için girer ve kendi çıkarı için çıkar. Benzer durum Vietnam Savaşı sonrasında da olmuştu. ABD'lilerin ve iş birlikçilerin kaçışı sırasında oluşmuştu. Afganistan yönetindeki mevcut cumhurbaşkanı iş birlikçidir. İşgal memuru olarak çalıştılar ve sonunda da kaçmak zorunda kaldılar. Ülkeleri kendi halkları yönetir. Afganistan'a işgal sürecinde laiklik mi geldi? Kadınlar üniversiteye başladı olumlu gelişimdi ama laiklik gelmedi. ABD kendi çıkarı için çalıştı, uyuşturucunun hammaddesini topladı para kazandı, Afganistan'ın yeraltı ve yerüstü zenginliklerinden para kazandı. Farklı jeopolitik hedeflerine ulaşmak için bölgeye kuvvet yığdı. Buna rağmen ABD kendi çıkarı için geldi, kendi çıkarı için gitti. Tarihe direnenler geçer. İş birlikçiler geçmez. Mustafa Kemal Atatürk, Uğur Mumcu geçer. Taliban bugün tarihe geçmedi. İşgalin olumsuz sonuçları, Taliban'ın bölge dengelerini gözeterek hareket etmesi ve bölge ülkelerin ABD'yi istememesi zemin oluşturdu ve Taliban bugün iktidara geldi. Savaşarak gelmedi, ABD'nin eğittiği ordunun kaçmasıyla şehirleri aldı. Afgan ordusunun kaçışına Taliban bile yetişemedi, bomboş şehirleri aldı.  Herkesin bundan ders çıkarması lazım. Gerekirse ölümüne mücadele edilmeli. Dış müdahale ile değil. Bir ülkenin kaderini kendi halkı tayin etmeli. Taliban ile mücadele edilecekse Afgan halkı ve dostları yapmalı. İşgalci güçler teşhir edilmeli. Göçmenlere kızıyoruz ama bu insanlar canlarını kurtarmak için geliyor. O canları Irak'ı, Suriye'yi, Afganistan'ı karıştıran kuvvetler tehlikeye atıyor.

'Bu tarihi jeopolitik kırılma, bir fırsat olabilir!' - Resim : 2

"TEK SÜPER GÜCÜN HANGİ ÇATIŞMALARLARA TAKİM EDİLECEĞİNİ FORMÜLE ETTİLER VE İSLAM MEDENİYETİYLE ÇATIŞMAK İÇİN BU SÜRECİ ADIM ADIM HAZIRLADILAR"

Biden utanmazca Afgan ordusunu suçluyor. Nereye demokrasi götürdüler ki bunlar. ABD Afganistan'ın merkez bankasındaki rezervlerine el koymuş. Bunun tanımı haydut devlettir. Zamanında Venezuela'ya yaptılar. Bu adamların cezası kılıçla kafa kesmek. Biden'ın cümlelerini neresinden tutsan boş. 'Demokrasi için gitmedim. Başka bir amacım vardı ama başaramadım' diyor. Tarihe de geçti. Bu büyük bir yenilgidir, jeopolitik bir kırılmadır. Bu kırılma 2001 yılında başladı. Haçlı Seferleri'nin yenilgiye uğradığı tarihtir. ABD geri çekiliyor. Saldırı amacı 21. yüzyılın başında tek süper gücü ilan ettiler. Bu süper gücün artık hangi çatışmalarla gücünün nasıl takim edileceğini formüle ettiler ve İslam medeniyetiyle çatışmak için adım adım bu süreci hazırladılar. Asya coğrafyasına girmek, siklet merkezleri oluşturmak, Rusya, Çin'i kuşatmak ve İran'ın yakınına yerleşmek... Uzun vadede Türkiye'ye de aynısını yaptılar. Karadeniz, Ege ve Doğu hattında Ermenistan'ı takim ettiler. Güneyimizde Rumları, Doğu Akdeniz'de Yunanistan-Rum kesimi, Kara tarafında Suriye-Irak'ta terör örgütlerini takim ettiler. ABD bunu yapıyor. Özgürlük için, Yunan'a hakkını vermek için gelmiyor. Buradan Ermeni de, Rum da ders çıkartacak. Bölge halkları birbirine düşman değil. Afganistan örneği ciddi bir derstir ve kırılmadır. Fırsata çevirmek lazım. ABD ve NATO yenildi artık. Çekilmek zorunda kaldı bu coğrafyadan. Türkiye de doğru bir politika izliyor. Bölge ülkeleri üzerinden onlar ne yapıyorsa Türkiye de aynısını yapıyor." sözlerini kullandı.

Ceyhun Bozkurt ve Barış Özkan ile ‘Haberin Olsun’un tamamını YouTube kanalımızda izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

'Bu tarihi jeopolitik kırılma, bir fırsat olabilir!' ile ilgili etiketler Ceyhun Bozkurt Haberin Olsun Kabil Taliban Afganistan

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.